رئیس اداره مخاطرات اداره كل زمین­ شناسی منطقه شمال شرق:

وضعیت دشت مشهد چناران فوق بحرانی است

وضعیت دشت مشهد چناران فوق بحرانی است

به گزارش آبیاری خراسان رضوی رییس اداره مخاطرات اداره کل زمین ­شناسی منطقه شمال شرق اظهار داشت: متاسفانه وضعیت دشت مشهد چناران به سبب کشاورزی­ های گوناگون و برداشت ­های زیاد آب از سفره ­های آب زیر زمینی فوق بحرانی است.



هادی شریفی در گفت­ وگو با ایسنا در مورد وضعیت فرونشست دشت های خراسان رضوی عنوان کرد: سه سال پیش قرار شد مطالعاتی شروع و نقشه نرخ نشست و میزان ریسک دشت مشهد تهیه شود اما ستاد بحران استان بودجه ای برای پیش­ بینی و پیش گیری از این مساله تخصیص نداد. در مجموع شرایط به شکلی است که بیشتر تخصیص بودجه ها برای پس از به وقوع پیوستن اتفاقات و بحران هاست.

وی اضافه کرد: با پیگیری های انجام شده از ستاد بحران کشور، مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان برای تهیه نقشه ها تخصیص یافت. در مرحله اول از ۶ دشت یعنی دشت های مشهد، نیشابور، جوین، بردسکن، کاشمر و خواف با بازدیدهای میدانی و سایر مطالعات نقشه های مختلف تهیه و برای ارگان های ذی ربط ارسال شد. سازمان نقشه ­برداری نیز فقط با پردازش ­های ماهواره ­ای و با کمترین مطالعات میدانی چندین گزارش از فرونشست تهیه کرد.

شریفی افزود: گزارشات و بررسی­ های انجام شده هم شامل عوارض سطحی مثل نشست های یکنواخت است و هم شامل عوارض عمیق ­تر که به سبب نوع خاک و سایر مکانیزم ­ها، گرفتار ترک­ خوردگی می شود.

وی اشاره کرد: در مرحله دوم قرار بود ۶ دشت دیگر هم بررسی شود که متاسفانه به سبب عدم تامین بودجه مورد نیاز این کار انجام نشد.

رئیس اداره مخاطرات اداره کل زمین شناسی منطقه شمال شرق اظهار داشت: با تغییر قانون در مرداد ماه سال ۹۸ مرکز تحقیقات راه و شهرسازی وزارت مسکن متولی مطالعات زمین شناسی شد و کلیه اختیارات را از ما سلب کرد. متاسفانه این مرکز در تهران واقع است و برای پیگیری امور هیچ ­ ستادی در شهرستان­ ها ندارد. بعد از این بود که در فاز تحقیقاتی هیچ داده ­ای به داده­ های پیشین اضافه نشد.

شریفی افزود: بهتر است زودتر تکلیف یک متولی برای این منظور مشخص شود یا قانون را به حالت قبل بازگردد تا ما بتوانیم به تحقیقات و بررسی های مورد نیاز و تهیه نقشه­ های مختلف بپردازیم.

مطالعات فرونشست راه ­آهن مشهد تهران هنوز وارد فاز عملیاتی نشده است

وی درباب فرونشست راه ­آهن مشهد­ تهران نیز بیان کرد: برای این منظور کارشناسانی برای بازدید پروژه از جانب مرکز تحقیقات راه و شهرسازی وزارت مسکن اعزام شدند و مطالعاتی روی این پروژه انجام شد که آن هم هنوز وارد فاز عملیاتی نشده­ است.

شریفی با اشاره به این که عامل اصلی فرونشست زمین آب است، اظهار داشت: شرکت آب منطقه ­ای تمام همکاری ­های لازم را با ما داشته ­ اما برای بستن چاه ­ها نمی ­توان اقدامی کرد چون معیشت مردم و کشاورزان به تامین آب از این چاه ­ها مرتبط می باشد.

هیچ ­گونه ساز و کاری برای جلوگیری از فرونشست ­ها در کشور وجود ندارد

شریفی تصریح کرد: متاسفانه با نابودی سفره­ های آب زیر زمینی و مقاومت سدهابرای جلوگیری از نفوذ آب به زیر زمین شاهد بروز سیلاب در پی بارش ها هستیم. به سبب این که در وسعت زیادی این اتفاق افتاده، بهبود عوارض سطحی بسیار دشوار است ولی برای بسط پیدا نکردن ترک ها می توان آن­ را غیر قابل نفوذ کرد که آب در بین آن نفوذ نکند و موجب سست شدن خاک و ریزش ناگهانی زمین نشود ولی متاسفانه هیچ ­گونه ساز و کاری برای جلوگیری از فرونشست ­ها در کل کشور تهیه نشده است.

وی درباب سیستم های پایش آنلاین و سامانه ­های تحت وب برای موضوعات در رابطه با زمین شناسی و فرونشست عنوان کرد: قرار شد این داده ­ها بطور جامع در سامانه زمین شناسی به نام پایگاه ملی داده ­های علوم زمین بارگزاری شود تا در دسترس همگان باشد و تمام ارگان­ ها بتوانند از این اطلاعات استفاده کنند.





منبع:

1400/10/25
14:19:28
5.0 / 5
1022
تگها: آب , آنلاین , سفر , شركت
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد