عناب تازه خراسان جنوبی در راه بازار

عناب تازه خراسان جنوبی در راه بازار

آبیاری: خراسان جنوبی با 97 درصد تولید عناب ایران، رتبه نخست سطح زیر کشت و تولید این محصول در کشور را به خود اختصاص داده و این روزها برداشت عناب تازه از باغ های این استان شروع شده که نوید سالی پرمحصول است.


به گزارش آبیاری به نقل از خبرگزاری ایرنا خراسان جنوبی رتبه اول سطح زیر کشت و تولید عناب و زرشک همین طور رتبه دوم تولید زعفران را در کشور دارد و این سه محصول بعنوان محصولات راهبردی استان محسوب می شوند که نقش به سزایی در اقتصاد منطقه داشته اند.
اواسط تابستان که فرا می رسد فصل برداشت عناب در بیشتر شهرها و روستاهای خراسان جنوبی شروع می شود؛ محصولی کم آب بر است که با آب و هوای خشک منطقه خو گرفته و گفته می شود اولین بار در منطقه ای به نام هردنگ در جنوب بیرجند کشت شد اما برخی شواهد حاکی از این است که در دوره هخامنشی بیش از ۲ یا سه هزار سال قبل عناب کشت شده است.
میوه عناب به همراه زرشک و زعفران از محصولات مهم استان خراسان جنوبی بوده که با آب و هوای استان همین طور روستاهای اطراف سازگار است بطوریکه مردم در بیشتر خانه ها درخت عناب می کارند همین طور در روستاهای اطراف به ویژه روستاهای شهرستان های بیرجند، خوسف، سربیشه و درمیان درخت های عناب فراوان وجود دارد.
تکان دادن و جمع آوری محصول عناب در بیشتر روستاهای خراسان جنوبی با آیین خاصی انجام می شود، از همین رو مراسم "عناب تکانی" سال قبل در لیست میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) ثبت گردید.
در حال حاضر چهار هزار و ۱۳۴ هکتار از اراضی کشاورزی استان زیر کشت عناب است و باتوجه به نهادینه شدن دانش بومی و استفاده خیلی کم از سموم و کودهای شیمیایی، محصولی کاملا سالم و ارگانیک تولید می شود.
مرغوبیت عناب خراسان جنوبی چنان است که ۲ رقم عناب سیوجان و ماژان ثبت ملی شده است و حرف اول را در کشور می زند.
فصل برداشت عناب از اواسط مرداد بصورت تازه خوری در شهرهای گرمسیر خراسان جنوبی شروع می شود و در روستاهای کوهستانی به سبب آب و هوای سرد بطور معمول اوایل مهر شروع برداشت محصول است.
عناب بصورت تازه و خشک شده، بعنوان میوه و خشکبار همین طور بعنوان گیاه دارویی قابلیت مصرف دارد و اندام های مختلف عناب نظیر ریشه، پوست، شاخه، برگ و میوه آن بعنوان یک گیاه دارویی باارزش در طب گیاهی ایران و دیگر کشورها بهره برداری دارویی شده است.
تولید ۹۷ درصد عناب ایران در خراسان جنوبی
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهار داشت: خراسان جنوبی با تولید ۹۷ درصد عناب ایران، قطب تولید این محصول در کشور است و ۷۰ درصد عناب تولیدی خراسان جنوبی به خارج از استان صادر می شود.
عبدالرضا رضایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اضافه کرد: برداشت عناب از باغ های استان در سال زراعی جاری شروع شد و پیش بینی می شود امسال هفت هزار و ۱۳۰ تن محصول برداشت شود.
وی اظهار داشت: سطح زیر کشت عناب در استان خراسان جنوبی چهار هزار و ۱۳۴ هکتار است و تولید این محصول طی سالهای اخیر رشد شایان توجهی داشته است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اعلان اینکه ۹ هزار و ۵۰۰ بهره بردار در حوزه تولید عناب در استان فعالیت دارند اظهار داشت: بیشترین سطح زیر کشت این محصول با بیش از هزار و ۵۰۰ هکتار در شهرستان خوسف است.
وی درباب زمان برداشت عناب اظهار داشت: برداشت عناب از اواسط مرداد شروع می شود و تا اواخر شهریور ماه ادامه دارد.
رضایی افزود: سال قبل ۶ هزار و ۷۲۷ تن عناب از باغات استان برداشت شد و عناب تولیدی خراسان جنوبی از بالاترین کیفیت برخوردارست.
وی گفت قیمت هر کیلوگرم عناب تازه بر طبق کیفیت بین ۱۵ هزار تومان تا ۲۲ هزار تومان به فروش می رسد و در چند سال اخیر در حوزه فرآوری این محصول پرخاصیت اقداماتی انجام شده و تولید حبه، دمنوش و شیره همچون فرآورده های این محصول است.


سیر تا پیاز خواص عناب
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی هم اظهار داشت: عناب به سبب وجود مواد قندی به میزان ۳۶.۷۴ در عناب تازه و ۷۱.۷۷ درصد عناب خشک و نیز مواد پروتئینی و مواد لعابی فراوان از نظر غذایی اهمیت ویژه ای دارد و بصورت تازه و خشک مصرف می شود.
محسن پویان با اعلان اینکه در طب سنتی ایران جوشانده عناب به تنهایی یا مخلوط با گیاهان دیگر مورد استفاده قرار می گیرد افزود: عناب به سبب داشتن لعاب زیاد سینه را نرم می کند.
وی اظهار داشت: جوشانده عناب در آب یا شیر خاصیت ملین دارد و ترانزیت مواد اولیه در لوله گوارشی را تسهیل می کند.
این پژوهشگر گیاهان دارویی گفت: مصرف عناب به دفع سموم بدن کمک می نماید، میوه عناب سرشار از ویتامین c است و این میوه اثر و طعم داروهای محرک را می کاهد و در مواد غذایی میوه ها و مواد خوراکی دیگر که احتمال ایجاد آلودگی با آفلاتوکسین وجود دارد، عناب می تواند نقش حفاظتی قوی را ایفا کند.
وی اظهار داشت: میوه عناب از حدود ۲ هزار سال قبل در مصارف دارویی و تغذیه کاربرد داشته و در کشور ایران نیز قبل و پس از اسلام از عناب به وفور استفاده غذایی و دارویی شده است.
پویان با اشاره به این که در طب اسلامی هم میوه عناب جایگاه ویژه ای دارد اضافه کرد: حضرت علی (ع) بر استفاده از عناب در از بین بردن تب تاکید نمودند.
وی با اعلان اینکه از اندام های مختلف عناب نظیر ریشه، پوست، شاخه، برگ و میوه آن بعنوان یک گیاه دارویی باارزش در طب گیاهی ایران و دیگر کشورها بهره برداری دارویی شده است اظهار داشت: از ریشه عناب می توان برای ساخت فرآورده ای برای افزایش شیر بهره برد.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: هسته عناب برای تسکین درد اثربخش است و از برگ عناب می توان در ساخت دارویی برای تقویت مو و ساخت دهان شویه برای جلوگیری از گلو درد بهره برد.
وی اظهار داشت: میوه عناب تصفیه کننده خون و برای درمان سرفه و سرماخوردگی موثر است همین طور هسته عناب خاصیت آرام بخش دارد و عناب مقوی عمومی بدن و معده است.
وی گفت: خاصیت ضد قارچی برگ عناب در طب گیاهی و سنتی مطرح بوده و برای رفع تشنگی مفید می باشد، همین طور از برگ و میوه عناب برای درمان بیماریهای پوستی استفاده می شود.
پویان اضافه کرد: عناب درد کلیه و کبد را تسکین می دهد، آب عناب خیس کرده یا دم کرده و مخلوط آن با عرق کاسنی برای ناراحتی های صفراوی و خونی موثر و مفیدست.
وی اظهار داشت: جوشانده عناب، انجیر، خرما و موز دارویی مفید برای بیماریهای سینه است که در طب سنتی از آن استفاده می شود.
این پژوهشگر گیاهان دارویی اضافه کرد: اگر عناب را کوبیده و در آب سرد خیس نماییم و بامداد ناشتا خورده شود برای درمان کلسترول خون مفیدست.
چالش بازاریابی و برندسازی
وی اظهار داشت: طبق بررسی که توسط پژوهشگران جهاد دانشگاهی استان صورت گرفت، به این نتیجه رسیدیم که در این سال ها کشاورزان و متولیان کشاورزی استان بصورت مطلوب عمل کردند و حجم تولید محصولات خوب است، اما اقدامی که بصورت متمرکز برای فروش محصولات که بتواند سود و ارزش افزوده بیشتری را نصیب کشاورز و استان کند، انجام نشده است.
براساس آمار رسمی سالانه ۲۲ هزار تن زرشک خشک، هفت هزار تن عناب و ۷۰ تن زعفران در استان خراسان جنوبی تولید می شود و بازاریابی و برندسازی محصولات از چالش های این حوزه است برای اینکه بیشترین اقدامی که برای این محصولات انجام شده در زمینه بسته بندی بوده است اما باید برای برندسازی نیز چاره اندیشی شود.
خراسان جنوبی ۹۸ درصد زرشک بی دانه جهان، ۹۷ درصد عناب کشور، دومین استان تولیدکننده زعفران ایران و دارای رتبه اول زعفران با کیفیت جهان است، در صورتیکه سهم این استان در صادرات زرشک و عناب فقط ۲ درصد و زعفران ۷۰ درصد میزان تولید است.
کارشناسان براین باورند که عناب، زرشک و زعفران خراسان جنوبی امروز به گوشه ای از فرهنگ این استان تبدیل گشته است و فقط نمی توان بعنوان محصولات راهبردی از آنها نام برد.
رییس جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی اظهار داشت: محصول عناب در سطح ملی و منطقه ای آن گونه که شایسته است، شناسانده نشده در صورتیکه دارای خواص فراوان است.
جلال الدین صادقی اضافه کرد: عناب برای خراسان جنوبی نه فقط راهبردی که محصولی فوق راهبردی است و فرآورده های حاصل از آن می تواند اقتصاد منطقه را دگرگون کند همین طور توجه به تولیدکنندگان این محصول ضریب ماندگاری مردم در روستاها را فراهم می آورد.
وی اظهار داشت: باید مراکز علمی و تحقیقاتی مانند جهاد دانشگاهی با همکاری سایر دستگاهها و حمایت مسئولان بطور جدی برای ایجاد باغ های نمونه عناب، آموزش کشاورزان، فرآوری و تولید ورود کنند و جهاد دانشگاهی استان چهار سال است که با ایجاد مجتمع گیاهان دارویی و جذب نیروهای متخصص به این مساله پرداخته است.
اغلب صادرات عناب از مراکز تولید این محصول به سایر نقاط کشور و خارج از کشور بصورت محصول خام و فرآوری نشده است.
حدود ۴۵ درصد اشتغال استان خراسان جنوبی در بخش کشاورزی خصوصاً محصولات راهبردی فعال است و توسعه صادرات این محصولات در دستور کار مسئولان قرار دارد.



منبع:

1400/05/27
14:23:52
5.0 / 5
1102
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد