با همكاری انجمن پسته ایران؛

شروع برنامه ریزی برای کشت پسته در خراسان جنوبی

شروع برنامه ریزی برای کشت پسته در خراسان جنوبی

به گزارش آبیاری استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: باید به کاشت پسته که در سالهای اخیر بعنوان محصول جایگزین یا مکمل مورد توجه ویژه کشاورزان قرار گرفته است، بصورت علمی، تخصصی و برنامه ریزی شده، ورود کرد.


به گزارش آبیاری به نقل از خبرگزاری ایرنا حمید ملانوری روز چهارشنبه در بیست و یکمین نشست ستاد توسعه خاوران که با حضور دبیرکل انجمن پسته ایران و برخی سرمایه گذاران بخش خصوصی در محل استانداری انجام شد اضافه کرد: امروز در ستاد توسعه خاوران حرکت جدیدی را در صنعت پسته استان شروع کردیم که باید رفت و آمدها با انجمن پسته ایران مستمر و نشست ها بصورت طبقه بندی در زمینه های مختلف ادامه داشته باشد.
وی اشاره کرد: نگاه عالمانه، تخصصی و فنی به موضوع کاشت، داشت، برداشت، فرآوری، بازاریابی، اشتغال و رساندن محصول پسته به جایگاه واقعی آن بعنوان دومین کالای ارزآور کشور پس از نفت در استان خراسان جنوبی مورد توجه جدی بوده و در دستور کار است.
استاندار خراسان جنوبی با اعلان اینکه مجموعه سازمان جهاد کشاورزی استان باید محصول پسته را جدی بگیرد گفت: انجمن پسته ایران یک ذخیره، سرمایه یا گنجینه بسیار بزرگ در زمینه اطلاعات، علوم و تجربه ای است که برای صنعت پسته در استان به آن نیاز داریم و باید از این ظرفیت استفاده گردد.
وی اظهار داشت: از شروع راه اندازی ستاد توسعه خاوران تا حالا درباب موضوعات گوناگون از قبیل معادن، گردشگری و محصولات کشاورزی متمرکز شدیم و در حوزه محصول پسته که در سالهای اخیر سطح زیر کشت آن درحال افزایش است بصورت علمی، تخصصی و برنامه ریزی شده، کار چندانی در استان انجام نشده است.
ملانوری با اعلان اینکه کاشت و تولید پسته در کشور ۱۰۰ سال قدمت دارد اضافه کرد: در طول این مدت اقدامات، تجربیات و هزینه های زیادی انجام شده که باید از این تجربیات خصوصاً استانهای همجوار مانند کرمان بهره برد.
وی اشاره کرد: خراسان جنوبی باید از دانش و تجربیات انجمن پسته ایران که تا حالا میلیاردها تومان دراین زمینه هزینه و سرمایه گزاری نموده اند، استفاده نماید.
استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: هرچند درآمدزایی محصول پسته حالا از دو محصول زرشک و عناب بیشتر است اما نمی توان جلوی افزایش سطح زیر کشت پسته را گرفت از طرفی محصول زرشک و عناب را هم نمی توان از استان حذف یا جلوی گسترش سطح را گرفت.
وی اضافه کرد: خراسان جنوبی، نخستین استانی است که سند سازگاری با کم آبی آن به تصویب رسید و این سند بر مدیریت منابع آبی و توسعه آبیاری های نوین تاکید دارد پس با بهره گیری از این سند باید طوری عمل نماییم که با بهره بردن از کمترین منابع آبی، بیشترین محصول با راندمان بالا تولید شود.
ملانوری بیان کرد: امروز از تولید ۲۲ هزار تن زرشک در استان خراسان جنوبی حدود هشت درصد و از ۶۷ هزار تن زعفران تولیدی نیز ۲۰ تا ۲۵ درصد فرآوری و بسته بندی و مابقی بصورت فله وارد بازار می شود.
سود کشاورز متناسب با هزینه ها نیست
وی اظهار داشت: انرژی و هزینه های زیادی در بخش کشاورزی و توسط کشاورز می شود اما سودی که باید عاید نمی گردد، در استانی مانند خراسان جنوبی که امسال حدود ۶۰ میلیمتر بارندگی داشته ایم این که کشاورز همچنان تولید دارد نشان از سختی کار کشاورز و دغدغه مدیران است.
استاندار خراسان جنوبی با اشاره به هم مرز بودن خراسان جنوبی با کشور افغانستان تصریح کرد: بزرگترین مرز مشترک ایران با افغانستان با ۳۳۱ کیلومتر در این استان است و چهار شهرستان مرزی استان با این کشور مراودات دارند.
وی با اشاره به تولید محصول پسته در کشور افغانستان اضافه کرد: امروز یکی از معبرهای بزرگ تجاری کشور باتوجه به تحریم ها، کشور افغانستان و مرز ماهیرود خراسان جنوبی است که می توان با برنامه ریزی دقیق از این ظرفیت در زمینه های مختلف بهره برد.
ملانوری اظهار داشت: در صنعت پسته کشور ۲۰۰ هزار خانوار با جمعیت بیش از پنج میلیون نفر فعال می باشند که این محصول حدود ۲ میلیارد دلار برای کشور ارزآوری و سهم زیادی در توسعه دارد.
وی افزود: همه موضوعات توسعه و اقتصادی استان باید به محور گردشگری متصل شود چون این استان ظرفیت های گردشگری بسیار بالایی همچون در بخش کشاورزی دارد.
استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: از ظرفیت محصولات کشاورزی استان همچون زرشک، زعفران و عناب می توان در زمان کاشت، داشت و برداشت این محصول در زمینه گردشگری استفاده کرد، این که محصول سریع برداشت شود هنر نیست بلکه باید در کنار آن ارزش افزوده دیگری در بخش گردشگری نیز ایجاد کرد.
وی اضافه کرد: سالانه ۲۲ میلیون شاخه گل نرگس در استان تولید می شود در صورتیکه از این ظرفیت در زمینه گردشگری و رونق این صنعت استفاده نمی گردد.
ملانوری با اعلان اینکه همه امور باید خوب و اصولی صورت گیرد تا به نتیجه مطلوب برسیم گفت: گاهی همه انرژی، پول، سرمایه و منابع را هزینه می نماییم اما آن طور که باید اثربخش نیست پس در مقابل هزینه های زیادی که در بخش های گوناگون حوزه کشاورزی شامل آب، خاک و محیط زیست می شود باید عایدی ما نیز مناسب و متناسب با هزینه ها باشد.
وی با اشاره به اهداف و برنامه های ستاد توسعه خاوران منطبق بر اسناد بالادستی و سیاست های اقتصاد مقاومتی اشاره کرد: در وهله نخست ظرفیت های استان در مناطق مختلف شناسایی و سپس با اولویت بندی ظرفیت ها، در قالب هم افزایی بین دستگاه های اجرائی به ارزش افزوده بالایی تبدیل گردد.
استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: بسیاری از زیرساخت هایی که امروز مردم از دولت توقع دارند در صورت اقداماتی که ما انجام دهیم، توسط بخش خصوصی قابل انجام است.
وی عنوان کرد: اگر منابع استان در امتداد سیاست های اقتصاد مقاومتی بصورت مردم محور فعال شود و فعالیت ها را جدی بگیریم در آینده نزدیک می توان استان را از محرومیت خارج و به یکی از استانهای توسعه یافته تبدیل کرد.
توسعه کشت پسته در برنامه است
دبیرکل انجمن پسته ایران هم در این جلسه اظهار داشت: حالا ۵۰۰ هزار هکتار سطح زیر کشت پسته در ۲۷ استان کشور داریم و توسعه کشت این محصول در برنامه قرار دارد.
حسین رضایی اضافه کرد: هر استانی که ظرفیت و موقعیت مناسبی داشته باشد محصول پسته بعنوان محصولر کم آب بر در برنامه توسعه قرار گرفته است.
وی اظهار داشت: محصول پسته به سبب اشتغال و سایر جنبه های اقتصادی که دارد بعنوان بزرگترین صنعت ارزآور کشور در زمینه کشاورزی مطرح است.
دبیرکل انجمن پسته ایران با اشاره به فعالیت دو کمیته باغبانی و تجاری در این انجمن اضافه کرد: کمیته آب نیز تشکیل شده است و تصویب قوانین جدید که می تواند ضدتولید باشد برای ما مشکل به وجود می آورد.
وی اظهار داشت: یکی از اشکالات فعلی انجمن پسته، موضوع پیمان سپاری ارزی است که برای صادرات پسته خطرناک بوده و شاید کم کم بازارهای این محصول را از دست بدهیم.
رضایی با اعلان اینکه آبروی پسته ایران باید در خارج از کشور حفظ شود اضافه کرد: با اهمیت ترین کار دراین زمینه توسط انجمن پسته انجام می شود که حضور در نمایشگاه ها و کنفرانس های بین المللی، وبینارها، بحث های آموزشی داخل و خارج از کشور و ترویج صنعت پسته را در برنامه داریم.
وی اظهار داشت: سال ۹۷ کمترین محصول پسته را در کشور داشتیم در صورتیکه بیش از ۵ هزار تن محصول مربوط به خراسان جنوبی بود و نشان از ظرفیت این استان در تولید پسته دارد.
رییس کمیته باغبانی انجمن پسته ایران هم اظهار داشت: کشور آمریکا رتبه نخست جهان و ایران با ۴۰۰ هزار هکتار باغ بارور رتبه دوم پسته جهان را به خود مختص کرده است.
محمدعلی انجام شعاع اضافه کرد: هم اکنون مشکل عمده درباب پسته ایران مربوط به خرده مالکی است و تا این مساله حل نشود نخواهیم توانست به رکورد اصلی برسیم.
وی اظهار داشت: با توجه به این که پسته در نقاط محدودی از دنیا قابل کشت است پس این ظرفیت در کشور ما وجود دارد اما کشور ترکیه بعنوان رتبه سوم کشت درحال تبدیل کردن باغات دیم به آبی است و شاید این مساله در آینده ایران را گرفتار مشکل کند.
رییس کمیته باغبانی انجمن پسته ایران با اشاره به پنج مزیت منحصر به فرد پسته ایران نسبت به سایر کشورها عنوان کرد: داشتن تنوع واریته، بالا بودن عیار پسته (۵۵ درصد مغز)، خاصیت رست شدن (برشته کردن)، انحصاری نبودن پسته در ایران همچون این مزایا است.
وی با اعلان اینکه قیمت هر کیلوگرم پسته بین هفت تا هشت دلار و مغز آن ۱۶ دلار است اظهار داشت: پسته محصولی بسیار گران است پس کشاورز ایرانی اگر خوب عمل کند سود بسیار بالایی را کسب خواهدنمود.
وی باتوجه به کمبود منابع آبی اظهار داشت: آبیاری قطره ای در سالهای اخیر که با کمبود نزولات آسمانی روبه رو شده ایم ما را نجات داده است و اگر تناسب بین سطح زیرکشت و آب رعایت شود خیلی موثر خواهد بود.
رتبه پنجم خراسان جنوبی در سطح زیر کشت پسته
معاون مدیریت امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم در این جلسه اظهار داشت: هم اکنون سطح باغات استان ۸۸ هزار و ۷۰۳ هکتار با تولید سالانه ۱۴۰ هزار تن محصول دیم و آبی است.
غلامرضا دره کی اضافه کرد: خراسان جنوبی از نظر سطح زیرکشت پسته در کشور رتبه پنجم و از لحاظ تولید رتبه هفتم را به خود مختص کرده است که بشرویه با هفت هزار و ۵۴۳ هکتار سطح و حدود پنج هزار تن رتبه نخست استان را دارد.
وی با اعلان اینکه بیشترین سطح محصولات باغی استان مربوط به پسته است گفت: باوجود این که سال هاست درگیر خشکسالی هستیم سالانه به سطح باغات پسته استان افزوده می شود.
معاون مدیریت امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهار داشت: در دوره ۱۰ ساله سطح زیرکشت باغات پسته استان از ۱۲ هزار و ۵۲۶ هکتار حالا به ۲۵ هزار هکتار بالا رفته است.
وی اشاره کرد: در حوزه فرآوری پسته نیز در مجموع ۳۵ جواز تاسیس با ظرفیت ۲۵ هزار تن صادر شده که درحال ساخت و ساز است، همین طور حالا ۲۶ ترمینال ضبط پسته در استان فعال است.
دره کی اظهار داشت: رقم احمدآقایی، فندقی و کله قوچی به ترتیب بیشترین رقم های تولیدی پسته در خراسان جنوبی است و باتوجه به افزایش سالانه سطح زیرکشت پسته در استان نیاز به تسهیلات و نگاه ویژه به استان داریم.
همچنین در این جلسه چهار تفاهم نامه سرمایه گذاری در حوزه معدن، انرژی خورشیدی و توسعه روستایی با پیش بینی سرمایه گذاری ۵۲۲ میلیارد تومان در خراسان جنوبی امضا و مبادله شد که سه تفاهم نامه مربوط به شهرستان سرایان و یک تفاهم نامه درباب روستاهای استان است.



منبع:

1400/08/05
19:56:35
5.0 / 5
912
تگها: آب , آموزش , باغ , تجربه
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد