كشاورزی در هفته ای كه گذشت؛

پیگیری استاندارد برنج بدون زیرساخت

پیگیری استاندارد برنج بدون زیرساخت

به گزارش آبیاری، برنج های تولید داخل معمولا آزمایش نمی شوند. مشکل در بعضی زمینه ها، نبود دستگاههای لازم برای آنالیز بوده و تجهیزات محدود است.



به گزارش آبیاری به نقل از مهر، بر مبنای مصوبات یکصد و پانزدهمین اجلاسیه شورایعالی استاندارد که ۲۸ بهمن ۱۴۰۰ به ریاست سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشور برگزار شد، با اجرای الزامی استاندارد ملی ایران به شماره ۱۲۷ تحت عنوان «برنج، خصوصیت ها و روش های آزمون» برای انواع برنج بسته بندی شده در واحدهای صنعتی، موافقت گردید.
ماجرای استاندارد برنج چیست؟
برنج ها آزمایش می شوند: به قول یکی از محققان سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی از زیرمجموعه های وزارت جهاد کشاورزی، آخرین بروزرسانی استانداردهای برنج در ارتباط با ۱۴۰۰ است که تجدیدنظر هشتم بود. وی عنوان نمود، برخی کشورها استانداردهای سختگیرانه ای دارند؛ ازاین رو لحاظ کردن برخی مؤلفه ها برای محموله های صادراتی باید سختگیرانه تر پیگیری شود؛ اما در ارتباط با برنج ایرانی چون صادرات عمده ای به کشورها نداشتیم این شاخص ها خیلی سختگیرانه نبوده است.
مهم ترین مسئله که در برگشت محصولات نقش دارند مبحث آفت ها هستند؛ محصولات باید فاقد موارد آفت قارچی، آرسنیک و… که به سلامتی انسان صدمه می زند، باشد.
کارشناس حوزه کشاورزی گفت، با آزمایش های زیادی که در سالهای اخیر انجام شده و حتی برای سمومی که در مزارع مختلف مورد استفاده قرار گرفته، مزارع عاری از این خطرات چه در بحث فلزات سنگین مانند سرب و چه باقی مانده سموم در غلات مانند برنج بوده است. حداقل در ۳۰ تا ۴۰ مزرعه ای که مورد آزمایش قرار داده ایم، مشکلی وجود نداشته است.
مشکل ما امکان دارد در بعضی زمینه ها، نبود دستگاههای لازم برای آنالیز باشد. دستگاه ها محدود بوده ازاین رو آنالیز انجام نشده و محصولات صادر شده اند.
برنج ها آزمایش نمی شوند: در ادامه مبحث استاندارد ۱۲۷ عضو کمیسیون واردات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران اظهار کرد، برنج های تولید داخل معمولا آزمایش نمی شوند. سال ۱۳۹۹ واردات کود غیراستاندارد سبب شد بخشی از محصولات کشور مانند بادام زمینی حتی کیوی و سیب درختی آلوده شوند. این اتفاق سبب شد تا حساسیت ها روی لحاظ شدن شاخصهای استاندارد بیشتر شود. با این وجود کارخانه هایی که به شکل رسمی در حوزه برنج فعالیت دارند فقط پروانه بهداشتی دارند. بخشی از کارخانه های شالی کوبی موجود کشور که تعداد آنها هم کم نیست فعالیت غیررسمی داشته و نه مالیات می پردازند و نه کد اقتصادی و پروانه بهداشتی دارند. برخی بسته های برنج داخلی فقط دارای سیب سلامت بوده و فاقد علامت استاندارد هستند؛ ضمن اینکه تجهیزات برای آزمایش مؤلفه های استاندارد کم است و هنگام صادرات بخشی از محصولات به مشکل می خورند و بار برگشت می شود.
رصد میدانی چه می گوید: طی رصدی که خبرنگار مهر از بازار برنج در بعضی فروشگاه ها و سوپرمارکت ها داشت مشخص شد برخی بسته ها دارای مهر استاندارد و علامت سیب سلامت هستند، بعضی فقط دارای سیب سلامت بوده و فاقد مهر استاندارد و بخشی از این محصول داخلی هم بدون علامت استاندارد و سیب سلامت به فروش می رسند. این در حالیست که باقی مانده سموم و آفت کش ها، فلزات سنگین و سایر شاخصهای سلامت، آزمایش محصولات را ضروری می کند. نکته قابل توجه دیگر در سلامت محصولات کشاورزی و غذایی اینست که آب، خاک و هوا هر ۳ شاخص در کشت و سلامت محصولات تاثیر مستقیم دارد. فعالیت و آلایندگی برخی کارخانجات و صنایع آلاینده سبب ایجاد آلودگی در منطقه شده و در خاک، آب و هوا تاثیر مستقیم دارد. هنگامی که برنج ایرانی مورد آزمون سموم و فلزات سنگین قرار نگیرد چگونه سلامت جامعه تضمین می نماید.
یکی از پژوهشگران محصولات کشاورزی و صنایع غذایی عنوان نمود، برنج لنجان اصفهان در کنار آلایندگی که صنایع در این منطقه بوجود آورده اند و مه غلیظ قرمز رنگ که اوایل بامداد و اواخر شب قابل مشاهده می باشد بی تاثیر در سلامت محصولات این منطقه نیست.
همچنین گفتنی است؛ بیشتر از ۵۰ درصد برنج سال قبل به فروش نرفت و این امر شالی کاران کشور را با چالش اساسی رو به رو کرد. قیمت بالا برنج داخلی در مقابل نرخ پایین برنج های خارجی و هم کاهش قدرت خرید مردم سبب شد تا بازار برنج ایرانی بی رونق باشد. رئیس اتحادیه برنج فروش های بابل در پاسخ به این پرسش مهر که چرا این محصولات مازاد صادر نمی گردد، گفته بود، برنج داخلی نمی تواند شاخصهای استاندارد لابراتوار های بین المللی در حوزه میزان سموم موجود در محصولات را پاس کند.
در نهایت، معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در اطلاعیه ای اعلام کرد، با توجه به این که درخواست مجوز برای برنج در بازه زمانی آذرماه به میزان کافی داده نشده است به منظور پیشگیری از بر هم خوردن سهمیه شرکت ها، بازه زمانی عدم بررسی سقف بازرگان، برای برنج چک نخواهد شد.
وضعیت بازار کالای اساسی
گوشت مرغ: مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران در رابطه با چرایی افزایش قیمت عنوان نمود که با عنایت به برنامه تولید این افزایش قیمت را منطقی نمی دانیم چونکه میزان تولید کاهش نیافته و از خرداد ۱۲۸ تا ۱۳۰ میلیون قطعه جوجه ریزی ماهانه به انجام می رسد.
گفتنی است در هشتمین نمایشگاه دام، طیور و آبزیان یک از اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست عنوان نمود، برای نمایندگان خانه ملت پیامکی در خصوص کاهش جوجه ریزی ارسال شده و اینکه در ادامه در بازار با کاهش عرضه مواجه خواهیم بود. معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی در واکنش به این مسئله آنرا شایعه دانسته و عنوان نمود، جوجه ریزی به اندازه کافی انجام شده و در حوزه تأمین گوشت مرغ در آینده مشکلی وجود نخواهد داشت.
معاون بازرسی و نظارت اتاق اصناف ایران هم اظهار کرده، مطابق رصد و پایش انجام شده در مورد افزایش قیمت مرغ در بازار مشخص شد مهم ترین عامل گرانی عدم توزیع بموقع نهاده های دامی با قیمت مصوب از جانب وزارت صنعت، معدن و تجارت است. اما با تأمین نهاده های دامی از دو هفته آینده قیمت گوشت مرغ کاهشی شده و آرامش بر بازار این محصول پروتئینی حکفرما می شود.
صیفی جات: در بازار میوه و صیفی جات هم چالش نوسان قیمت گوجه فرنگی از مبحث های خبرساز چند هفته اخیر است. البته در هفته جاری نرخ پیاز هم افزایش داشت. در شروع هفته هر کیلو گوجه فرنگی بین ۳۹.۸۰۰ تا ۴۵.۸۰۰ تومان است که ابتدای ماه بین ۲۱.۸۰۰ تا ۳۴.۸۰۰ بود. هم اکنون هر کیلو پیاز شیری (سفید) و زرد بین ۱۹.۸۰۰ تا ۲۱.۸۰۰ تومان است و این عدد در شروع آذر ۱۱.۸۰۰ تا ۱۹.۸۰۰ تومان بود.
ضرورت یک حمایت
خاک به شکلی مادر بخش اعظمی از موجودات زنده است. نقشه خاک شناسی کشور تا ۵ سال آینده آماده می شود و این تهیه نقشه و مطالعات خاک شناسی در مقیاس یک بیست وپنج هزارم در حال انجام می باشد.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت، برای تهیه نقشه خاک شناسی فقط در اراضی آبی باید ۳۲۰ هزار گمانه به عمق ۱.۵ تا ۲ متر حفر شود و همینطور بیشتر از یک میلیون نمونه خاک به لابراتوار ارسال و نتایج مورد تحلیل قرار گیرند. اجرای این طرح الزاماتی دارد که اصلی ترین عامل آن تأمین منابع مالی است، ازاین رو نیاز است از کل ظرفیتهای کشور شامل دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی، جامعه مهندسان و لابراتوار ها استفاده گردد.
رئیس سازمان امور اراضی کشاورزی هم تاکید دارد، باید در تخصیص زمین برای راه اندازی منازل مسکونی، گلخانه ها و دامداری ها به مبحث آمایش سرزمین توجه گردد و اراضی درجه یک و دو و مرغوب کشاورزی نباید برای این منظور تخصیص یابد، این اراضی امنیت غذایی کشور را تأمین می کند و باید از آن محافظت گردد.


منبع:

1402/09/24
21:07:16
5.0 / 5
279
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد