11 نکته درباره قرق های اختصاصی

11 نکته درباره قرق های اختصاصی

آبیاری: قرق های اختصاصی حیات وحش، یکی از انواع الگوهای مدیریتی مناطق حفاظت شده دنیا هستند. این مکان ها طبق استانداردهای اتحادیه حفظ طبیعت (IUCN) بعنوان بالاترین مرجع بین المللی برای ارتقای شاخصهای حفظ و ماندگاری تنوع زیستی و طبیعت، تعریف نهایی خود از حفاظت را در سه اصل نگهداشت، احیاء و بهره برداری پایدار از منابع تنوع زیستی و طبیعی اعلام نموده است.



به گزارش آبیاری به نقل از ایسنا، قرق های اختصاصی امروزه از نظر خیلی از دولت ها و سازمان های بین المللی در رابطه با محیط زیست از مهم ترین مدلهای محافظت از تنوع زیستی و روشی غیر قابل انکار برای توسعه شبکه های ملی حفاظت محسوب می شوند. این حفاظت گاه های خصوصی در بعضی از مناطق جهان سابقه ای دیرینه ای دارد؛ به سبب اهمیت این مورد به ۱۱ نکته درباره وضعیت محافظت از محیط زیست و قرق های اختصاصی بر مبنای گفته های حسن اکبری - معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست- اشاره می کنیم:

*حفاظت به روش فعلی درست نیست و قطعا بخش قابل توجهی از تنوع ژنتیکی کشور را در این حالت از دست خواهیم داد. در بهترین حالت می توانیم در حد توان تعداد زیستگاه ها برای گونه های متفاوت را افزایش دهیم.

* نیروی کافی برای افزایش تعداد مناطق حفاظت شده در کشور نداریم و به این علت باید به سراغ روش های مشارکتی یا روش های بخش خصوصی برویم. یکی از این روش ها که بستر تحقق آن در کشور فراهم است، مبحث قرق های اختصاصی است.

* لازمه برخورداری از جمعیت سالم تری از گونه ها در زیستگاه ها، بهره گیری از روش های تکمیلی برای حفاظت است.

*قرق های اختصاصی مصداق مناسبی از مشارکت مردم در حفاظت است.

*افزایش تعداد قرق های اختصاصی در کشور ضروری می باشد. امکان افزایش قرق های اختصاصی کاملا در کشور وجود دارد و اهمیت افزایش آنها بسیار بالا است.

*پیشنهاداتی از استانهای مختلفی همچون خراسان شمالی، خراسان جنوبی، کرمان، اصفهان، هرمزگان برای قرق های اختصاصی مطرح گردیده است و حدودا از ۱۳ استان مختلف درخواست های گوناگونی را داریم اما بنابر رایزنی های انجام شده با سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، بخش هایی که مورد تایید این سازمان باشند، در اولویت هستند.

*سازمان حفاظت محیط زیست هماهنگی هایی با سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری انجام داده و بحث هایی درباره مبحث قرق ها در جریان است. اگر برپایه تلاشهای سازمان محیط زیست سال جاری تعدادی قرق مصوب نشود، از برنامه های حفاظتی پیشبینی شده عقب می افتیم.

*سازمان محیط زیست برای انجام افزایش تعداد قرق های اختصاصی جدی و مصمم است اما وقتی صدور مجوز این طرح وابسته به بخشی از سیستم های تصمیم گیری مانند شورایعالی محیط زیست باشد، احتمال محقق نشدن پیشبینی های سازمان وجود دارد.

*سازمان حفاظت محیط زیست به کنوانسیون تنوع زیستی ملحق شده است و بنابر تعهد این سازمان به کنوانسیون تنوع زیستی باید قرق اختصاصی را به ۱۷ درصد و تا سال ۲۰۳۰ به ۳۰ درصد افزایش دهیم.

* پنج منطقه در شورایعالی محیط زیست برای قرق اختصاصی کشور به تصویب رسیده است. سه منطقه در یزد، یک منطقه در کرمان و یک منطقه در سمنان قرار دارد.

* فرهنگ سازی صحیح با همراهی دستگاههای مسئول و ایجاد یک بینش محیط زیستی عمیق تر میان مسؤلان و مردم لازم است که بتوانیم سرمایه های زیستی کشور را حفظ نماییم.





منبع:

1401/04/23
13:28:09
5.0 / 5
481
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد