ایران کریدور تبادلات کشاورزی کشورهای عضو بریکس می شود

ایران کریدور تبادلات کشاورزی کشورهای عضو بریکس می شود

آبیاری: ایران از نظر سوق الجیشی در منطقه ای است که امکان صادرات خیلی از محصولات کشورهای عضو بریکس را می تواند از کریدور شمال- جنوب، شرق به غرب، ریلی، هوایی و خودرویی به سادگی فراهم آورد.



به گزارش آبیاری به نقل از مهر، علیرضا مهاجر، معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی که سرپرست هیأت ایرانی به چهاردهمین اجلاس وزرای کشاورزی گروه بریکس در مسکو بود، در برنامه سیما، اظهار داشت: چهاردهمین اجلاس وزرای کشاورزی گروه بریکس در ایام پنجشنبه و جمعه هفته گذشته همزمان با انتخابات ریاست جمهوری کشورمان در مسکو برگزار شد، کشورهای عضو در این اجلاس بیش از ۴۰ درصد از جمعیت جهان، بیش از ۵۰ درصد تولید مواد غذایی کشورها و بیش از ۳۰ درصد اقتصاد دنیا را شامل می شوند که بطور قطع از اتحادیه اروپا و برخی کشورها قوی تر هستند که این قدرت می تواند شرایط خاصی برای کشورهای عضو این اجلاس در تولید، امنیت غذایی، تجارت و انتقال مواد غذایی شمال به جنوب و غرب به شرق ایجاد نماید.
وی امنیت غذایی، تجارت محصولات کشاورزی و هوشمندسازی در بخش کشاورزی را از مباحث مورد تاکید در این اجلاس برشمرد و اظهار داشت: با عنایت به رخدادهای چند سال اخیر در دنیا و به علت نقش امنیت غذایی در اداره کشورها، در این اجلاس بحث امنیت غذایی بطور مفصل مورد بررسی قرار گرفت و قرار شد کشورها در مواقع بحران، با تسهیل قوانین در تبادلات تجاری مواد غذایی بتوانند به هم کمک کنند و مواد غذایی مورد نیاز را در اختیار هم قرار دهند.
تسهیل تبادلات تجاری کشورهای عضو بریکس
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: دولت روسیه پیشنهادی در خصوص ایجاد سازوکار تجاری برای تسهیل شرایط و قوانین دست و پاگیر که مانع فعالیت بخش خصوصی و دولتی در عرصه کشاورزی است، ارائه کرد که مورد تصویب قرار گرفت. همین طور ایران نیز پیشنهاد کرد علاوه بر بحث غلات، بقیه محصولات کشاورزی همچون میوه جات، سبزیجات و محصولاتی که مزیتی برای کشورمان برای صادرات است، نیز در این چارچوب مورد توجه قرار گیرد که به تصویب رسید.
وی درباب مصادیق اصلاح سازوکارهای تجاری بیان کرد: سازوکاری که در تحریم ها به طور معمول ایالات متحده آمریکا مقابل کشورهای مستقل استفاده می نماید مثل بحث بستن سوئیفت، جلوگیری از تبادل تجاری، بحث عدم امنیت برای کشتی ها به جهت جلوگیری از بیمه و … است که در این اجلاس قرار شد، روی این موضوعات کار شده و شرایطی ایجاد شود که بتوانیم موانع را کاهش داده و مشکلات را رفع نماییم.
تقویت کریدورهای ایران برای انجام تبادلات کشاورزی
مهاجر به ظرفیتهای به وجود آمده برای رفع موانع صادرات و واردات و حوزه تجارت کشورمان با تسهیل سازوکارهای تجاری بریکس اشاره نمود و اظهار داشت: ایران از نظر سوق الجیشی در منطقه ای است که امکان صادرات خیلی از محصولات کشورهای عضو بریکس را می تواند از کریدور شمال- جنوب، شرق به غرب، ریلی، هوایی و خودرویی به سادگی فراهم آورد، بدین سبب ایران با تقویت کریدورها می تواند از این ظرفیت بزرگ برای تبادلات کشورهای عضو بریکس استفاده نماید.
وی افزود: حدود ۴۰ درصد تجارت غلات جهان توسط کشورهای عضو بریکس صورت می گیرد که این کشورها به آسانی می توانند بوسیله بنادر جنوبی ایران این کالاها را به دنیا صادر کنند. همین طور ایران می تواند واردات محصولات ذرت و سویای کشورهای تولید کننده همچون برزیل را به کشورهای بریکس انجام دهد.
نماینده کشورمان درباب مذاکرات دوجانبه با طرف روسی برای مبادله محصولات کشاورزی اظهار داشت: روسیه به آسانی می تواند نیاز ما در ذرت و سویا را تامین کند و محصولاتی همچون سبزی، صیفی، سیب زمینی، گوجه فرنگی، فلفل، سیب درختی و کیوی را که خواهان آن هستند، بصورت تهاتر از کشورمان فراهم آورد.
به گفته وی، در این اجلاس قرار شد دو کارگروه تشکیل گردد که این کارگروه ها بتوانند هم قوانین و مقررات را در بحث دامپزشکی، گیاه پزشکی و زنجیره سرد را مرتفع کنند و هم با عنایت به این که روسیه ناوگان بسیار بزرگی از حمل و نقل هوایی دارد، بصورت مستقیم بتوانیم در زمان سرمای ۳۰ درجه زیر صفر روسیه و کشورهای سردسیری، کالاها را از جیرفت، دزفول، بوشهر و بندرعباس به این کشورها صادر نماییم. این ظرفیت تجاری یک دستاورد بزرگ برای کشورمان است که باید آنرا تقویت نماییم.
مهاجر درباب با دیگر کشورهای حوزه بریکس اظهار داشت: کشورهایی مثل هند و چین به تنهایی نزدیک به نصف جمعیت دنیا را دارند، برزیل یک کشور بسیار بزرگی است، آفریقای جنوبی مراودات بسیار خوبی را از نظر اقتصادی و سیاسی با ما دارد، همین طور کشورهای آفریقایی نظیر مصر، اتیوپی و … که جدیداً به بریکس پیوستند، می توانند دروازه ای برای صادرات ما به این کشورها و واردات محصولات آنها به کشور باشند.
تقویت بازارهای بین المللی ایران با برند سازی محصولات کشاورزی
وی به بازار بالقوه کشورهای عضو بریکس در عرصه کشاورزی اشاره نمود و اظهار داشت: ایران در بیشتر محصولات کشاورزی همچون خرما، زعفران و پسته در دنیا حائز اهمیت می باشد و برای صادرات می توان روی این محصولات حساب کرد. همین طور دولت روسیه علاقمند به واردات سیب درختی و مرکبات کشورمان است، بخش خصوصی باید وارد میدان شود و بخش دولتی نیز با تسهیل امور، موانع پیش روی صادرات را رفع کند.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی، برند سازی را راهکاری برای صادرات محصولات کشاورزی از طرف بخش خصوصی دانست و اظهار داشت: بخش خصوصی باید محصولات استاندارد و با کیفیت به سایر کشورها صادر کند، صدور محصولات بی کیفیت به اسم ایران، مشکلی پیش روی بازار تجاری کشورمان است، بدین سبب باید سازوکاری تعریف شود که واردات و صادرات بصورت استاندارد و به شکل درستی صورت گیرد، همین طور لازم است مشخص شود که چه کسی، چه زمانی، چه مقدار و چه محصولی را صادر می کند.
وی درباب فرآوری و باز صادرات محصولات وارد شده به کشورمان نیز اظهار داشت: این کار به یک سازوکار قوی، دقیق و منظم نیاز دارد، تا بتوانیم نقاط ضعف را برطرف و نقاط قوت را تقویت نماییم.
مهاجر ارتباط ایران با کشورهای عضو بریکس را خوب ارزیابی کرد و به وضعیت کشاورزی ایران پرداخت و اظهار داشت: ایران با استفاده از آخرین دستاوردهای پژوهشگران، با سطح زیر کشت کمتر و عملکرد بالاتر، به ارزش افزوده بهتر، محصول با کیفیت و از نظر ارزش غذایی بالا دست یافته است.
وی با اشاره به اینکه ایران از نظر مکانیزاسیون کشاورزی نیز وضعیت خوبی دارد، اظهار داشت: کوچک بودن اراضی کشاورزی، از دلیلهای محدودیت در استفاده از مکانیزاسیون در کشور است، پس وزارت جهاد کشاورزی به کمک نظام باید از خرد شدن اراضی کشاورزی جلوگیری کرده و به یکپارچه سازی اراضی کمک نماید.
ظرفیت صادرات ماشین آلات کشاورزی و دنباله بندها
معاون وزیر جهاد کشاورزی ضمن اشاره به این که ما در حوزه ماشین آلات کشاورزی به خصوص دنباله بندها می توانیم صادر کننده باشیم، اظهار داشت: ما در دنباله بندها تولیدات بسیار خوبی داریم، در سبزی و صیفی نیز از دنیا جلو هستیم و حدودا تمام تکنولوژی دنیا را در داخل کشور داریم.
وی تصریح کرد: برای دستیابی به هاب غذایی در منطقه باید ابتدا قوانین مشخص و دائمی را ایجاد نماییم که بدانیم برای ۱۰ سال آینده چه کاری انجام دهیم. دوم این که از وجود مدیران متخصص، متعهد، کارآمد و باتجربه در وزارتخانه های تخصصی خصوصاً وزارت جهاد کشاورزی استفاده شود، همین طور با جلوگیری از کوچک شدن اراضی، تامین نهاده های مورد نیاز پیش از کشت، خرید تضمینی و پرداخت بموقع مطالبات و … در اعتلای بخش کشاورزی کشور بکوشیم.
مهاجر به آخرین آمار تولید و خرید گندم در کشور اشاره نمود و اظهار داشت: حدودا نزدیک به ۶ میلیون تن خرید گندم انجام شده، پیش بینی ما خرید بیش از ۱۱ میلیون تن گندم است و دیگر نیازی به واردات نداریم. خوشبختانه در این سال ها هم بر روی کیفیت گندم و هم کمیت آن کار شده است، کیفیت گندم کشور عالی است و درباب کمیت نیز مشکلی وجود ندارد.
وی اضافه کرد: تا حالا نزدیک به ۱۰۰ همت پول خرید گندم است که حدود ۴۰ همت پول به کشاورزان پرداخت شده است و انتظار می رود در نخستین فرصت مابقی پول کشاورزان پرداخت گردد.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی درباب کلزا و دانه های روغنی نیز اظهار داشت: امسال به علت آب و هوای خوب و استقبال کشاورزان، تولید کلزا از مرز ۲۵۰ هزار تن گذشت در صورتیکه سال قبل حدود ۱۳۰ هزار تن کل تولید ما بود.
گفتنی است؛ چهاردهمین نشست وزرای کشاورزی عضو بریکس با حضور کشورهای امارات متحده عربی، مصر، هندوستان، ایران، برزیل و چین امسال در مسکو انجام شد و قرار شد اجلاس سال آینده بریکس در کشور برزیل برگزار گردد.


منبع:

1403/04/15
11:05:05
5.0 / 5
259
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۵
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد