بهشت محصولات باغی کشور نیازمند توجه دولت مردمی

بهشت محصولات باغی کشور نیازمند توجه دولت مردمی

به گزارش آبیاری ایرنا- آذربایجان غربی بعنوان بهشت محصولات باغی و حتی زراعی در کشور مطرح است و انواع میوه ها باکیفیت مناسب در این استان تولید می شود که برای بهبود درآمدی کشاورزان و همینطور کوتاه کردن دست واسطه ها، ارتقای کیفیت و کمیت تولید باید در دستور کار دولت مردمی سیزدهم قرار گیرد.


به گزارش آبیاری به نقل از خبرگزاری ایرنا، آذربایجان غربی یکی از استانهای سردسیر کشور است که در ماه های خرداد تا اواخر شهریور، دمای این استان افزایش می یابد که همین مساله، زمینه را برای تولید محصولات باغی در این استان فراهم می آورد.
طبق نظر خیلی از کارشناسان به دلیل این که گرمای آذربایجان غربی نظیر برخی استانهای جنوبی، شرقی و جنوب شرقی کشور زیاد نیست و حداکثر به ۳۵ درجه می رسد، کیفیت اقلام کشاورزی تولیدی در این استان بسیار بهتر از استانهای دیگر بوده و میتوان از این ظرفیت برای توسعه صادرات بهره برد.
در آذربایجان غربی سالانه بیشتر از ۶.۵ میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می شود که بخش عمده آن در ارتباط با محصولات باغی است؛ سیب با سهم حداقل ۱.۲ میلیون تنی همچون بیشترین محصولاتی است که در این استان تولید می شود و البته هنوز هم بخشی از تولید استانی در این بخش به ثمر نرسیده و طی روزهای آتی برداشت می شود.
البته در کنار ارتقای کیفی که باید در دستور کار جدی کارشناسان کشاورزی و البته کشاورزان قرار گیرد، به نسبت سطح زیر کشت، میزان محصول تولیدی در آذربایجان غربی بسیار کمتر از استانداردهای جهان بخصوص کشورهای اروپایی است به صورتی که طبق تحقیقی که سالهای پیش در استانی نظیر قونیه ترکیه اتفاق افتاده، این استان با سطح زیر کشت حدودا یکسان با آذربایجان غربی و آب و هوایی نزدیک، حدود ۲ برابر تولیدی این استان، تولید کشاورزی داشته که نشان داده است آذربایجان غربی هم می تواند به این رقم برسد.
اما با این حال، هم اکنون هم محصولات خوبی در آذربایجان غربی تولید می شود که این استان را به بهشت محصولات کشاورزی بخصوص در نیمه دوم تابستان تبدیل نموده است.
آلو، هلو، شلیل، انگور در انواع مختلف، سیب و حتی گردو و در سالهای اخیر پسته از محصولاتی است که در آذربایجان غربی برداشت می شود که البته آمار دقیقی از بعضی از این محصولات در دسترس نیست.
تولید ۶.۸ میلیون تن محصولات کشاورزی در آذربایجان غربی/ سهم محصولات باغی ۱.۶ میلیون تن
گندم، چغندرقند، سیب درختی و انگور محصولاتی هستند که آذربایجان غربی در تولید آنها پیشتاز کشور است و ۷۰۰ هزار هکتار زمین زراعی و ۱۱۵ هزار هکتار باغ این استان زمینه تولید را برای کشاورزان مهیا کرده است.
طبق اظهارات رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در مورد ظرفیت و پتانسیل ها به همراه عملکرد سال قبل استان در بخش کشاورزی سالانه تولید ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تن محصولات بخش کشاورزی سبب شده تا این منطقه یکی از قطب های مهم این بخش در کشور باشد.
اکبر کرامتی با اشاره به اینکه استان با ۱۱۵ هزار هکتار سطح زیر کشت محصولات باغی چهار درصد از تولید این بخش کشور را به خود مختص کرده است، افزود: سالانه استان با تولید حدود ۱.۶ میلیون تن محصولات باغی سهم مهمی در این بخش را عهده دار است.
وی ضمن اشاره به این که این استان در تولید سیب درختی با برداشت سالانه ۱.۲ میلیون تن پیشتاز کشور است، اظهار داشت: این استان در تولید انگور با سهم پنج درصدی از تولیدات کشور در ردیف ۱۰ استان برتر قرار دارد.
وی میوه های هسته دار مثل زردآلو، هلو و گیلاس را مهم ترین محصولات باغی استان معرفی نمود و اظهار داشت: در سالهای اخیر گام های خوبی در زمینه صادرات محصولات کشاورزی بخصوص تولیدات باغی در بخش سیب درختی برداشته شده است.
مهمترین محصول باغی تولیدی در آذربایجان غربی سیب است که سال جاری میزان تولید آن به بیشتر از ۱.۲ میلیون تن خواهد رسید.
تولید یک میلیون و ۲۷۰ هزار تن سیب در آذربایجان غربی
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ضمن اشاره به آغاز برداشت محصول سیب درختی در استان، از پیشبینی تولید یک میلیون و ۲۷۰ هزار تن سیب درختی از باغات استان امسال اطلاع داد.
کرامتی اظهار نمود: بر مبنای برآوردهای انجام شده، سال جاری تولید این محصول حدود ۲۰ درصد نسبت به سال قبل افزایش دارد.
وی بیان نمود: ارقام غالب محصول سیب منطقه از ارقام سیب های زرد و قرمز لبنانی معروف به گُلدِن و رِد دِلیشز است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی افزود: مابقی را ارقام تابستانه و ارقام خارجی همچون گرانی اسمیت، رد استارکینگ، گالا و دلباراستیول تشکیل می دهد.
کرامتی با اشاره به اینکه سیب از مهم ترین محصولات باغی آذربایجان غربی است، اضافه کرد: باغ های سیب در همه شهرهای استان وجود دارد ولی ارومیه با اختصاص حدود ۴۵ درصد از این باغ ها در رتبه اول و شهرهای سلماس، مهاباد، اشنویه، نقده و میاندوآب در ردیف های بعدی قرار دارند.
برداشت ۲۵۴ هزار تن انگور در آذربایجان غربی
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی اظهار داشت: سال جاری ۲۵۴ هزار تن انگور از سطح باغ های بارور استان تولید می شود.
محمد بوتراب اضافه کرد: سطح زیر کشت بارور حدود ۲۰ هزار هکتار بوده که شامل ۱۵ هزار و ۵۲۰ هکتار آبی و چهار هزار و ۷۰۰ هکتار دیم است.
وی بیان نمود: از مجموع انگور تولیدی در استان، ۲۲۲ هزار و ۶۷۰ تن به صورت آبی و بقیه به صورت دیم برداشت می شود.
وی افزود: انگور دومین محصول باغی استان بوده و بیشتر از ۳۰ هزار بهره بردار به صورت مستقیم و ۳۰ هزار نفر به صورت غیر مستقیم در امر داشت و برداشت، بسته بندی و حمل و نقل انگور فعالیت و از این راه امرار معاش می کنند.
وی با اشاره به اینکه این استان رتبه چهارم کشوری در تولید انگور را به خود مختص کرده است، اظهار داشت: سالانه بیشتر از ۴۱۰ تن آب غوره توسط سه واحد آبغوره گیری به صورت صنعتی در سطح استان استحصال می شود.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه بخشی از انگور تولیدی استان سالانه به کشورهای همسایه صادر می شود، افزود: از کل محصول تولیدی ۶۰ درصد به صورت تازه خوری در استان و سایر نقاط کشور مصرف شده، مقداری هم صادر شده و بقیه در صنایع تبدیلی به صورت آب میوه، کشمش و شیره انگور فرآوری می شود.
پس از سیب و انگور که بیشتر از ۹۰ درصد محصولات باغی تولیدی آذربایجان غربی را به خود اختصاص داده اند، شلیل، هلو، گلابی و آلو هم در این استان تولید می شود.
برداشت ۵۳ هزار تن هلو در آذربایجان غربی
سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی اظهار داشت: ۵۳ هزار تن محصول هلو از سطح پنج هزار هکتاری باغات استان برداشت می شود.
جعفر وحدت اضافه کرد: حدود پنج هزار و ۱۱۲ هکتار از باغات هلو در استان بارور و ۵۹۳ هکتار هم غیر بارور هستند و عمده ارقام موجود در باغات استان شامل ارقامی مانند هلو زعفرانی، آلبرتا، جی اچ هیل، حاج کاظمی و انواع هلوهای انجیری از نوع زعفرانی، عسلی هستند.
وی افزود: شهرستان های ارومیه، میاندوآب، و مهاباد جزو شهرستان هایی هستند که بیشترین سطح زیر کشت باغات هلو را دارند.
وی افزود: بیشتر از ۵۵ درصد سطح زیر کشت باغات هلو در شهرستان ارومیه واقع شده است.
برداشت حدود ۱۰۰ هزار تن شلیل، آلو و گلابی در آذربایجان غربی
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی اظهار داشت: سال جاری همینطور ۴۵ هزار تن شلیل، ۴۱ هزار تن آلو و چهارهزار و ۵۰۰ تن گلابی در استان تولید و روانه بازار مصرف شده است.
کرامتی ضمن اشاره به این که سه هزار و ۷۰۰ هکتار سطح باغ های استان در ارتباط با شلیل است، اضافه کرد: از مجموع شلیل تولیدی ۵۰ درصد به صورت تازه خوری مصرف و یا جذب صنایع تبدیلی در داخل استان شده و مابقی به سایر استانهای کشور و همچون کشور روسیه صادر می شود.
وی بیان نمود: به ترتیب اولویت شهرستان های ارومیه، میاندوآب، مهاباد، خوی، اشنویه بیشترین میزان تولید را به خود اختصاص داده و مابقی محصول در سایر شهرستان های استان تولید می شود.
وی اظهار نمود: همینطور سال جاری ۴۱ هزار تن محصول آلو از سطح سه هزار و ۵۰۰ هکتاری باغات در استان برداشت شده که در مقایسه با سال قبل از رشد قابل توجهی برخوردار می باشد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی اظهار داشت: ارقام آلو در چندین نوع مثل آلو قطره طلا، شابلون، سانتاروزا، کالیفرنیا، آنجلینا، گوشتی، خاکی، اختری و انواع آلوهای بومی دراستان تولید می شود.
کرامتی اضافه کرد: این محصول در تمامی شهرستان های استان کاشت شده که بیشترین آن در ارومیه است که به ترتیب شهرستان های شاهین دژ، مهاباد، میاندوآب بیشترین سطح زیر کشت و تولید این محصول را در استان به خود اختصاص داده اند.
به گزارش آبیاری به نقل از خبرگزاری ایرنا، با وجود تولید محصولات کشاورزی مختلف در آذربایجان غربی، میزان درآمدزایی در این بخش بخصوص برای کشاورزان خیلی کم بوده و سود قابل توجه در این عرصه به جیب دلالان می رود که البته میتوان با مدیریت مناسب و ایجاد تعاونی های بسته بندی، سورتینگ و حمل و نقل کالاهای کشاورزی در روستاها به این مشکل فائق آمد.
امری که در دولت سیزدهم باید بیش ازپیش به آن توجه گردد تا ارقام تولیدی در آذربایجان غربی، در روی درخت به دلالان فروخته نشود و دسترنج یک ساله کشاورزان، دودستی در اختیار دلالان و واسطه ها که گاه کل محصولات تولیدی را به آن سوی مرزها می برند، قرار نگیرد.

1400/06/23
10:38:43
5.0 / 5
988
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد