تغییر الگوی كشت گام عملی دولت برای تحول در كشاورزی قم

تغییر الگوی كشت گام عملی دولت برای تحول در كشاورزی قم

به گزارش آبیاری در طول هشت سال قبل راهبرد تغییر الگوی کشت با اجرای طرح های متنوع بعنوان مهم ترین برنامه تخصصی و گامی عملی برای تحول در کشاورزی قم دنبال شد.



در این رابطه باید تصریح کرد موقعیت جغرافیایی قم و قرارگرفتن بخش عمده آن در منطقه گرم و خشک سبب شده که حفظ سطح سبز و کشاورزی در این استان با دشواری زیادی بخصوص در مبحث تأمین پایدار منابع آبی مورد نیاز کشت و کنترل دمای مناسب پرورش گیاهان همراه باشد و کشاورزان قمی برای تولید محصول موردنظرشان سختی زیادی متحمل شوند.

چنین شرایطی نشان دهنده اهمیت اجرای برنامه های عملیاتی دولت همچون تغییر الگوی کشت برای تحول در این عرصه مهم اقتصادی استان است، طرحی که تلاش دارد با جایگزینی گیاهان متناسب شرایط آب و هوایی قم همچون گیاهان دارویی و کشت های گلخانه ای به جای گیاهان آب بر، مصرف آب در بخش کشاورزی استان را به میزان قابل توجهی کاهش داده و در عین حال سطح تولید محصول های کشاورزی در مزارع و باغ های قم را افزایش دهد.
الان نزدیک به ۱۴ هزار تن در بخش کشاورزی قم فعالیت می نمایند که در این میان بیشتر از یک هزار تن خانم هستند.
بیشتر بهره برداران بخش کشاورزی قم را روستاییان استان می سازند به نحوی که کشاورزی به تنهایی ۴۵ درصد اشتغال مناطق روستایی در بخش های مختلف استان را به خود مختص کرده است.
میزان متوسط تولید بخش کشاورزی استان قم در سال برابر ۸۰۵ هزار تن در زمینهٔ محصول های زراعی، باغی، دامی و شیلات است، این آمار نشان داده است تحول در بخش کشاورزی قم با اجرای راهبرد تغییر الگوی کشت تا چه اندازه اهمیت دارد و می تواند در فعالیت بهره برداران این حوزه تأثیر مثبت داشته باشد.





قم در حوزه کشاورزی مزیت رقابتی یافت

استاندار قم در این رابطه اظهار داشت: برغم آنکه قم در بخش کشاورزی و امور دامی درصد کمی از سهم فعالیت و اشتغال بوجود آمده را دارد ولی با تدابیر صورت گرفته به لحاظ کیفی در مقایسه با استان های مختلف از مزیت رقابتی بسیار بالایی برخوردار می باشد.

بهرام سرمست وجود مجتمع های کشت و صنعت در قم را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: سیاست استان در بخش کشاورزی مبتنی بر اصلاح الگوی کشت و سازگار با مسئله کم آبی و در عین حال به کارگیری شیوه های نوین آبیاری و مطابق با مسئله محیط زیست است.

استاندار قم خاطرنشان کرد: مجموع این سیاست ها در جوار تهران بعنوان پایتخت و مرکز ثقل تمرکز جمعیتی کشور می تواند برای این استان موقعیت ممتازی را رقم بزند تا در مبحث تکمیل زنجیره تولید موفق تر عمل نموده و زمینه عرضه خدمات و محصولات باکیفیت به شهروندان را هم فراهم نماییم.

وی بیان نمود: در جهت به فعلیت رساندن ظرفیت های استان در تولید و فرآوری محصول های مختلف کشاورزی و دامی طرح های اقتصاد مقاومتی و جهش تولید را طراحی و تدوین کردیم.

استاندار همینطور ضمن اشاره به راه اندازی صنایع تبدیلی و غذایی در قم، اضافه کرد: طبق سیاست های دولت تدبیر و امید می خواهیم تا از بخش تعاون در کنار بخش خصوصی برای توسعه این طرح ها در استان حمایت نماییم.

وی اظهار داشت: اتمام طرح های نیمه تمام و احیای واحدهای راکد این بخش مهم اقتصادی هم از سیاست های استان است که باعث افزایش حجم تولید محصولات و فراهم شدن فرصت های مختلف شغلی می شود.





کشت های گلخانه ای در قم افزایش پیدا کرد

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قم هم ضمن اشاره به فواید توسعه کشت های گلخانه ای در این استان اظهار داشت: مساحت گلخانه های قم با پشتیبانی از سرمایه گذاران و علاقه مندان به فعالیت در این بخش، افزایش پیدا کرد.

مهرداد غضنفری، بیان داشت: اجرای این راهبرد با عنایت به وضعیت منابع آبی موجود قم و لزوم کاهش مصرف آب ضروری بود، همینطور با افزایش تولیدهای کشاورزی ظرفیت های اقتصادی خوبی در استان بوجود آمد.
وی کشت گلخانه ای را یکی از کارهای موثر در جهت استفاده درست از منابع و افزایش تولید دانست و اضافه کرد: خوشبختانه بر مبنای اعلام مدیران واحدهای گلخانه ای استان، استفاده از روش گلخانه ای نسبت به کشت به روش باز، صرفه جویی ۲۰ برابری منابع آب و پنج برابری تولید را سبب شده است.
غضنفری همینطور استفاده بهینه از منابع را در جهت اقتصاد مقاومتی برشمرد و اظهار داشت: بسته های حمایتی موجود در استان در این رابطه به خوبی به کار گرفته می شود، ازاین رو از مردم ساکن در مناطق روستایی درخواست می نماییم، روش گلخانه ای را در اولویت فعالیتهای کشاورزی خود قرار دهند، چون برای این منظور تسهیلات بانکی کم بهره در دسترس می باشد.
وی خاطرنشان کرد: محصول هایی که از راه کشت یاد شده تولید می شود به لحاظ ارگانیک بودن هم تضمین کننده سلامت است.
غضنفری ضمن اشاره به رویکرد واحدهای گلخانه ای قم به تکمیل زنجیره تولید و موافق بودن استانداری با این موضوع، اضافه کرد: بدون تکمیل زنجیره تولید ارزش افزوده هم ایجاد نخواهد شد و به همین علت به تولیدکنندگان سفارش می شود در ارائه طرح ها به این نکته توجه نمایند، چونکه بعضی از بسته های حمایتی محدودیت هایی دارد و در صورت یک مرتبه استفاده از آن، استفاده مجدد مشکلاتی را به همراه خواهد داشت.
معاون استاندار قم افزود: به دنبال ایجاد زنجیره تولید در بخش کشاورزی هستیم تا به دنبال کشت گلخانه ای، صنایع تبدیلی، فرآوری و بسته بندی را هم داشته باشیم و با رویکرد صادرات محوری، مسئله ارزش افزوده و تولید اقتصادی را پیگیری می نماییم.
وی با تکیه بر لزوم اتخاذ یک رویکرد جدی به بخش کشاورزی قم، اضافه کرد: با افزایش ظرفیت کشت گلخانه های استان، بطور حتم توانایی تولید و تأمین نیازهای غذایی چند استان کشور در قم امکان پذیر است.






سرمایه گذاری دولت برای حفظ و توسعه کشاورزی در قم

رییس سازمان جهاد کشاورزی قم در این خصوص اظهار داشت: طی سالهای اخیر، اجرای برنامه های عملیاتی همچون راهبرد تغییر الگوی کشت، با حمایت دولت و مشارکت فعال بخش خصوصی برای توسعه پایدار کشاورزی قم در دستور کار قرار گرفت که در این حوزه علاوه برافزایش ظرفیت تولید محصولات، بالا بردن سطح اشتغال هم موردتوجه بود.

عباس پورمیدانی بیان نمود: با اجرای راهبرد تغییر الگوی کشت در قم تأمین امنیت غذایی و مقابله با تحریم های ظالمانه دشمنان دنبال شد و در این راه، تولید محصولات غذایی سالم در دستور کار بود.

وی اضافه کرد: با حمایت دولت سعی کردیم در بخش کشاورزی قم شرایطی فراهم باشد تا هم تولیدکنندگان بتوانند با آرامش به کار و فعالیت بپردازند و هم مصرف کنندگان به محصولات با کیفیت و سالم دسترسی داشته باشند.

وی افزود: به دنبال آن هستیم تا با ارتقا بهره وری و استفاده صحیح از نهاده ها، میزان تولید محصولات بخش کشاورزی استان را افزایش دهیم و توجیه اقتصادی سرمایه گذاری در این عرصه را بالا ببریم.
پورمیدانی اظهار داشت: علاوه بر اجرای طرح تغییر الگوی کشت در پهنه ۲ دشت وسیع استان، طرح توسعه گلخانه در قم بعنوان راهبردی حیات بخش با سرعت مورد پیگیری قرار|گرفت تا سطح گلخانه های استان بیش ازپیش افزایش یابد.

وی بیان نمود: توسعه گلخانه ها، نقش مهمی در حفظ و افزایش میزان اشتغال بهره برداران بخش کشاورزی دارد و توجیه اقتصادی سرمایه گذاری در این عرصه را بالا خواهد برد چونکه استفاده از گلخانه در قم که با تنش های شدید محیطی روبه روست یکی از مهم ترین راهکارهای حفظ کیفیت و کمیت تولیدات بخش کشاورزی است.

وی افزود: استفاده از سامانه های نوین آبیاری از دیگر راهبردهای مهم سازمان جهاد کشاورزی استان برای بهره گیری مطلوب از منابع آبی موجود در قم بود و به صورت میانگین هر ساله چهار هزار هکتار از مزارع و باغات استان به این سیستم ها مجهز شد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی قم اظهار داشت: حفظ سطح سبز استان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد چونکه وجود اراضی کشاورزی در حاشیه مناطق کویری باعث پایداری آب وخاک و پیشگیری از نفوذ گردوغبار می شود.

وی بیان نمود: برای توسعه سطح سبز استان باوجود محدودیت های محیطی، استفاده از گیاهان کم آب برو مناسب اقلیم قم در دستور کار قرار گرفت که قابلیت استفاده برای خوراک انسان و دام را هم دارد.

وی افزود: باوجود تمام مشکلات موجود در بخش کشاورزی قم، آمارها حکایت از موفقیت این حوزه در مجموعه اقتصادی استان دارد و اجرای برنامه های تغییر الگوی کشت، مسیر توسعه آنرا سرعت بخشیده است.







اجرای طرح تغییر الگوی کشت افزایش درآمد کشاورزان قمی را درپی داشت

همچنین معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی قم اظهار داشت: اجرای طرح تغییر الگوی کشت که طی سالهای اخیر با پشتیبانی دولت در قم شروع شده است علاوه بر کاهش مصرف آب و ارتقا بهره وری، با کمک به اقتصادی شدن فرایند تولید محصولات، افزایش درآمد کشاورزان استان را به دنبال داشته است.

محمد علی سلامی بیان نمود: در این طرح، تولید محصولات مناسب کشت در اقلیم قم که پاسخگوی نیاز استان به مواد خوراکی انسانی و دامی باشد، مورد توجه بوده و در همین رابطه محصولات سالم و با کیفیتی در حوزه گیاهان دارویی و گیاهان علوفه ای ساخته شده است.

وی افزود: در همین راستا سطح زیرکشت داروهای گیاهی در مزارع قم به بیشتر از ۵۰۰ هکتار رسید و امسال هم این راهبرد با قدرت بیشتری دنبال می شود.

سلامی اظهار داشت: خیلی از گیاهان دارویی همچون گل محمدی مناسب کشت در اقلیم قم است و می تواند درآمد زایی خوبی برای بهره برداران بخش کشاورزی به همراه داشته باشد.

وی بیان نمود: کشت سبز استان بیشتر از ۶۵ هزار هکتار است که ۴۴ هزار هکتار آنرا زمینهای زراعی و ۲۱ هزار هکتار آنرا باغ ها تشکیل می دهد.

وی افزود: با حمایت های دولتی و سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه کشاورزی قم، محصولات کشت شده در مزارع و باغات استان از نظر کمی و کیفی دارای جایگاه مناسبی در سطح کشور هستند.



کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی قم با اجرای طرح تغییر الگوی کشت

مجری طرح الگوی کشت سازمان جهاد کشاورزی قم هم ضمن اشاره به اینکه درشرایط عادی میزان مصرف آب در بخش کشاورزی قم سالانه حدود ۸۵۰ میلیون مترمکعب است، اظهار داشت: بر مبنای برنامه ریزی های صورت گرفته اجرای این طرح میزان مصرف آب در بخش کشاورزی قم را حدود ۲۵ درصد می کاهد که رقم بسیار قابل توجهی است.

محمدحسین احمد پور بیان نمود: این میزان کاهش مصرف آب دربخش کشاورزی بسیار چشم گیر است و نقش موثری در حفظ منابع آبی زیرزمینی استان و تقویت حجم سفره ها، خواهد داشت.
وی افزود: اجرای طرح تغییر الگوی کشت درقم علاوه برکاهش میزان مصرف آب، اهداف مهم دیگری را هم دنبال می کند که ازجمله آنها، فراهم شدن شرایط تولید حداقل ۵۰ درصد علوفه موردنیاز دامداری های استان درمزارع کشاورزی داخل قم است.
احمد پور اظهار داشت: قم یکی از قطب های دامپروری کشور است و تولید علوفه موردنیاز دامپروری ها درداخل استان، نقش مهمی در کاهش هزینه فعالان این حوزه و رونق یافتن بیش ازپیش آن خواهد داشت.
وی بیان نمود: هدف دیگر اجرای طرح الگوی کشت در قم، کوشش برای پایداری محیط زیست استان است، ما در این طرح به دنبال آن هستیم که سطح زیر کشت استان را با مدیریت حجم مصرف آب و سایر نهاده ها حفظ نموده و با تقویت پوشش گیاهی از بلند شدن گردوخاک در اثر افزایش بیابان ها جلوگیری نماییم.
وی افزود: همینطور دراین طرح ارتقا درآمد پایدار کشاورزان قمی و حفظ اشتغال موجود در بخش کشاورزی استان را با استفاده از همه ظرفیت های سازمان جهاد کشاورزی دنبال می نماییم./


1400/02/23
10:47:57
5.0 / 5
1259
تگها: آب , اقلیم , باغ , خدمات
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد