داغ آتشک بر جان باغ های خراسان شمالی

داغ آتشک بر جان باغ های خراسان شمالی

به گزارش آبیاری باغداران خراسان شمالی از شیوع باکتری آتشک در سطح باغ های گلابی و سیب ابراز نگرانی کردند و گفتند: این بیماری سبب از دست رفتن محصولات شده و میوه درختانی که با زحمت زیاد به باردهی رسیده حالا درحال از دست رفتن است.


یکی از باغداران خراسان شمالی که باغ ۲ هکتاری سیب گلاب دارد با ابراز نگرانی از شیوع باکتری آتشک در سطح باغ خود اظهار داشت: هم اینک شاخ و برگ های بیشتر درختان خشکیده گویی پاییز شده است.
حسن نامور آلوده شدن درختان سیب به بیماری آتشک را خطر بسیار جدی دانست و اضافه کرد: به جهت اینکه درختان به باردهی برسند سالهای سال زحمت کشیده ام اما، خشکسالی، سرمازدگی و بارش باران بی موقع خسارت زیادی به باغ زده است که هم اینک قادر به مقابله و پیشگیری با بیماری و آفات نیز نیستم.
وی از گرانی انواع سم اظهار نگرانی کرد و گفت: کارشناسان باغبانی کشاورزان را برای مقابله به بیماریها و آفات و گذر از خشکسالی سفارش به خرید مواد مغذی و سموم می کنند اما افزایش قیمت ها مانع این مهم می شود.
یکی دیگر از باغداران که بیش از سه هکتاری باغ انواع گلابی و سیب دارد نیز از شیوع آتشک بر جان درختان دانه دار اظهار نگرانی کرد و اضافه کرد: هنوز محصول گلابی باغ را جمع آوری نکرده ام که بیشتر شاخ و برگ های درختان خشکیده است.
تقی وحیدی نیز نگران خشک شدن درختان بارده شد و اظهار داشت: قسمتی از باغ آلوده به آتشک شده و شاخه بخش دیگر از درختان سوخته است الان، قسمتی از شاخه ها با میوه های نارس خشک و آویزان شده اند.
وی با اعلان اینکه بیشتر برگ های درختان قهوه ای شده اند اضافه کرد: آتشک علاوه بر لطمه زدن به محصول به خود درخت نیز لطمه می زند که در سال های آتی با مشکل جدی تری رو به رو خواهیم شد.


مدیرحفظ نباتاب سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی ضمن تایید گفته های کشاورزان اظهار داشت: بیماری باکتری آتشک درختان سیب، گلابی و به را درگیر می کند و به ندرت سراغ میوه های هسته دار می رود.
مهندس محمدرضا رضایی با اعلان اینکه در سال ۷۹ نخستین موج این نوع بیماری بعد از بارش باران دیده می شود، گفت: قطره های باران موجب ایجاد این بیماری می شود و بیشتر نیز در فصل بهار اتفاق می افتاد.
وی اضافه کرد: بیماری آتشک در سالهای بهار پرباران اتفاق می افتد که شرایط برای انتشار این بیماری مهیا است که نخستین آلودگی سوخته شدن شکوفه و جوانه اتفاق می افتد به تدریح سرشاخه ها، شاخه ها و حتی تنه درخت نیز به این بیماری درگیر می شود.
وی اظهار داشت: درختان میوه ای که در سطح باغ های این استان گرفتار آتشک شده اند مربوط به سالهای قبل است اما به سبب این که باغ داران با این بیماری مبارزه نکرده اند هم اینک شاخه و حتی تنه درختان نیز درگیر شده است.
مدیرحفظ نباتاب سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی اضافه کرد: کشاورزان در سالهای قبل با اندام های آلوده به آتشک مبارزه نکرده اند که متاسفانه سطح بیشتری از درخت را درگیر کرده است.
رضایی با اعلان اینکه منبع آلوده شدن درختان به آتشک در سالهای قبل بوده است گفت: متاسفانه باغ داران مبارزه شیمیایی و غیر شیمیایی با این بیماری نداشته اند.
وی به مبارزه غیر شیمیایی با بیماری آتشک درختان سیب، گلابی و به اصرار کرد و اظهار داشت: باغداران در زمان زنده بودن درختان نباید شاخه های آنرا هرس کنند اما در فصل خواب باید این مهم را جدی بگیرند و دراین زمینه، شاخه ها آلوده به آتشک باید هرس شوند.
مدیرحفظ نباتاب سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی از کشاورزان خواست در فصل پاییز درختان آلوده را هرس کنند و اضافه کرد: باید جای زخم را نیز ضد عفونی و شاخه های آلوده را از باغ خارج کنند در غیر اینصورت باردیگر بیماری در باغ توسعه می یابد.
رضایی درباب مبارزه شیمیایی نیز اظهار داشت: در فصل تورم جوانه برای مبارزه با بیماری آتشک باید از سموم مسی بهره برد و این نوع مبارزه شیمیایی در سه مرحله انجام می شود.
یک کارشناس امور باغداری درباره فعالیت باکتری عامل آتشک اشاره کرد: این باکتری در پنج مرحله شکوفه، سرشاخه، تنه، پایه و ریشه فعالیت دارد که بیشترین لطمه رسانی آن در مرحله شکوفه است اما باغدارها بطور سنتی با این اندیشه که سم پاشی شکوفه، موجب ریزش آن می شود از این کار خودداری می کنند که همین موضوع تاثیر زیادی در کم شدن مقاومت شکوفه به باکتری می گذارد.
مهندس محمد جواد گریوانی اضافه کرد: بیماری گیاهی و باکتریایی آتشک، از با اهمیت ترین بیماریهای درختان میوه دانه دار (سیب، گلابی و به) است، آتشک بر اثر عفونت با یک بیمارگر رخ می دهد و مرگ سریع برگ، جوانه، شاخه و اندام گیاهی از آثار آنست و قبل از مرگ این اندام ها بطور معمول نخست زردی و قهوه ای شدن در گیاه دیده می شود.
وی اظهار داشت: نام عامل بیماری آتشک یا سوختگی آتشی، باکتری Armylovora Erwinia است، این باکتری بی هوازی اختیاری، گرم منفی و میله ای شکل است و نخستین علایم بیماری آتشک روی گل ها ظاهر می شود بطوریکه گل ها ابتدا حالت آب سوختگی پیدا کرده و به سرعت پلاسیده و قهوه ای و سپس سیاهرنک می شوند، سپس علایم بیماری در اطراف گل آذین یا جام گل روی برگ ها و نوک شاخه های جوان ظاهر می شود.

گریوانی گفت: برگ های آلوده و بیمار بتدریج به رنگ قهوه ای و به حالت پیچیده و چروکیده و به ظاهر سوخته مدت ها روی شاخه باقی می ماند با توسعه بیماری علایم از محل شکوفه ها و برگ های آلوده به سمت شاخه های بیمار به سرعت پژمرده و به سبب سوختگی و خمیدگی بیش از اندازه قسمت های انتهایی شاخه این سرشاخه ها حالتی شبیه به عصا پیدا می کنند.
وی افزود: در این مرحله از آلودگی ممکنست شیرابه ها و یا قطرات و تراوشات چسبناک که ابتدا شیری رنگ می باشد و در هوای آزاد رنک کهربایی و قهوه ای پیدا می کند روی شاخه های جوان مشاهده می شود.
وی اظهار داشت: این قطرات حاوی میلیونها سلول باکتری هستند که به سادگی توسط حشرات، باران، پرندگان، باد و انسان به درختان سالم منتقل و آنها را نیز آلوده می کند و آلودگی میوه نیز از دم گل انجام می گیرد اما آلودگی مستقیم نیز ممکنست صورت گیرد و بدین ترتیب میوه ابتدا آب سوخته سپس قهوه ای رنگ، پلاسیده و خشک شده و سیاه می شود.
وی اضافه کرد: در نهایت باغ حالت آتش گرفتگی و سوختگی به خود می گیرد برای اینکه انبوه برگ های چروکیده و قهوه ای میوه های خشک و سرشاخه های خمیده و سیاه را می توان مشاهده کرد که در لابه لای برگ ها، شاخه ها و میوه های سالم درختان پراکنده اند.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی سطح باغ های سیب استان را سه هزار و ۸۰۰ هکتار عنوان نمود و اظهار داشت: پیش بینی می شود حدود ۵۰ هزار تن محصول از سطح این باغ ها جمع آوری شود.
محمدعلی شریکیان گفت: سیب بعد از انگور بیشترین محصول باغی تولیدی در این استان است که میزان تولید آن در بعضی از سال ها تا ۶۰ هزار تن نیز می رسد، اما خشکسالی در سال زراعی جاری ۲۰ تا ۳۰ درصد از محصولات باغی همچون سیب را کاهش داده است.
وی گفت: امسال عملیات اصلاح، نوسازی و جایگزینی باغ های سیب با تامین نهال شناسه دار انجام شده و همین طور بمنظور توسعه این نوع باغ ها، اصله نهال سیب پایه رویشی از نهالستان های داخل استان تامین و توزیع شده است.
شریکیان اظهار داشت: در سطح استان حدود ۸۱۴ هکتار گلابی کشت شده که ۱۵۶ هکتار آن غیر بارور و ۶۵۸ هکتار بارور و با تولید سالانه ۶ هزار و ۵۴۰ تن بوده که ارقام زیر کشت این محصول شامل شیرین ترکان، درگزی، اسپادانا است.
برداشت ۲۱۵ هزار تن میوه در سال زراعی جاری از باغ های استان برآورد می شود که این میزان تولید بدلیل خشکسالی به نسبت سال زراعی گذشته ۳۵ درصد کاهش دارد.
گستره باغ های استان ۴۸ هزار و ۴۹۳ هکتار است، ۲۶ گونه باغی در این سطح کاشت و سالانه در حدود ۳۰۰ هزار تن محصول باغی برداشت می شود که امسال خشکسالی سبب کاهش برداشت محصولات باغداران شد.


منبع:

1400/06/13
22:18:13
5.0 / 5
132
تگها: آب , آلودگی , باغ , درخت
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد