آغاز فصل صید با تورهای محروم از ماهی صیادان گیلانی

آغاز فصل صید با تورهای محروم از ماهی صیادان گیلانی

به گزارش آبیاری برپایه گزارش شیلات گیلان طی ۱۰ روز نخست آغاز فصل ماهیگیری از دریای خزر، شاهد کاهش ۱۱ درصدی صید در سواحل استان بودیم که این مساله از کوچک تر شدن سفره ماهیگیران گیلانی حکایت می ‍کند.


به گزارش آبیاری به نقل از ایرنا، هرساله ۲۰ مهر صیادان گیلانی همراه با سایر ساحل نشینان خزر برای آغاز فصل صید ماهیان استخوانی تورهای خویش را به دریا می زنند. سال جاری هم گیلان فصل صید پره خویش را با حضور چهار هزار ماهیگیر در ۳۰۰ کیلومتر از سواحل استان شروع کرد.
حال با گذشت تنها ۱۰ روز از آغاز فصل صید آمارها نگران کننده تر از همیشه است و بار دیگر با کاهش میزان صید مواجه هستیم. بر اساس گزارش شیلات گیلان از ۵۰ شرکت پره ماهیگیری، میزان صید طی همین مدت نسبت به سال قبل حدود ۱۱ درصد کاهش داشته است که در بعضی شهرستان ها این کاهش بیشتر هم بود.
این در حالی است که سال قبل طی یک دوره کامل فصل ماهیگیری پره با بیشتر از یکهزار و ۷۰۰ تن صید، گیلان رشد حدود ۱۰ درصدی را در صید ماهیان استخوانی در سواحل خزر را تجربه نمود.

پنج کیلو کفال محصول چهار بار پره کشی
لوسمان یا همان مسئول فنی یکی از شرکت تعاونی پره انزلی درباره وضعیت کنونی فصل صید می گوید: سال قبل در شروع فصل صید که به دریا آمدیم وضعیت بهتری نسبت به سال جاری داشتیم در این روزها صید بسیار ضعیف شده است بطوری که روز گذشته تنها پنج کیلو کفال صید کردیم.
پرویز مرتضوی که روز یکشنبه با خبرنگار ایرنا گفت و گو کرد، افزود: امروز هم پس از چهار بار پره کشی می بینید که حتی یک جعبه کفال هم صید نشد. در فصلی که باید تورهای ماهیگیری مملو از ماهی کفال باشد، تعداد این ماهی ها خیلی کم شده است.
وی افزود: با ۲۸ سال سابقه صیادی و پنج فرزند بدون بیمه صیادی و با خانه ای استیجاری با روزانه حدود ۷۰ تا ۱۰۰ هزار تومان چگونه از عهده مخارج زندگی برآییم. ضمن این که در ۶ ماه دیگر سال هم بیکار هستیم.

چهارهزار صیاد، ۱۲۰ تن صید در ۱۰ روز
معاون صید و بنادر ماهی گیری اداره کل شیلات گیلان هم در گفتگو با خبرنگار ایرنا از صید ۱۲۱ تن انواع ماهیان استخوانی طی ۱۰ روز گذشته در سواحل استان خبر می دهد و اظهار می دارد: این مقدار صید نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱ درصد کاهش داشته است.
مسعود نیک پور می افزاید: از مجموع ماهیان صید شده در فصل جاری ۱۰۴ تن ماهی کفال، ۱۴ تن ماهی سفید و سه تن کپور و سایر گونه ها مانند سوف، سیم و انواع کولی ها را شامل می شود.
وی سرما و کولاک زودرس را از دیگر عوامل این کاهش عنوان نمود و اضافه کرد: شرایط جوی نامناسب و کولاک و سرمای زودرس باعث مهاجرت ماهی کفال (آبهای گرم این ماهی را به سطح دریا نزدیک می کند) به اعماق دریا شده است.
کوچ ماهیان از گیلان
رئیس هیات مدیره یکی از شرکت تعاونی هم از وضعیت صید به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: طبق انتظار سال جاری وضعیت صید ماهی کفال به نظر باید بهتر باشد، اما با کولاک و سردی هوا این ماهیان از گیلان به سمت سایر استان های شمالی مهاجرت کردند و وضعیت صید این روزها بسیار ضعیف تر شده است.
یحیی گل امینی اضافه کرد: با گذشت هر سال وضعیت صید در دریا روندی نزولی دارد و در گیلان ماهی را باید گذری صید نماییم و باتوجه آلودگی رودخانه های استان ماهی از سواحل و رودخانه های گیلان عبور می کند که به این مساله باید رهاسازی فاضلابهای شهری در دریا را هم اضافه نماییم.
وی با اشاره به اینکه هشدارهای پیاپی به مسؤلان شهری و محیط زیستی تابحال بی نتیجه بوده است، تصریح کرد: وضعیت صیادان دام گستر نامناسب است چونکه کاهش صید همزمان با افزایش گرانی تجهیزات صیادی تداوم فعالیت در این شغل را غیرقابل تحمل کرده است.
رئیس هیات مدیره شرکت تعاونی پره صیادی ادامه می دهد: پره های صیادی روزانه سه میلیون تومان هزینه دارند اگر این هزینه روزانه را از درآمد حاصله از صید کم نماییم دیگر چیزی برای پرداخت دستمزد به صیاد باقی نمی ماند.
گل امینی ادامه می دهد: سال قبل طناب صیادی یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قیمت داشت در صورتی که سال جاری همان طناب را با مبلغ ۱۰ میلیون تومان تهیه کردیم و به عبارتی برای ۱۰ طنابی که ۶ ماه قابل استفاده می باشد ۱۰۰ میلیون تومان هزینه پرداخت شده است حال با این وضعیت صید چطور می توان جوابگوی هزینه ها شد.
ناهمخوانی توزیع و صید
کاهش صید در سواحل گیلان و همینطور ادعای کوچ ماهیان استخوانی در حالی است که طبق گفته های مدیرکل شیلات، سال جاری ۱۷۷ میلیون قطعه انواع بچه ماهیان خاویاری و استخوانی در سواحل گیلان رهاسازی شدند که از این تعداد یک میلیون قطعه بچه ماهیان خاویاری و مابقی را انواع ماهیان استخوانی می سازند.
بر اساس همین امار شیلات استان گیلان امسال به لحاظ تعداد گونه بازسازی شده و میزان بچه ماهیان رها سازی شده در استان های شمالی مقام نخست را کسب کرده است.
حال با عنایت به کاهش صید باید این سوال پرسیده شود که چگونه با رهاسازی این تعداد ماهی باید شاهد کاهش صید باشیم که این مساله اصل رهاسازی ماهیان را زیر سوال خواهد برد چونکه تولید ورهاسازی بچه ماهی ها هرساله هزینه های بسیاری را بر دولت تحمیل می کند.
نصیحت جامعه صیادی؛ تغییر زمان صید
بسیاری معتقد هستند تغییر زمان صید یکی از راهکار های مهم برای برون رفت از مشکلات کاهش ماهی در دریا است. در این حوزه رئیس اتحادیه صنف ماهی فروشان و لوازم صید و صیادی انزلی هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با انتقاد از بی توجهی مسؤلان به سفارش های جامعه صیادی اظهار داشت: شیلات باید زمان آغاز صید ماهی کفال را از اول مهر اعلام نماید و در انتهای فصل صید با عدم تمدید هرگونه فعالیت صیادی را ممنوع اعلام نموده تا بدین سان از صید ماهیان مولد در زمان تخم ریزی جلوگیری شود.
محسن راوش اضافه کرد: بزرگترین چالش کنونی صید ماهیان مولد توسط صیادان پره است که در زمان تخم ریزی اتفاق می افتد و به صورت طبیعی چرخه تولید مثل را با اختلال مواجه می سازد.
وی اظهار داشت: سال جاری صید خوبی نداشتیم و فصل صیادی را بسیار بد آغاز کردیم بطوری که امروز از پره شهید بهشتی انزلی چهار عدد ماهی (یک عدد سفید و سه عدد کفال )صید شد و در آمد حاصل از آن ۶۰۰ هزار تومان بود.
رئیس اتحادیه صنف ماهی فروشان افزود: به هرمیزان صید کمتری داشته باشیم ماهی با قیمت گزاف تری در بازار به فروش می رسد عرضه ماهی با قیمت ۳۰۰ هزار تومان به این معناست که قیمت ماهی واقعی ماهی نیست.
راوش اظهار داشت: در ایام نخست فصل صید که پیشبینی می شد صید خوبی را شاهد باشیم قیمت هر کیلو کفال ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان بود و الان قیمت هرکیلو از این ماهی به ۱۸۰ هزار تومان رسیده است و این درحالیست که قیمت هر کیلو ماهی کفال پارسال حدود ۳۵ هزار تومان بود.
به گفته او این کمبود ماهی در بازار مصرف کننده ها را به سمت استفاده از ماهیان پرورشی سوق داده است که به دلیل گرانی غذای ماهی و اجرت کارگران قیمت این ماهیان هم افزایش پیدا کرده است.
سایه خطر بر ذخایر ماهیان در دریای خزر
رئیس سازمان شیلات ایران هم در گفتگو با ایرنا با اشاره به اینکه ذخایر ماهیان دریایی به ویژه در دریای خزر در مخاطره است عنوان کرد: باید با مدیریت صحیح فعالیت های صیادی در همان حدی که هست باقی بماند و توسعه آبزی پروری در دستور کار قرار گیرد.
نبی الله خون میرزائی با اشاره به اینکه فعالیتهای شیلاتی از فعالیتهای پرسود بخش کشاورزی به حساب می آید، اظهار داشت: مزیت سرمایه گذاری در فعالیتهای شیلاتی در بخش های کشاورزی بسیار چشم گیر است و صنعت پرسودی به حساب می آید.
به اذعان مسؤلان فعالیت های شیلاتی صنعت پرسودی است و وعده های خیلی از سوی مسؤلان برای پشتیبانی از جامعه صید و صیادی داد شده اما آنچه در عمل می بینیم سفره های صیادان گیلانی هر روز کوچک تر شده و خوان مردم گیلان از ماهی تهی تر شده است.
کاهش آلودگی رودخانه ها، پیشگیری از تخلیه فاضلاب های شهری به دریا، کمک به حفظ و بازسازی ذخایر ماهیان با همکاری جامعه بهره بردار، نظارت بر ادوات صیادی و حل مشکل بیمه صیادی تنها بخشی از مشکلات جامعه صیادی است که با مدیریت صحیح میتوان تبعات این مشکلات کاست و زندگی را برای چهار هزار صیاد گیلانی اندکی سهل تر کرد.
به گفته کارشناسان بیشتر از ۹۵درصد ماهیانی که الان در سه استان گیلان، مازندران و گلستان صید می شود، حاصل تکثیر و رهاسازی مراکز بازسازی ذخایر سازمان شیلات است.


1400/08/03
21:39:17
5.0 / 5
959
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد