نقش تعیین كننده مردم در مقابله با معضل زباله گردی
به گزارش آبیاری سال ها است كه معضل زباله گردی در سطح شهر تهران پدید آمده است اما با شیوع ویروس كرونا و افزایش احتمال ابتلای زباله گردان به بیماری كووید -19 مقابله با این معضل بیش از پیش اهمیت پیدا كرده است. رئیس اداره محیط زیست انسانی استان تهران می گوید: مقابله با زباله گردی نیازمند تغییر در شیوه جمع آوری پسماند شهری و تدوین طرح های جامع مدیریت پسماند است اما مردم نیز می توانند نقش مهمی دراین زمینه ایفا كنند.
فاطمه اکبرپور در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: تا زمانی که زباله ها در تمام ساعات شبانه روز در مخازن بزرگ سطح شهر در دسترس همگان قرار دارند، پدیده زباله گردی نیز وجود خواهد داشت بدین سبب برای مدیریت زباله گردی باید شیوه جمع آوری پسماند بوسیله این مخازن تغییر کند اما این اقدام زمان بر است و باید تا آن زمان برنامه های کوتاه مدت و میان مدتی پیش بینی شود که تا حد امکان زباله گردان نیز ساماندهی شوند.
وی با اشاره به آغاز اجرای طرح تغییر نحوه جمع آوری پسماند در چهار مناطق شهر تهران اظهار داشت: این طرح بمنظور کاهش دسترسی افراد به مخازن زباله در سطح شهر و کاهش زباله گردی به صورت پایلوت در بعضی ادارات و مجتمع های مسکونی بزرگ در حال اجراست به صورتی که مخازن زباله در اختیار این ادارات و مجتمع ها قرار می گیرد سپس از آنها تحویل گرفته می شود تا از دسترس همگان بیرون رود.
رییس اداره محیط زیست انسانی استان تهران افزود: هنوز زمان زیادی از اجرای این طرح نگذشته و لازم است این طرح مدتی اجرا شود تا بتوانیم نتیجه آنرا ارزیابی نماییم.
اکبرپور ضمن بیان اینکه نمی توان برای مقابله با زباله گردی به تعداد تمام مخازن جمع آوری زباله در سطح شهر نیروهای شهرداری، محیط زیست و سایر دستگاه ها را در آن محل ها مستقر کرد، اشاره کرد: مردم می توانند دراین زمینه کمک کنند و در صورت مشاهده موارد زباله گردی آنرا به سامانه ۱۳۷ اطلاع دهند تا این مساله در کوتاه مدت ساماندهی و طرح های اصلی و اساسی مدیریت پسماند اجرایی شود.
وی با اشاره به اینکه با شیوع ویروس کرونا و اعمال مقررات و محدودیت ها شاهد کاهش زباله گردی در سطح شهر بودیم، اظهار نمود: متاسفانه پدیده زباله گردی همچنان ادامه دارد و الان با افزایش ساده انگاری نسبت به این بیماری در بعضی افراد جامعه با افزایش مجدد زباله گردی روبه رو شده ایم. امیدواریم طرح های مدیریت پسماند در حد شعار و تنها روی کاغذ باقی نماند چون مادامی که این طرح ها اجرا نشوند هیچ مشکلی را از جامعه ما درمان نخواهد کرد.
تکمیل طرح جامع مدیریت پسماند تا شهریور
رییس اداره محیط زیست انسانی استان تهران در پاسخ به این پرسش که آیا طرح جامع مدیریت پسماند تدوین شده است؟ اظهار داشت: بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد طرح جامع مدیریت پسماند شهر تهران تابحال تدوین شده است و طبق آخرین گزارشی که مشاور این طرح در کارگروه مدیریت پسماند ارائه کرد، یکی از موارد لحاظ شده در این طرح ساماندهی عوامل رسمی و غیر رسمی فعال در حوزه پسماند (زباله گردان)، هوشمندسازی جمع آوری پسماند با بهره گیری از استارت آپ ها و اپلیکیشن های مختلف جمع اوری زباله است. این طرح هنوز نهایی و تکمیل نشده است اما طبق قرارداد شهرداری تهران با مشاور این طرح قرار بر این است که این طرح تا اختتام شهریور ماه سال جاری نهایی شود.
وی با اشاره به اینکه طرح جامع مدیریت پسماند باید بلافاصبه بعد از نهایی و تصویب شدن وارد پروسه اجرا شود، اشاره کرد: طرح جامع مدیریت پسماند یک نقشه راه کلی است بدین سبب باید یک طرح تفصیلی متناسب با آن نیز تهیه شود که بتواند اجرای این طرح را وارد فاز عملیاتی کند و امیدواریم هر چه زودتر این طرح تدوین شود تا گوشه ای از مشکلات مدیریت پسماند شهر تهران حل شود چون تا مادامی که نقشه راه وجود ندارد، جزیره ای عمل کردن کار به جایی نمی برد همانطور که تابحال نتوانسته ایم در زمینه مدیریت پسماند به نتیجه مطلوبی دست پیدا نماییم.
اکبرپور در پاسخ به این پرسش ایسنا که میزان تولید پسماند در شهر تهران نسبت به یک ماه گذشته چه تغییری کرده است؟ اظهار داشت: میزان تولید پسماندهای عادی تغییر زیادی نکرده است و همچنان بین ۷۰۰۰ تا ۷۵۰۰ تن در روز متغیر است اما متاسفانه به سبب افزایش تعداد مبتلایان به بیماری کووید -۱۹، مراجعان و افراد بستری شده در مراکز درمانی میزان تولید پسماندهای پزشکی که تا ماه گذشته به ۸۰ تن در روز کاهش پیدا کرد بود، سیر صعودی داشته و به ۹۰ تن در روز بالا رفته است و میزان تولید پسماندهای پزشکی کل استان تهران نیز به ۱۰۰ تن در روز رسیده که نشان دهنده همبستگی میان تعداد بیماران و مراجعان کرونایی و میزان تولید پسماندهای پزشکی است.
عملیات تفکیک پسماند همچنان ادامه دارد
رییس اداره محیط زیست انسانی استان تهران در پاسخ به این پرسش ایسنا که آیا تفکیک پسماندهای عادی شهر تهران باوجود گسترش شیوع ویروس کرونا هنوز ادامه دارد؟ اشاره کرد: عملیات تفکیک پسماندهای عادی بعد از شیوع ویروس کرونا در اوایل اسفند ماه سال قبل به سبب در دسترس نبودن پروتکل های بهداشتی متوقف و مجدد در خرداد ماه سال جاری با احتساب پروتکل های بهداشتی از سر گرفته شد. عملیات تفکیک پسماند همچنان ادامه دارد و مادامی که ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم بر تعطیلی اصناف نگیرد، صنف تفکیک کنندگان و بازیافت کنندگان پسماندها نیز مانند سایر اصناف با رعایت پروتکل ها می توانند به فعالیت خود ادامه دهند یعنی توقف عملیات تفکیک پسماند در گروی تصمیم گیری ستاد مقابله با کرونا خواهد بود.
وی در ادامه ضمن بیان اینکه با شیوع ویروس کرونا و توقف عملیات تفکیک پسماند تمام ۷۵۰۰ تن پسماند تولیدی در روز بطور مستقیم دفن می شدند، اظهار نمود: حالا با آغاز عملیات تفکیک پسماند، تمام پسماندهایی که به مجتمع دفع و پردازش آرادکوه منتقل می شوند وارد خطوط پردازش می شوند و در آنجا نیمی از زباله ها وارد پروسه کمپوست و نیمی دیگر دفن می شود یعنی حدود ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ تن از پسماندهای وارد شده به آراد کوه دفن می شود.
اولین مصنوع پلاستیکی تولید شده هنوز تجزیه نشده است
رییس اداره محیط زیست انسانی استان تهران با اشاره به اینکه شیوع ویروس کرونا در تغییر وزن و ترکیب پسماندهای عادی و پزشکی موثر بوده است، اشاره کرد: شیوع ویروس کرونا و ضرورت رعایت مسائل بهداشتی موجب افزایش مصرف پلاستیک شد و با وجود اینکه هنوز آنالیز دقیقی از میزان افزایش زباله های پلاستیکی در دوران کرونا در دست نداریم اما آنالیزی که در مهر ماه سال قبل صورت گرفت نشان میدهد که متاسفانه ۱۰ درصد از زباله های شهر تهران را پلاستیک تشکیل می دهد یعنی از روزانه ۷۵۰۰ تن زباله ای که در شهر تهران تولید می شود ۷۵۰ تن آن پلاستیک است. ژ این درحالیست که تجزیه پلاستیک بیش از ۵۰۰ سال زمان می برد.
اکبرپور در آخر اظهار داشت: شیوع ویروس کرونا و افزایش میزان مصرف دستکش، ظروف یکبار صرف و... بطور قطع موجب افزایش بیش از پیش میزان زباله های پلاستیکی شده است. بدین جهت باید یک راهکار اساسی نیز برای کاهش مصرف و به تبع آن تولید زباله های پلاستیکی مدنظر مسئولان و متولیان قرار گیرد چونکه نباید فراموش نماییم که نخستین مصنوع پلاستیکی که در دنیا تولید شده، هنوز تجزیه نشده است و این اقلام و زباله های پلاستیکی تهدیدی برای اقیانوس ها، آب، خاک و زنجیره غذایی هستند.
منبع: persianwet.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب