قائم مقام وزیر جهاد كشاورزی:

دشت های بحرانی كشور درحال افزایش است

دشت های بحرانی كشور درحال افزایش است

به گزارش آبیاری قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: تعداد دشت های بحرانی در سالهای اخیر با شیب تندتری درحال افزایش بوده است و هر سال با کاهش منابع آبی شاهد افزوده شدن دشت های بحرانی در کشور هستیم.


عباس کشاورز روز چهارشنبه در آیین افتتاحیه پنجمین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران که بصورت مجازی در دانشگاه بیرجند برگزار شد، اضافه کرد: در فاصله سالهای ۴۵ تا ۹۰ بطور متوسط سالانه ۶ دشت به تعداد دشت های بحرانی افزوده شده در صورتیکه در ۹ سال اخیر به ۱۳ دشت در سال بالا رفته است.
وی اظهار داشت: این اتفاق شوم و خطرناک ناشی از کم توجهی علمای آب کشور به مایه حیاتیست و موضوع آب کشور در وضعیت فعلی با مقاله دادن حل نمی گردد بدین سبب از انجمن آبیاری و زهکشی ایران و سایر انجمن ها درخواست داریم به موضوع بحران آب کشور ورود فعال داشته باشند.
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی اشاره کرد: برگزاری نشست های مشترک با دستگاه های اجرائی، سیاستگذاران و ذی نفعان برای روشن کردن ابعاد و ایجاد تعامل برای رویکرد های جدید از دیگر درخواست های ما از انجمن است که مدیریت آب کشور نیازمند آنست.
وی با تاکید بر این که استمرار وضعیت موجود همه ما را به سطح ته دریا خواهد رساند اضافه کرد: بر طبق اعلام وزارت نیرو ۸۷.۷ درصد آب در بخش کشاورزی، ۸.۴ درصد در بخش شرب و ۲.۷ درصد در بخش صنعت مصرف می شود.
کشاورز با اشاره به این که هیچ سهمیه آبی برای محیط زیست بطور تخصیص رسمی عملی نشده است عنوان کرد: آب قابل برنامه ریزی در افق ۱۴۲۵ در بخش کشاورزی ۵۹.۲ درصد، صنعت ۳.۷ درصد و شرب ۱۰. درصد دیده شده است.
وی از کاهش ۵۵ درصدی روان آب از متوسط نیمه اول دهه ۵۰ تا متوسط نیمه اول دهه ۹۰ آگاهی داد و اظهار داشت: همین طور در این بازه زمانی شاهد کاهش ۱۷ درصدی بارش متناظر با این دوره هستیم.
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: تعداد چاه های عمیق و نیمه عمیق در سال ۵۱-۵۲ نسبت به ۹۶-۹۷، ۱۷ برابر شده از طرفی کاهش ۷۳ درصدی آبدهی متوسط چاه ها نشانگر افزایش هزینه تولید و تقلیل رقابت پذیری محصولات تولیدی از سال ۵۰ تا ۹۷ است.
وی اضافه کرد: متوسط کاهش سالانه حجم مخازن آب زیرزمینی از سال ۴۴ تا ۹۶، ۲.۶ میلیارد متر مکعب است و در سالهای اخیر این روند افزایشی بوده در صورتیکه هنوز کسی باور نمی کند در زیر زمین آب نیست و با چه معضلی مواجه خواهیم شد.
کشاورز، نبود توفیق پروژه های تعادل بخشی آب های زیرزمینی مصوب سال ۹۳ شورای عالی آب را یکی از چالش های آب کشور دانست و گفت: همین طور بی توجهی به حق آبه های زیست محیطی، دریاچه ها، رودخانه ها، تالاب ها و محیط های آبی کشور و بی توجهی به مسایل زیست محیطی و بروز پدیده های ریزگردها به شکل گسترده از دیگر چالش ها است.
وی اظهار داشت: آلودگی منابع آب و آثار و تبعات در رابطه با آن، وجود اختلاف نظر بین بخش های مختلف در رابطه با آب و فقدان کوشش برای حل آن بوسیله بررسی و انجام مطالعات مانند اختلاف نظر موجود بین سازمان جنگلها و مراتع و وزارت نیرو بر سر جنگل کاری و آبخیزداری، اختلاف نظر بین وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو بر سر توسعه باغات در اراضی شیب دار، اختلاف نظر بین وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو بر سر توسعه سیستم های نوین آبیاری و اثربخشی آبها در صرفه جویی از دیگر چالش های حوزه آب است.
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی اشاره کرد: شرایط آبی فعلی و پیش روی کشور ایجاب می کند که متخصصان آب مطالبی مانند راندمان آب از ابعاد مختلف تولید اقتصادی، امنیت غذایی از یک طرف و محصولی، منطقه ای و تکنولوژی از جانب دیگر را بمنظور مدیریت برون رفت از بحران آب مدنظر قرار دهند.
وی اضافه کرد: آب کشور در مرحله بسیار شکننده است اما می توان آنرا مدیریت کرد پس شرط این است که همه به میدان بیایند چونکه اگر به یک گروه یا ساختار بسنده نماییم سیل بحران همه ما را خواهد برد.
کشاورز اظهار داشت: دراین زمینه مسئولیت افراد صاحبنظر خیلی بیشتر از کسانی است که به این مهم مسلط نیستند و باید به مدیریت بحران آب در کشور کمک کرد.
وی با اعلان اینکه پایداری سرزمین وابسته به آب است اشاره کرد: سرزمین ایران با این سابقه تاریخی در معرض تهدید جدی آب قرار دارد و باید چاره اساسی برای حل این مشکل اندیشیده شود.
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی خواهان تشکیل پارلمان آب در کشور شد و اظهار داشت: ایران دو بحران جدی آب و اشتغال دارد که همه باید برای آن چاره اندیشی کنند در غیر این صورت این مشکلات مانند سیل همه ما را نابود خواهدنمود.
وی بر لزوم فعال کردن دیپلماسی آب کشور و مدیریت آب های مرزی اصرار کرد و اضافه کرد: تسهیل در واگذاری وظایف دولت به بخش خصوصی نظیر «قانون چگونگی اجرای سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی» و ضرورت همراستا شدن این قانون با قوانین جدید و تحویل حجمی آب به مصرف کنندگان از دیگر راهکارهای اصلاح حکمرانی آب در کشور است.
کشاورز اظهار داشت: شیرین کردن آب های شور با ملاحظات زیست محیطی، پرهیز از توسعه اراضی کشاورزی آبی، کاهش ضایعات کشاورزی از تولید تا انتهای مصرف، تکیه بر ارتقای شاخص راندمان آب در تمامی بخش های کشاورزی، صنعت و شهری و حفاظت از کیفیت آب از دیگر راهکارها است.
وی بیان کرد: بر طبق ماده ۳۵ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه دولت مکلف است بمنظور مقابله با بحران کم آبی، رهاسازی حق آبه های زیست محیطی برای پایداری سرزمین، پایداری و افزایش تولید در بخش کشاورزی، تعادل بخشی به سفره های آب زیرزمینی و ارتقای راندمان و جبران تراز آب به میزانی که در سال پایانی قانون برنامه، ۱۱ مترمکعب شود نسبت به توسعه روش های نوین آبیاری و اجرای عملیات آب و خاک اقدام نماید.
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی بازچرخانی آب در صنعت، شرب و خدمات را از راهکارهای مقابله با بحران کم آبی عنوان نمود و اظهار داشت: توجه به تجارت آب مجازی، واردات محصولات کشاورزی با مصرف آب مجازی بالا، پشتیبانی از تولید و صادرات محصولات کشاورزی بر طبق مزیت نسبی مصرف آب مجازی و توجه به آب مجازی در تفاهم و تعاملات منطقه ای و بین المللی از دیگر راهکارهای مهمست.
پنجمین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران روز چهارشنبه دوم تیر به میزبانی دانشگاه بیرجند بصورت مجازی شروع شد و تا فردا ادامه دارد.
۱۲۵ مقاله در چهار محور "منابع آب و بحران"، "آب و کشاورزی"، "آب، مدیریت و توسعه" و "آب، اقتصاد و جامعه" به دبیرخانه کنگره ارسال شد که ۱۱۳ مقاله بصورت پوستر و چهار مقاله بصورت سخنرانی مورد پذیرش قرار گرفته است.
نشست انتقال آب از دریای عمان به استانهای شرقی (فرصت ها و چالش ها)، نشست خشکسالی و تغییر اقلیم و نتایج آن بر توسعه شرق کشور و نشست بررسی وضعیت منابع آب استان خراسان جنوبی (چالش ها و راهکارها) از برنامه های این کنگره ۲ روزه است.



منبع:

1400/04/02
19:07:10
5.0 / 5
1027
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد