دستگاه تصفیه آب صنعتی چیست

دستگاه تصفیه آب صنعتی چیست

تصفیه اسمز معکوس در واقع یک روش کاملا ارگانیک(طبیعی) است که در طبیعت تحت عنوان فرآیند اسمز شناخته می شود که با گسترش تکنولوژی و استفاده از ماشین آلات صنعتی شکلی پیشرفته به خود گرفته و به یک فناوری مهم در صنعت تصفیه آب تبدیل شده است.


دستگاه تصفیه آب صنعتی چیست و تفاوت آن با دستگاه تصفیه آب خانگی چیست؟

تصفیه آب صنعتی در زبان انگلیسی Industrial water purifier گفته می شود که در برخی مقالات Industrial water treatment نوشته شده و همچنین با اسم Water purifiers نیز شناسایی می شود. تفاوت اصلی نمونه صنعتی با خانگی در حجم خروجی و نوع فیلتراسیون و کیفیت آب وارد شده به دستگاه است. به صورت کلی به سیستم ها و دستگاه هایی که توانایی تصفیه آب در ظرفیت بالای 3 متر مکعب در روز را دارا باشند، دستگاه تصفیه آب صنعتی می گویند.

 

در تصفیه آب صنعتی آب‌ها بر اساس مقدار کل جامدات محلول و مخلوط (TDS) به دو بخش :

1) آب‌های شور(sea water)

2) آب‌های لب شور(Brakish water)

آب دریا با TDS حدود ۳۵۰۰۰ تا ۴۵۰۰۰ mg/lit هستند. آب‌های لب شور با TDS کمتر از آب دریا به عنوان یکی از ترکیب های استاندارد از بین آب های موجود در سراسر جهان شناخته می‌شود و از وسعت بسیار زیادی برخوردار است که بخش عظیمی از آب‌های جهان پیرامون را در بر میگیرد. از آنجا که ترکیبات آب های شور می تواند تفاوت بسیار زیادی داشته باشد، برای ساخت یک دستگاه تصفیه آب صنعتی حرفه ای باید ابتدا نمونه آب در آزمایشگاه آب، مورد آزمایش دقیق قرار گیرد. با مراجعه به سایت dsawater.ir می توانید در این زمینه مشاوره بگیرید.

 

فرآیند تصفیه، ته نشینی و پاکسازی آب توسط این تجهیزات در چند مرحله انجام میشود که عبارتند از :

  1. تزریق کلر: با استفاده از روش تزریق کلر به واسطه دستگاه تصفیه آب صنعتی مواد شیمیایی آب از بین رفته و باکتری ها و میکرو ارگانیسمها نیز حذف می شوند.
  2. پیش تصفیه آب با فیلتراسیون کلی این مرحله با استفاده از صافی شنی و فیلتر کربنی انجام می شود که این کار به ماندگاری بیشتر عمر ممبران و همچنین افزایش عملکرد کمک می کند.
  3. حذف ذرات با فیلتر میکرونی: به واسطه فیلتر میکرونی، ذرات اضافه و جامد و معلق آب پاکسازی شده و در نتیجه آب تصفیه شده، آماده انجام پروسه نهایی شیرین سازی می شود.
  4. سیستم اسمز معکوس : این روش در دستگاه تصفیه آب صنعتی دارای دقت بسیار بالایی است، به همین جهت با حذف کردن دقیق هرگونه مواد شیمیایی اضافه و آلاینده های مضر، سیستم اسمز معکوس(وارونه) باعث شیرین شدن آب میشود.
  5. تزریق آنتی اسکالانت: تزریق آنتی اسکالانت به خاطر جلوگیری از تشکیل شدن رسوب در آب اضافه می شود.(در حقیقت آنتی اسکالانت ها نوعی مواد شیمیایی به حساب می آیند.)

انواع دستگاه تصفیه آب صنعتی و  کاربرد آنها  در صنایع مختلف

فرایند تصفیه آب در هر صنعت متفاوت است و با توجه به اینکه آب اکثر شهرها و روستاها تحت نظارت شرکت آب و فاضلاب آن منطقه می باشد معمولا شرکت‌های آب و فاضلاب شهری و روستایی این اقدامات را بر روی آب انجام می‌دهند:

حذف گل ‌و لای و هرگونه ماده معلق که به وسیله میکروفیلترها انجام می شود.

حذف شوری آب بر طبق ظرفیت با دستگاه اسمز معکوس، حذف نیترات و حذف آرسنیک موجود در آب با نصب سیستم های تبادل یون، حذف انواع میکروارگانیسم‌ موجود در آب با نصب سیستم های ازن ژنراتور و کلرزن.

 

کاربرد دستگاه تصفیه آب صنعتی صنایع غذایی

دیگ‌های بخار در صنایع غذایی، از مهم‌ترین عامل اصلی انرژی محسوب می شوند که این دیگ‌ها به علت دارا بودن فشار بالا از دستگاه اسمز معکوس(وارونه) استفاده می‌کنند. این دیگ‌ها بخاطر این ‌که دچار رسوب و خوردگی نشوند، مسائل تصفیه آب را کنترل می‌کنند.

کاربرد دستگاه تصفیه آب صنعتی صنایع داروسازی

طبق استاندار فارماکوپه، همه ی صنایع داروسازی موظفند به تولید آب بدون یون با هدایت الکتریکی ۰.۱≥  به همین علت باید از دستگاه‌های الکترودیالیز و Double RO استفاده کنند.

کاربرد دستگاه تصفیه آب صنعتی صنایع کشاورزی

در صنایع کشاورزی، همهی  گلخانه‌ داران برای بهتر شدن کیفیت آب، اول باید آن را با دستگاه اسمز معکوس(وارونه)کنند، بعد از آن مواد غذایی را به آب اضافه نمایند

به طور کل میتوان به این صورت نتیجه گرفت تصفیه آب در این‌جا با هدف حذف نمک‌های اضافی انجام میشود که با کود شیمیایی ترکیبات اضافی را تولید می‌کنند.

کاربرد دستگاه تصفیه آب صنعتی صنایع آب‌کاری

به علت استفاده از مواد شیمیایی در صنعت آب‌کاری برای مانع شدن از واکنش مواد شیمیایی، از آب تصفیه شده استفاده می‌کنند زیرا استفاده از آب خام با نمک‌های فراوان، موجب تولید محصولات نامرغوب خواهد شد. به همین دلیل قبل از آب‌کاری، تصفیه آب انجام میشود.

کاربرد دستگاه تصفیه آب صنعتی صنایع خودروسازی

در صنایع خودروسازی قبل از رنگ کردن خودروها، اول آن را در وان چرب‌گیری، آب‌کشی داده می کنند تا همه ی چربی‌های اضافه پاک شود، بعد از آن عمل اسید شویی انجام می‌دهند و دوباره عمل شست‌و‌شو را تکرار میکنند.

بعد از آب‌کشی با مواد شیمیایی حاوی فسفات برای  جذب بهتر رنگ، خودرو ها شسته می شوند. همه ی مراحل شست‌‌و‌شو و آبکشی خودروها باید حتما با آب بدون یون انجام شود که برای انجام آن به دستگاه‌های صافی فشاری، ذغالی و اسمز معکوس(وارونه) نیاز است.

کاربرد دستگاه تصفیه آب صنعتی صنایع دام ‌و طیور

در صنایع دام و طیور، استفاده از آب آشامیدنی در حد استاندارد دارای ضرورت است تا از ایجاد و انتقال بیماری جلوگیری شود، هم‌چنین به رشد بهتر طیور نیز کمک خواهد کرد از این رو در صنایع دام و طیور استفاده از دستگاه تصفیه آب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

کاربرد دستگاه تصفیه آب صنعتی صنایع پلاستیک

آب بدون یون نقش بسیار مهمی در صنعت پلاستیک دارد به شرط آن که از دستگاه اکسترودر استفاده شود. به همین جهت دستگاه تصفیه آب و حذف نمک‌ ها در کیفیت صنایع پلاستیک نقش مهمی ایفا میکند.

کاربرد دستگاه تصفیه آب در صنعت برق

یکی از رایج‌ترین راه های تولید برق، استفاده از دیگ بخار آب است. استفاده از دیگ بخار در صنعت برق به این صورت است که بخار با  فشار بسیار بالا توربین را به حرکت در آورده و بعد از طی  مراحل مکانیکی، برق تولید می‌شود. از این رو برای تولید بخار، استفاده از آب بدون یون ضروری و حائز اهمیت است تا هیچ‌ نوع رسوبی در دیگ بخار از نمونه واترتیوب نباشد.

در سایت شرکت دریا صنعت می توانید اطلاعات بیشتری دریافت کنید.

دستگاه تصفیه آب صنعتی اسمز معکوس یا RO

سیستم اسمز معکوس RO یا reverse osmosis فناوری جدید در امر تصفیه آب و جداسازی املاح محلول در آب است که این سیستم ها به صرفه ترین و دقیق ترین در نوع خود در سراسر دنیا هستند

آب تولیدی از دستگاه تصفیه آب صنعتی RO بسیار نزدیک به آب مقطر است و TDS بسیار پایینی دارد همچنین مشکل بالا بودن کدورت و TSS و NTU در این سیستم حذف شده است و عملا رسوب گذاری دیگر اتفاق نمی‌افتد البته برای آنالیز آب ورودی به سیستم حائز اهمیت است به همین منظور سیستم‌های RO.RO  یا  double ROو یا رزین‌های تبادل یونی نیز برای تکمیل مراحل استفاده می‌شود. یکی از استفاده‌های آب در صنعت تامین آب مناسب برای ورودی به بویلر، دیگ‌های بخار، کولینگ تاور، برج خنک کننده، نازل‌های مه پاش و... می‌باشد.

پدیده اسمز معکوس یا وارونه در دستگاه تصفیه آب صنعتی چیست؟

فرآیند اسمز معكوس یا وارونه همان گونه كه از اسم آن مشخص است، بر عکس فرآیند طبیعی اسمز می‌باشد، فرایند اسمز معکوس در حال حاضر جزء یكی از جدید ترین و متداول ترین روش‌های جدا سازی مخصوصا در تصفیه آب‌های شور به حساب می آید که در این فرآیند با قرار دادن فشاری بیشتر از فشار اسمزی در سمت محلول غلیظ تر آب شور یا جهت حركت حلال آب خالص معکوس شده و به این طریق می‌توان آب را از ناخالصی‌های درون آن جدا كرد و TDS را کم کرد.

 

روش اسمز معکوس از نوع روش های قدیمی در صنعتی تصفیه آب است و در اصل این راه از جمله موثرترین و بهینه ترین و مقرون به صرفه ترین روش هایی است که می توان در تصفیه آب مصرفی صنایع، کارخانه ها، کارگاه ها، مجتمع های مسکونی بسیار بزرگ و صنایع کشاورزی و غذایی که حجم آب مصرفی قابل توجهی دارند، مورد استفاده قرار بگیرد.

 

به صورت کلی روش اسمز معکوس یک غشا نیمه تراوا مابین آب خالص و آب ناخالص قرار می گیرد تا با افزایش فشار وارده بر آب ناخالص، آلاینده ها و مواد محلول را از آب جدا کرده و آب سالم و بهداشتی تهیه شود.

وقتی آب خالص و آب ناخالص را در یک ظرف قرار داده و آن ها به وسیله یک غشا نیمه تراوا از یکدیگر جدا می کنیم، در فشار معمولی (یا فشار یک اتمسفر) تعدادی از مولکول های آب خالص از غشا عبور کرده و به سمت آب ناخالص می روند تا سیستم ایجاد شده به یک تعادل نسبی برسد. حالا با تشکیل یک سیستم اسمز معکوس ما سعی داریم فشار آب ناخالص را بالا ببریم تا مولکول های آب از ممبرین یا غشا عبور کرده و به سمت آب خالص بروند و بالا ترین حد فشار را تا زمانی ادامه می دهیم که تمامی مولکول های آب از آب ناخالص جدا شده و از غشا عبور کرده باشند. به این صورت که با بالابردن فشار و جداسازی آب خالص از آب ناخالص عملیات تصفیه انجام شده و در دو طرف غشا دو ماده کاملا مجزا تشکیل می شود.

 

تصفیه اسمز معکوس در واقع یک روش کاملا ارگانیک(طبیعی) است که در طبیعت تحت عنوان فرآیند اسمز شناخته می شود که با گسترش تکنولوژی و استفاده از ماشین آلات صنعتی شکلی پیشرفته به خود گرفته و به یک فناوری مهم در صنعت تصفیه آب تبدیل شده است.

منبع مقاله: https://dsawater.ir/industrial-water-purifier

 

1401/04/06
16:42:38
5.0 / 5
605
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد