كشاورز نمونه استان یزد:

توسعه كشاورزی و صنایع وابسته، جهش تولید را تضمین می نماید

توسعه كشاورزی و صنایع وابسته، جهش تولید را تضمین می نماید

خلیل روشن ابرقویی دانش آموخته رشته كشاورزی و بهره بردار نمونه استان یزد كه بیش از نیم قرن از عمر خودرا صرف تولید محصولات مختلف كرده و از طرف سازمان خوار و بار جهانی(فائو) مورد تشویق قرار گرفته، امنیت غذایی را گام نخست در تضمین اهداف جهش تولید در زمینه های مختلف در كشور می داند و توسعه كشاورزی و صنایع وابسته به آنرا در تحقق اهداف توسعه پایدار حیاتی قلمداد می كند.


مزرعه کشاورز نمونه استان یزد حدود 20 کیلومتر با مرکز شهرستان ابرکوه فاصله دارد و در راه جاده آباده و شیراز واقع شده است، روشن ابرقویی از کشاورزانی است که به علت برخورداری از دانش علمی و تحصیلات تخصصی در حوزه کشاورزی موفق به ثبت رکوردهایی در میزان برداشت محصول در واحد سطح در اقلیم خشک و کویری استان یزد شده و چندین بار عنوان کشاورز نمونه در سطح استانی و ملی را کسب کرده است.
رویکرد اقتصادی نام گذاری سال های یک دهه اخیر از جانب مقام معظم رهبری، اهمیت استقلال اقتصادی را بیشتر از پیش نمایان کرده و توجه به این حوزه را به علت ارتباط آن با تأمین معیشت و سایر نیازهای جامعه افزایش داده است.
در سالی که با عنوان جهش تولید از جانب رهبر انقلاب نام گذاری شده، توجه هرچه بیشتر به بخش تولید و رفع موانع شکوفایی آن و همینطور معرفی دستاوردها و توانمندی های این حوزه به منظور عرضه الگوهای موفق می تواند از منظر خبرنگاری و رسانه های توسعه محور در رسیدن به اهداف نام گذاری سال جاری موثر باشد، به خصوص برای بخش کشاورزی که یکی از مهمترین حوزه های اقتصادی به حساب می آید و تأمین امنیت غذایی و سلامت جامعه با کمیت و کیفیت تولیدات این بخش گره خورده است.
در سال های بعد از انقلاب توجه ویژه ای به مناطق روستایی و توسعه کشاورزی شد و خودکفایی در تولید برخی محصولات استراتژیک مانند گندم از موفقیت هایی است که در این حوزه حاصل شده و کشور را از حجم بالای از واردات این محصول بی نیاز کرده است.
یکی از مشکلات بخش کشاورزی هدر رفت بخش از تولیدات این حوزه مهم اقتصادی به علت استفاده از فناوری های قدیمی در کاشت، داشت و برداشت محصولات و یا فقدان صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی است که مانع از استفاده حداکثری از ظرفیت های این بخش شده و توسعه این زیرساخت ها مانند سیستم های آبیاری نوین، ماشین الات مدرن و... امکان استفاده حداکثری از ظرفیت این بخش مهم اقتصاد را فراهم می آورد.
با هدف معرفی یک الگوی موفق از فعالان حوزه کشاورزی استان یزد در مسافرت به مزرعه خلیل روشن ابرقویی کشاورز نمونه استان که بیشتر از نیم قرن در منطقه گاشار دهستان فراغه از توابع شهرستان ابرکوه در زمینه تولید محصولات زراعی، باغی، شیلاتی و دامداری فعالیت دارد، با وی به گفت و گو نشستیم که نتیجه این مصاحبه در ادامه می آید.





خلیل روشن ابرقویی در گفتگو با گزارشگر ایرنا با اشاره به اینکه در مزرعه اش برای ۲۰ تا ۵۰ نفر به صورت روزانه شغل ایجاد کرده، خاطرنشان کرد: در مدت نیم قرن گذشته افزون بر ۴۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم از راه کار در این مزرعه بازنشسته شده اند، این در شرایطی است که بعضی از افراد به خصوص جوانان روستایی به بهانه فقدان بیمه و بازنشستگی، کار کشاورزی را رها کرده به شهرها مهاجرت می کنند.
وی یکی از مهمترین اقدامات کشور در زمینه جهش تولید را رونق هرچه بیشتر بخش کشاورزی با هدف رسیدن به خودکفایی و صادرات محصولات دانست و اضافه کرد: برای تحقق این امر که مورد عنایت مقام معظم رهبری و دولت تدبیر و امید است، مسئولان با حمایت ویژه از کشاورزان بستر را برای افزایش و توسعه کشت گندم، جو و ذرت که جزو محصولات استراتژیک است، فراهم سازند.
روشن ابرقویی خاطرنشان کرد: باآنکه تولید محصولات باغی درآمد و سود خوبی برای کشاورزان به همراه دارد، اما برای خودکفایی کشور در شرایط تحریم بایستی اهتمام بیشتری به کاشت گندم که قوت مردم و جو و ذرت که جزو نهادهای مهم کشاورزی است صورت گیرد تا علاوه بر تأمین نیاز داخلی و رفع وابستگی به واردات این محصولات استراتژیک، در زمینه صادرات هم وارد عمل شویم.
روشن ابرقویی که به خاطر بخاطر تلاش و موفقیت دربخش های مختلف کشاورزی از جانب سازمان خوار و بار جهانی (فائو) تشویق شده، خاطرنشان کرد: نتیجه تلاش بیشتر از پنجاه سال در بخش کشاورزی و دامداری در سال های اخیر سبب شد تا بعنوان کشاورز نمونه کشوری در تولید گندم و ذرت و بعنوان مدیر برتر مزرعه انتخاب شوم.
تولید ۱۳۰ تن گندم و جو
عضو بنیاد توانمندسازی گندمکاران کشور در ادامه این گفتگو با تبیین اهمیت کشت گندم اضافه کرد: الان ۲۵ هکتار از اراضی مزرعه ام به کشت گندم اختصاص یافته و با استفاده از روش های نوین و علمی با تولید ۴.۸ تن در هکتار در مجموع ۱۰۰ تن گندم و ۳۰ تن جو سال جاری تولید و تحویل مراکز خرید تعاونی روستایی داده ام.




وی اضافه کرد: برای خیر و برکت محصولات کشاورزی، سالانه افزون بر چهار تن از محصولات این مزرعه را با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) به زکات اختصاص داده و بین نیازمندان توزیع می کنم.
عضو شورای مرکزی خانه کشاورز کشور همینطور افزود: از مجموع ۲۴۰ هکتار زمین کشاورزی الان ۶۰ هکتار آن به کاشت محصولات باغی شامل زردآلو، هلو، انار، انجیر و همینطور محصولات زراعی شامل گندم، جو، ذرت علوفه ای و دانهای اختصاص داده ام.
وی اظهار داشت: در مجموع در شرایط خوب آب و هوایی، پرآبی و بدون حوادث غیرطبیعی سالانه حدود ۶۰۰ تن محصول از این مزرعه برداشت می شود و در شرایط حوادث غیرمترقبه مثل توفان و سرمازدگی و تدوام معضل خشکسالی تولید محصول به نصف کاسته می شود که سال جاری خشکسالی، توفان و سرمازدگی خسارات زیادی را به اغلب کشاورزان و این مزرعه وارد کرده است.
اجرای ۲۲ هکتار آبیاری نوین
این کشاورز نمونه ابرکوهی افزود: منابع آبی بیشتر از ۶۰ هکتار سطح زیرکشت مزرعه از سه حلقه چاه و یک رشته قنات تأمین می شود که به خاطر تداوم خشکسالی آبدهی چاه ها کاهش یافته است.
روشن ابرقویی با اشاره به اینکه شهرستان ابرکوه و در کل استان یزد به شدت از کم آبی و خشکسالی صدمه دیده خاطرنشان کرد: کشاورزان و بهره برداران بایستی با استفاده از تسهیلات و کمک های بلاعوض دولت در زمینه اجرای طرح های آبیاری نوین تلاش مضاعفی داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: جهت استفاده بهینه از آب سه باب استخر ذخیره آب کشاورزی، ۶ هزار متر لوله گذاری برای آبیاری کم فشار بوجود آمده و با هدف بهره وری آب و افزایش راندمان تولید، در مجموع ۲۲ هکتار از وسعت این مزرعه به سیستم آبیاری نوین تجهیز شده است.
تولید ماهی و گوشت قرمز
روشن ابرقویی در مورد دامداری و پرورش آبزیان هم اظهار داشت: در سال های پرآبی در پرورش شیلات فعالیت داشته ام و در کنار کشاورزی، در بخش دامداری هم با پرورش ۱۰۰ راس دام سبک سالانه پنج تن گوشت قرمز تولید کرده ام اما بدلیل کاهش منابع آب، فعلا پرورش ماهی در استخرها ذخیره آب متوقف شده است.
عضو شورای مرکزی خانه کشاورز تشریح وضعیت بحرانی آب دربخش کشاورزی اظهار داشت: وضعیت منابع آب استان یزد به خصوص در بخش کشاورزی حاد و بحرانی است و یکی از اشکالات اصلی، ناپایداری منابع سفره های آب زیرزمینی است.
وی با اشاره به اینکه به علت تداوم ۲ دهه خشکسالی، استان یزد در مقایسه با سایر استان ها از نظر منابع آب در تنگنای بیشتری قرار دارد افزود: حوزه آبریز شهرستان ابرکوه در شمال استان فارس قرار دارد، به علت برداشت های غیرمجاز از منابع آبی در این استان، حیات کشاورزی در ابرکوه به شدت تهدید می شود و امیدوارم که مسئولان نسبت به رفع این معضل و پیشگیری از برداشت های بی رویه آب در بالادست، اقدام نمایند.
وی تصریح کرد: یکی از طریق های مدیریت برداشت آب توسعه سامانه های نوین آبیاری در مزارع و باغ ها و کشت گیاهان و محصولات کم آبخواه و گلخانه ای است.



روشن ابرقویی می گوید: روزگاری ابرکوه بیشتر از ۳۳۰ رشته قنات در شهرستان ابرکوه جریان داشت که مادر چاه های این قنات ها در حوزه شمال فارس بوده و چهار نهر آب بزرگ هم از سوی شمال استان فارس به این مطقه جاری بوده که جریان بعضی از آنها تا ۳۰ سال قبل ادامه داشت اما به دلیل برداشت بی رویه خیلی از این منابع حالا خشک شدند و امروز ۱۳ رشته قنات درابرکوه دایر است.
این کشاورز موفق در کویر مرکزی ایران که فرزندانی پزشک و حقوقدان را به جامعه تحویل داده، در انتها این گفت و گو با خنده بیان نمود: در مدت بیشتر از نیم قرن کار کشاورزی به علت احتیاج به حضور مستمر در مزرعه از سفرهای گردشگری محروم شدم و هنوز نتوانسته ام یک سفر تفریحی بروم، اما هر وقت در سایه سار درختان میوه به موج زیبا گندمزارها نگاه و حاصل این سال ها را مرور می کنم نسبت به درستی مسیری که پیموده ام یقین بیشتری در من ایجاد می شود و حاصل این نیم قرن تلاش فرزندانی مفید برای جامعه، ایجاد اشتغال برای روستاییان منطقه و تولید محصولاتی بوده که مردم به آن نیاز دارند.
اراضی قابل کشاورزی ابرکوه ۲۰ هزار هکتار است که به دلیل کم آبی و خشکسالی، ۱۵ هزار هکتار آن به کشت محصول اختصاص دارد که از این میزان هشت هزار هکتار باغ های میوه و بقیه اراضی زراعی است.
۴۰ درصد اشتغال ابرکوه وابسته به فعالیتهای کشاورزی، دامداری و دامپروری است و هشت هزار و ۵۰۰ خانوار از این طریق امرار معاش می کنند.
۱۴۰ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز حوزه کشاورزی ابرکوه از ۶۶۲ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق و ۱۳ رشته قنات تأمین می شود و سالانه ۲۰۰ هزار تن انواع محصول کشاورزی و دامی در این شهرستان تولید که بخشی از آن در بازار استان های همجوار و کشورهای حوزه خلیج فارس عرضه می شود.
مرکز شهرستان ۵۵ هزار نفری ابرکوه در ۱۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.
گزارشگر: کارگر ابرقویی


1399/04/25
23:34:47
5.0 / 5
2121
تگها: آب , اقلیم , باغ , درخت
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد