16 نکته درباره ی چالش های تالاب انزلی

16 نکته درباره ی چالش های تالاب انزلی

به گزارش آبیاری آبیاری: تالاب انزلی که یکی از جاذبه های زیست محیطی شمال کشور است که در دهه های اخیر با مشکلات مختلفی مانند ورود آلودگی ها، هجوم سنبل آبی و افزایش حجم رسوبات مواجه بوده است. باتوجه به اهمیت تالاب انزلی و ضرورت احیای آن، این مساله در دستور کار دولت سیزدهم نیز قرار گرفته است.



به گزارش آبیاری به نقل از ایسنا، با وجود تصمیم دولت برای بازگرداندن حال خوب به تالاب انزلی ولی تیغ تیز گرما در ماه های اخیر به جان این پهنه آبی نشسته و جان برخی از ماهیان آنرا گرفته است و سنبل آبی همچنان بر بخش های بیشتری از تالاب چنگ انداخته است. به جهت اهمیت این مساله در تالاب انزلی به ۱۶ نکته بر طبق گفته های رضا زمانی - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان - اشاره می کنیم:

*تالاب انزلی یکی از با ارزش ترین اکوسیستم های آبی ایران است. باتوجه به اهمیت و تنوع زیستی منحصر به فرد تالاب انزلی در سال ۱۳۵۳ در لیست تالاب های بین المللی عضو کنوانسیون رامسر ثبت گردید و این تالاب دارای کارکردهای فراوان اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است.

*تالاب انزلی زیستگاه ارزشمندی برای پرندگان مهاجر آبزی و آبزیان همچون ماهیان باارزش استخوانی است. یکی از زیستگاه های اصلی تالابی پرندگان آبزی در ایران تالاب انزلی است و تا حالا ۲۶۴ گونه پرنده و ۵۲ گونه ماهی در تالاب انزلی شناسایی شده اند.

*شش شهرستان، ۱۳ شهر و ۷۶۸ روستا در حوضه آبریز این تالاب قرار می گیرند و معیشت بیش از یک میلیون نفر ساکنان حاشیه تالاب به آن وابسته است. عدم احیای تالاب انزلی برای تامین معیشت، تبعات اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و امنیتی بسیاری بر زندگی مردم منطقه نیز خواهد گذاشت.

*احیای تالاب کمک به همه اجزای زیستی تالاب است و حیات وحش منطقه خصوصاً ماهیان از این مساله مستثنی نیستند و بطور قطع احیای تالاب بر زندگی کل حیات وحش تالاب همچون آبزیان موثر خواهد بود.

*ابتدا باید مشکلات و چالش های تالاب را که شناسایی شده است با بهره گیری از راه حل ها و اقدامات عملیاتی مشکلات تالاب را رفع کرد. حذف هر کدام از این مشکلات و چالش ها کمک زیادی به روند احیا و تنوع زیستی منطقه خواهدنمود.

*یکی از مهم ترین مشکلات تالاب کاهش سطح آب دریای خزر است و باتوجه به این که تالاب انزلی یک تالاب ساحلی و وابسته به دریای خزر است، نوسانات دریای خزر و کاهش سطح آن روی کاهش تراز سطح آب تالاب اثرگذار خواهد بود.

*از دیگر مشکلات تالاب انزلی می توان به اعمال نشدن مدیریت صحیح آبخیزداری در بالادست حوزه آبخیز تالاب و ورود سالانه ۶۰۰ هزارتن رسوب از چند رودخانه منتهی به تالاب به سبب نبود آبخیزداری اشاره نمود.

*اولین و مهم ترین اقدام در جهت رفع چالش های تالاب در بخش آبخیزداری است. آبخیزداری در حوضه بالادست رودخانه های منتهی به تالاب و ساماندهی و تثبیت آن سبب کنترل رسوبات می شود.

*احداث سیستم های تصفیه فاضلاب خانگی در شهرهای مجاور تالاب انزلی و کنترل فاضلاب های بهداشتی و پساب های کشاورزی که از حوزه آبخیز وارد تالاب می شود نیز از اقدامات موثر در حوزه کاهش مشکلات تالاب است.
*ورود فاضلاب های بهداشتی، خانگی و پساب های کشاورزی حاوی سموم و کود شیمیایی از حوزه آبخیز به تالاب انزلی از دیگر مشکلات ایبن تالاب است و ساماندهی و مدیریت پسماند حوزه آبخیز و اختصاص حق آبه زیست محیطی تالاب به ویژه در فصول گرم بسیار مهم و از دیگر اقدامات موثر است.
*موضوع ماهی های تلف شده در تالاب انزلی دوباره اواخر تیرماه خبرساز شد. این وضعیت برای نخستین بار اتفاق نیفتاده بود و طی سالیان گذشته گاهی حتی دهه های قبل به سبب افزایش دما و کاهش اکسیژن محلول در آب مرگ ماهیان در تالاب انزلی تکرار شده بود. بیشتر نوع ماهی های تلف شده در تالاب انزلی بر اثر گرما گونه پرورشی از خانواده کپور ماهیان و آمور بودند. یکی از روش هایی که می تواند به کاهش تلفات ماهی ها کمک نماید، حذف قسمتی از گیاهان مزاحم تالاب است.
*هجوم گونه های مهاجم مانند سنبل آبی از دیگر چالش های تالاب است. جمع آوری و مبارزه با گونه های مهاجم همچون سنبل آبی از اقدامات موثر در حوزه صیانت از تالاب انزلی است.
*از اقدامات انجام شده در جهت مبارزه با سنبل آبی می توان به تصمیم رئیس جمهوری در مسافرت خود به استان گیلان اشاره نمود چونکه اعتباراتی برای مبارزه با اینگونه مهاجم برای امسال و سال آینده تخصیص داده شد که در مراحل اجرائی و عملیاتی است.

*از دیگر اقدامات مهم در حفظ تالاب انزلی مشارکت ذی نفعان است چونکه مشارکت ساکنان حاشیه تالاب به همراه افزایش آگاهی آنها در صیانت از تالاب بسیار اثرگذار خواهد بود و بدون مشارکت و همراهی جوامع محلی و ذی نفعان عملا اجرای موفقیت آمیز هیچ برنامه ای میسر نخواهد شد.

*حفظ و نگهداری تالاب انزلی در جهت رفع چالش ها و مشکلات آن تنها وظیفه سازمان حفاظت محیط زیست نیست بلکه خیلی از مشکلات تالاب مربوط به سایر دستگاهها همچون وزارت نیرو است که می تواند نقش موثری در پیشگیری و کنترل ورودی فاضلاب های خانگی همین طور ورود آب سالم به تالاب انزلی داشته باشد.

*رفع مشکلات تالاب انزلی نیازمند همکاری و همراهی همه جانبه تمام دستگاه های مربوطه، مسئولان، مردم و ساکنان محلی است.





منبع:

1401/05/20
21:10:48
5.0 / 5
540
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد