اخطار سازمان دامپزشكی نسبت به خطر بیماری تب كنگو با افزایش گرما

اخطار سازمان دامپزشكی نسبت به خطر بیماری تب كنگو با افزایش گرما

مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور نسبت به خطر بروز بیماری تب کریمه کنگو با افزایش گرما و کشتار غیرمجاز دام در منزل با نزدیک شدن به روز عید قربان اخطار داد.


به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، «علیرضا اکبرشاهی» اضافه کرد: تب کریمه کنگو، بیماری مشترک میان انسان و دام است و انتقال این بیماری ویروسی به انسان با خونریزی شدید همراه می باشد و در مواردی منجر به مرگ فرد آلوده می شود.
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور با بیان اینکه با شروع فصل گرما و فعالیت کنه ها در بدن دام، این بیماری مشاهده می شود، اضافه کرد: سال جاری در استانهای گیلان، مازندران و اردبیل سه مورد انسانی از این بیماری دیده شده که خوشبختانه منجر به فوت نشده است.
وی تصریح کرد: برای پیشگیری از بروز و انتقال این بیماری، مردم از کشتار غیرمجاز دام در منزل اجتناب کنند و دام خویش را برای ذبح به کشتارگاه های مجاز منتقل کنند.
اکبرشاهی عنوان کرد: در کشتارگاه ها، دامپزشکان حضور دارند و ضمن معاینه دام با تجهیزات و امکانات، لاشه دام ۲۴ ساعت به صورت کامل در دمای سردخانه و یخچال نگهداری می شود و ویروس در فرایند جمود به سادگی از بین می رود.
وی افزود: اگر کشتار غیرمجاز دام صورت گیرد، خطر انتقال این بیماری ویروسی از راه ترشحات دام مبتلا و یا طی فرایند پاکسازی و قطعه کردن گوشت وجود دارد.
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور در عین حال از عموم مردم خواست، گوشت مورد نیاز خویش را از مراکز مجاز تهیه و با خیال راحت مصرف کنند.
وی همینطور به دامداران سفارش کرد که مبارزه با کنه را در دستور کار خود قرار دهند و به صورت متناوب مکان دام ها اعم گوسفند، بز و گاو را با سموم متفاوت سمپاشی کنند.
اکبرشاهی اضافه کرد: دامداری ها باید پاک و خالی از کود و فضولات دامی باشد و دیوارها هم سیمانکاری شود تا کنه ها هنگام سمپاشی در داخل سوراخ های دیوار از دسترس سم دور نمانند.
وی با بیان اینکه دامداران به دلیل سر و کار داشتن با دام در معرض گردش کنه ها و ورود این ویروس در بدن شان هستند، اظهار داشت: دامداران هنگام معاینه دام و مواجهه با کنه، از ترکاندن آن با دست اجتناب کنند، چونکه امکان دارد منجر به انتقال آلودگی به بدن شود.
اکبرشاهی تصریح کرد: ایران طی چندین سال قبل با تب کریمه کنگو درگیر شده و این بیماری در جمعیت دامی علائمی ندارد به جز تب مختصر که در اغلب موارد دامداران متوجه آن نمی شوند.
وی درباره آمار مبتلایان به تب کریمه کنگو در سال ۹۹ اضافه کرد: سال قبل ۴۰ نفر در ۱۲ استان کشور به تب خونریزی دهنده کنگو مبتلا و از این تعداد ۵ نفر فوت شدند.
به گزارش آبیاری به نقل از ایرنا، بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو اولین بار در سال ۱۹۴۴ میلادی در شبه جزیره کریمه Crimea و در سال ۱۹۶۹ در کنگو Congo گزارش شد و در سال ۱۹۷۰ میلادی در ایران مورد شناسایی قرار گرفت و در بعضی موارد در استانهای کشور ما هم ابتلای قطعی انسانی تب کریمه کنگو گزارش شده که بیشترین موارد در ارتباط با استانهای مرز شرقی سیستان و بلوچستان بوده است.
این بیماری بیشتر در مناطق صحرایی آفریقا، اروپای شرقی، خاورمیانه، عراق، هند، افغانستان، پاکستان، ایران و غرب چین گزارش شده است.
مخزن ویروس در طبیعت کنه ها و بعد از آن گاو، گوسفند، بز و خرگوش ها هستند. این ویروس از راه تماس مستقیم با خون یا ترشحات فرد بیمار و لاشه حیوان آلوده (انتقال به قصابها و سلاخها) به فرد سالم انتقال می یابد.
طی سال های گذشته میزان مرگ و میر در میان مبتلایان متغیر بوده و از نظر افراد در معرض خطر هم قصابان، دامداران و کارگران کشتارگاه ها به صورت معناداری بیشترین موارد بیماری را به خود اختصاص داده اند و حتی در میان کارکنان بیمارستان ها و اشخاصی که با انسان مبتلا سر و کار دارند مشاهده می شود.
این بیماری یکی از بیماری های خطرناک و با درصد کشندگی بالا در انسان است که علاوه بر انتقال مستقیم از انسان به انسان، به صورت معمول توسط کنه ها ویروس عامل این بیماری قابل انتقال به انسان و دام است. در صورتیکه لاشه دام در کشتارگاه های صنعتی (پیش سردکن) و یخچال اگر به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای منفی ۴ درجه سانتیگراد نگهداری شود با اسیدی شدن لاشه وجود ویروس غیر فعال می شود و از بین می رود.
این بیماری در فصول گرم سال از اواخر فروردین تا اواخر شهریور که زمان رشد و تکثیر کنه هاست، بیشتر شایع است بخصوص در مناسبت های خاص که در آنها کشتار خارج از سیستم کشتارگاهی افزایش می یابد، موارد قطعی بیماری در انسان افزوده می شود.
بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در حیوانات اهلی هیچ گونه علائم مشخصی ندارد و خطر انتقال بیماری در انسان در ذبح حیوان آلودهیا یک دوره کوتاه بعد از ذبح حیوان آلوده (به دنبال تماس با پوست یا لاشه حیوان در صورتیکه دام در مرحله ویرمیک باشد) وجود دارد.
همچنین تماس با خون و بافت بیماران بخصوص در مرحله خونریزی یا انجام هرگونه اعمالی که منجر به تماس انسان با خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ آنها شود، سبب انتقال بیماری می شود.
این بیماری ویروسی مقاومتش در مقابل سرما و حرارت کم است و در دمای ۵۶ درجه سلسیوس به مدت ۳۰ دقیقه از بین می رود؛ ازاین رو پختن گوشت یا پاستوریزه کردن شیر سبب از بین رفتن ویروس می شود، این ویروس به محیط های اسیدی حساس بوده و سریع از بین می رود.
در صورتی که لاشه دام در کشتارگاه های صنعتی (پیش سردکن) و یخچال اگر به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای منفی ۴ درجه سانتیگراد نگهداری شود با اسیدی شدن لاشه وجود ویروس غیر فعال می شود و از بین می رود.
عملیات سمپاشی بدن و جایگاه دام به صورت صرف به منظور حذف ناقلان عامل بیماری کنه ها در کانون های گزارش شده از دیگر اقدامات کنترلی است.
طبق آمارها با عنایت به این که درصد مرگ و میر مبتلایان در مناطق آلوده در سالهای اخیر کاهش مفهوم داری داشته، به نظر می آید اقدام های پیشگیرانه در مورد شناسایی بموقع و درمان مناسب و سریع موارد انسانی بسیار موثر بوده و کاهش موارد انسانی در مقایسه با سال ۱۳۹۱ و سالهای گذشته از آن، مبین نقش آموزش و اقدامات دامپزشکی در کانونهای گزارش شده است.
برای کنترل بیماری گروه های در معرض خطر شامل دامداران، کارکنان کشتارگاه ها، قصابان، کشاورزان و بخصوص روستائیان و عشایر که به نحوی از امحاء دام سر و کار دارند، باید در موقع کشتار از وسایل حفاظت فردی همچون لباس های مخصوص، دستکش، چکمه و عینک استفاده کنند.




منبع:

1400/04/11
15:39:26
5.0 / 5
1193
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد