رییس موسسه تحقیقات دیم خبر داد:

كاهش ۳ تا ۵ ساله دوره معرفی ارقام جدید غلات و حبوبات دیم

كاهش ۳ تا ۵ ساله دوره معرفی ارقام جدید غلات و حبوبات دیم

رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور از تلاش محققان برای کاهش سه تا پنج ساله دوره معرفی ارقام جدید محصولات زراعی دیم بخصوص غلات و حبوبات با بهره گیری از روش ها و تکنولوژیهای جدید اطلاع داد.


به گزارش روز چهارشنبه وزارت جهاد کشاورزی، «صابر گلکاری» اضافه کرد: این موسسه با راه اندازی واحد به نژادی سریع (Speed Breeding) برای اولین بار در کشور در سال ۹۸، به دنبال آنست که در قالب این پروژه، مدت زمان لازم برای معرفی ارقام جدید محصولات دیم خصوصاً گندم، جو و عدس را کم کند.
وی با اشاره به اینکه دوره معرفی ارقام جدید دیم حالا بین ۱۴ تا ۱۶ سال به طول می انجامد، گفت: هدف ما این است که برای ارقام زمستانه سه تا چهار سال، ارقام بهاره سه تا پنج سال و در مجموع برای محصولات مختلف دیم سه تا پنجسال دوره معرفی رقم را کوتاه تر نماییم.
گلکاری اضافه کرد: فناوری کوتاه سازی دوره معرفی ارقام در سالهای اخیر در کشورهای مختلف استفاده شده و در کشور ترکیه نیز با فاصله ۲ ماه زودتر از ما اولین واحد به نژادی به راه افتاده است.
وی اظهار داشت: واحد به نژادی سریع که در این موسسه تحقیقاتی راه اندازی شده به سامانه هوشمندی که قادر می باشد نور، دما، دی اکسید کربن و رطوبت را در محیط اندازه گیری و کنترل کند، مجهز بوده و در این سامانه امکان اعمال رژیم های نوری و دمای خاص مطابق با نیاز رشدی گیاه وجود دارد.
رییس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور اضافه کرد: چراغ های ال. ای. دی به کار رفته در این واحد با ترکیبی معین از نورهای قرمز و آبی، امکان رشد مطلوب گیاهان را فراهم می کنند و همه قسمت های سخت افزاری و نرم افزاری این واحد توسط کارشناسان و شرکت های دانش بنیان داخلی تکمیل شده است.
گلکاری افزود: حالا کوتاه سازی دوره رشد و به اصطلاح چرخه بذر تا بذر نزدیک به ۶۰ روز در مورد گندم و عدس عملی شده و بررسی ها برای تعیین شرایط مناسب نوری و دمایی کوتاه سازی چرخه رشد سایر گیاهان نیز در حال انجام می باشد.
شناسایی عوامل بیماری زای حبوبات
این مقام مسوول، پایش و غربال گری بیماریهای حبوبات دیم را از دیگر پروژه های تکمیل شده در این موسسه نام برد و اذعان داشت: با راه اندازی واحد پایش و ارزیابی بیماریهای حبوبات دیم در سال گذشته، این واحد در مدت کوتاهی نسبت به نمونه برداری از عوامل بیماری زا از ۵۰ نقطه کشور اقدام نمود.
وی اشاره کرد: تا حالا جمع آوری، خالص سازی و شناسایی بیش از ۲۵ عامل بیماری زای قارچی از انواع محصولات لگوم تکمیل شده و ۱۸ فقره از جدایه های قارچی بیماری زای شناسایی شده را برای ستاندن کد دسترسی به موسسه گیاه پزشکی کشور (بانک ژن قارچ های زنده) ارسال شده است.
به گفته گلکاری، این واحد علاوه بر پایش بیماریهای حبوبات دیم در سطح کشور، غربالگری ارقام و لاین های پیشرفته نسبت به بیماریهای مهم را نیز با دقت بسیار بالا عهده دار است و بدین جهت می توان مطمئن بود هر رقم جدیدی که معرفی می شود از مقاومت مناسبی نسبت به عوامل بیماری زا برخوردارست.
وی اظهار داشت: در همین راستا امسال غربالگری ۲۰۰ لاین نخود و ۱۷۰ لاین عدس نسبت به نژادهای مختلف عوامل بیماری زا همچون بیماری پژمردگی «فوزاریومی» نخود و عدس و نیز بیماری کپک خاکستری نخود در این واحد انجام شده است.
به گزارش آبیاری به نقل از ایرنا، تا حالا ۷۵ رقم جدید از محصولات مختلف توسط این معرفی شده که ۴۸ رقم آن مربوط به غلات، ۱۶ رقم حبوبات و بقیه در حوزه علوفه و دانه های روغنی است.



منبع:

1399/09/27
11:19:16
5.0 / 5
1113
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد