مدیركل دفتر حفاظت از زیست بوم ها و سواحل دریایی تاكید كرد

صید و صیادی، تهدید جدی برای تنوع زیستی

صید و صیادی، تهدید جدی برای تنوع زیستی

آبیاری: مدیرکل دفتر صیانت از زیست بوم ها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست دریاها را با چالش های بسیاری مواجه دانست که نیازمند اقدامات چندین ساله برای بهبود است.



به گزارش آبیاری به نقل از ایسنا محمد طالبی متین در نشست خبری که امروز( ۳۱ مردادماه) به مناسبت هفته دولت با حضور معاون محیط زیست دریایی و تالاب های سازمان محیط زیست در اداره کل محیط زیست استان تهران برگزار شد، با اشاره به سه پهنه آبی کشور شامل دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان اظهار داشت: ایران با احتساب جزایر ۶۲۰۰ کیلومتر طول خط ساحلی دارد.

وی با اشاره به تنوع زیستی ایران اظهارکرد: ایران از نظر تنوع زیستی جزو ۲۰ کشور برتر دنیا است. در دریای خزر فوک خزری تنها پستاندار و در جنوب کشور اکوسیستم های منحصر به فردی مانند آبسنگ های مرجانی، جنگل های حرا، سواحل صخره ای و سواحل جذر و مدی را داریم.

مدیرکل دفتر صیانت از زیست بوم ها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: متاسفانه این سه پهنه با چالش های زیادی مواجهند و با مشاهده دریا به کوتاهی ها و ناملایمات به وجود آمده برای آن پی می بریم و برای بهتر شدن وضعیت این پهنه ها به اقدامات چندین ساله نیاز است.

وی اضافه کرد: در دفتر صیانت از زیست بوم ها و سواحل دریایی اصلاحاتی در راستا حل چالش های زیست بوم های دریایی انجام و برنامه هایی نیز مدون شده است تا بتوانیم در مدت چهار سال وضعیت محیط زیست دریایی را به وضعیت خوبی برسانیم.

مدیرکل دفتر صیانت از زیست بوم ها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست به چالش ها اشاره نمود و اظهار داشت: تغییر اقلیم موجب افزایش درجه دما و بالا آمدن سطح آب و افزایش دی اکسید کربن شده که مشکلات بسیاری را برای دریاها به وجود آورده است.

وی از دیگر چالش ها به فعالیت صیدی و صیادی اشاره نمود و اظهار داشت: صید و صیادی بطور جدی تنوع زیستی را تهدید می کند. استفاده از ادوات نامناسب و روش صید مخرب نیز موجب افزایش این لطمه ها می شود.

مدیرکل دفتر صیانت از زیست بوم ها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه اظهار نمود: صید ترال بصورت سنتی و صنعتی به انجام می رسد که ترال صنعتی متوقف شده است. در بحث صید سنتی نیز عمدتا بحث صید میگو مطرح است که برای آنها محدودیت زمانی تعیین کردیم که فقط بتوانند در فواصل زمانی که الان هم شروع شده و دوره ۴۵ روزه است بصورت سنتی مبادرت به صیادی کنند. در کارگروه شورای جزایر و سواحل، صید جایگزین معرفی کردیم. یعنی صید به روش لانگ لانگ را جایگزین صید ترال معرفی کردیم تا شناورها ادوات خودرا تغییر دهند و فعالیت خودرا ادامه دهند.

وی اضافه کرد: سازمان محیط زیست چندین سال موضوع لطمه های صید ترال را مطرح کرده اما سازمان شیلات تن به ممنوعیت آن نمی داد. برمبنای قانون، صید با ادوات مخرب ممنوعست و یکی از ادواتی که سازمان محیط زیست اعلام نمود که تنوع زیستی را گرفتار چالش می کند و باید جلوی این صید گرفته شود، ترال است. از این بابت کار خوبی انجام شد و جلوی این نوع صید گرفته شد.

طالبی متین به اقدامات دفتر زیست بوم ها و سواحل دریایی به اقدامات انجام شده اظهارکرد: گشت ساحلی و فراساحلی از اقدامات بسیار عالی دراین زمینه است. آخرین گشت در سال ۱۳۸۴ انجام شده بود که به سبب تغییر دولت و سیاست های موجود بصورت مرتب پیگیر نشد. پایش با همکاری صندوق ملی محیط زیست در دو فصل گرم وسرد سال به انجام می رسد و با بهره گیری از اطلاعات به دست آمده مدیریت بهتری دراین زمینه انجام خواهیم داد.

مدیرکل دفتر صیانت از زیست بوم ها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست به ماده ۳۶ برنامه ششم و اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست اشاره نمود و اظهار داشت: این ماده برای وزارت نیرو مقرر کرده است که برای تامین حداقل ۳۰ درصد از آب آشامیدنی مناطق جنوب کشور از آب شیرین کن ها استفاده نماید. در این جهت اقدام خوبی سازمان اقدام خوبی انجام داد و پهنه هایی را مشخص کرد و اجازه نداد در هر مکانی آب شیرین کن ها را مستقر کنند. در درجه اول پهنه ها را مشخص کردیم و سپس دستورالعمل استقرار آب شیرین کن ها را نوشتیم.

وی اضافه کرد: در ایران باتوجه به تغییر اقلیم و وجود چالش آبی، بحث توسعه به سمت دریا است. باید خودرا برای مساعدت با استقرار صنایع آماده نماییم تا کمترین تاثیرات و لطمه ها را در ساحل و دریا داشته باشند.

طالبی متین به طراحی و تدوین پروژه پهنه بندی صنایع در سواحل مکران اشاره نمود و اظهار داشت: فاز اول در استان هرمزگان انجام شد که بر طبق این طرح توان و پتانسیل اکولوژیک منطقه را محاسبه می نماییم و برمبنای محاسبه انجام شده اجازه استقرار صنایع را در آن مکان می دهیم.

مدیرکل دفتر صیانت از زیست بوم ها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست به تهیه شناسنامه برای مدیریت جزایر جنوب کشور اشاره نمود و اظهار داشت: دو پروژه برای چهار جزیره انجام شد که در مجموع برای هشت جزیره درحال اتمام است. فاز اول شامل جزایر هنگام، هرمز، ابوموسی و لارک بود که به اتمام رسید ولی فاز دوم شامل جزایر هندورابی، فارور، بنی فارور و سیری بود که هنوز در حال انجام می باشد.

وی به هدف شناسنامه دار کردن جزیره ها اشاره و اظهار نمود: ابتدا مشخصات و نقشه منطقه را تهیه می نماییم سپس در عمق ۱۲ متری زیستگاه های مهم اقدامات میدانی انجام می دهیم و بر طبق آنها توان اکولوژیک منطقه را مشخص می نماییم سپس مناطق برای استقرار صنایع ارزش گذاری و پهنه بندی می شوند.

طالبی متین به بحث معرفی مناطق مستعد جهت صیانت از مناطق اشاره نمود و توضیح داد: منطقه و پناهگاه حیات وحش «دارا» در ماهشهر استان خوزستان را به وسعت ۱۶۶ هزار هکتار جزو مناطق حفاظت شده معرفی کردیم که توسط سازمان حفاظت محیط زیست نیز مصوب شد.
تهیه اطلس جنگل های حرّا
وی در ادامه اظهارکرد: در چهار استان جنوبی کشور تنوع زیستی جنگل های حرا را داریم که اطلس این زیست بوم در دست تهیه است، پس از آن اطلس آبسنگ های مرجانی را تهیه خواهیم کرد.

به گفته مدیرکل دفتر صیانت از زیست بوم ها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست سال قبل نزدیک به ۵۰ مورد گزارش ارزیابی زیست محیطی بررسی کردیم و نظر خودرا اعلام کردیم.

وی در ادامه اظهار داشت: اقدام دیگر در حوزه آگاهی رسانی به افکار عمومی و جوامع محلی بود. به عنوان نمونه لاک پشت دریایی به عنوان یک گونه باارزش و در معرض خطر از زیست بوم کشور با بهره گیری از مشارکت جوامع محلی برای حفاظت استفاده کردیم و نتایج بسیار خوبی نیز گرفتیم. برای چالش های دریایی برنامه ریزی های کوتاه مدت و میان مدت داشته ایم.
دپوی رسوبات و مصالح ناشی از لایروبی خلیج گرگان
طالبی متین دراین نشست در پاسخ به یکی از رسانه ها درباره ی رسوبات و مصالح ناشی از لایروبی خلیج گرگان اظهار داشت: در ابتدا قرار بود که رسوبات در اعماق بیش از ۲۰ متر به دریا منتقل شود اما سازمان بنادر و کشتیرانی که مجری طرح لایروبی است، اعلام نمود که از نظر فنی امکان این کار را ندارد. در طرح دوم عنوان شد که رسوبات، مصالح و دورریزهای حاصل از لایروبی به منطقه دیگری منتقل شود اما این طرح نیز اثرات سوء فراوانی را برای محیط زیست منطقه به همراه داشت. در نهایت تصمیم بر این شد که این رسوبات و مصالح با رعایت الزامات محیط زیستی در فاصله معینی از ساحل دپو شود.




1401/06/01
10:03:52
5.0 / 5
492
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد