از حقوق روزانه ۵ میلیون تومانی کارگران نانوایی تا سنگک ۲۵ هزار تومانی
به گزارش آبیاری، عضو هیأت مدیره نان سنگک با انتقاد از وضعیت فعلی قیمت گذاری نان اعلام کرد، تا وقتی که قیمتها منصفانه تعیین نشود و هزینه های واقعی نانوایان لحاظ نشود، اصلاح قیمت نان با مشکل مواجه خواهد بود.
به گزارش آبیاری به نقل از مهر، محمد نجمدی عضو هیأت مدیره نان سنگک در گفت و گویی تلویزیونی میز اقتصادی با تاکید بر ضرورت بازبینی جدی در سیاستهای حمایتی از نانواها اظهار داشت: اعتباری که بعنوان ۲۵۰ همت اعلام شده، به نانوایان تعلق ندارد بلکه به کل زنجیره تولید گندم و آرد اختصاص دارد. سهمی که از این بودجه به نانوایان تعلق می گیرد، پس از طریق اندازی سامانه نانی نو از ۴۰ درصد اولیه به حدود ۱۷ تا ۱۸ درصد کاسته شده است.
وی اضافه کرد: قیمتی که در سامانه نانی نو تعیین شده، بر پایه کارشناسی دقیق نیست. قیمت تمام شده نان، مانند هر کالای دیگری، بر مبنای آنالیز قیمت مشخص می شود. اما سوال اینجاست که نانوا باید این هزینه را چطور جبران کند؟ اگر یارانه ای پرداخت می شود، باید مستقیماً به مصرف کننده داده شود، نه نانوا؛ چونکه این مدل حمایتی فعلی، ناکارآمد و ناعادلانه است.
نجمدی در رابطه با هزینه های واقعی تولید نان سنگک خاطرنشان کرد: طبق محاسبات، قیمت تمام شده هر نان سنگک با بهره گیری از آرد دولتی نوع ۲ بین ۱۴ تا ۱۵ هزار تومان است. این در حالیست که آرد دولتی نوع ۱ عملا از چرخه تولید نان سنگک حذف شده، گرچه در بعضی مناطق کشور هنوز موجود است. این نوع آرد با نرخ ۱، ۱۷۵ تومان عرضه می شد.
وی افزود: نان سنگک آزاد پز با قیمت ۲۵ هزار تومان دقیقا مطابق با نرخ تمام شده آن عرضه می شود. این قیمت بر پایه بهای گندم کیلویی ۲۱، ۷۰۰ تومان و آردی که با عنایت به میزان سبوس گیری بین ۲۸، ۵۰۰ تا ۳۰، ۰۰۰ تومان قیمت دارد، محاسبه شده است.
نجمدی ضمن اشاره به ضرورت شفاف سازی فرایند پخت و فروش نان عنوان کرد: افزودنی هایی مثل کنجد باید فقط به درخواست مشتری افزوده شوند. اگر می خواهیم حوزه نان را به شکل اصولی اصلاح نماییم، راهکار واقعی، آزادسازی قیمت، یکسان سازی نرخ آرد و نان، و در نهایت شفاف سازی روند تخصیص یارانه است.
او با استناد به مطالعات انجام شده اضافه کرد: آزادسازی قیمت و اختصاص یارانه به مصرف کننده، مصرف گندم را بین ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش خواهد داد. تجربه و نظر تمامی اقتصاددان ها نشان میدهد که هر جا یارانه به کالا داده شده، زمینه برای فساد، رانت و قاچاق فراهم گشته است.
عضو هیات مدیره نان سنگک ضمن اشاره به مشکلات درآمدی نانوایان اظهار نمود: اگر نانوایی روزانه ۱، ۰۰۰ عدد نان با نرخ ۵، ۰۰۰ تومان بفروشد، درآمد حاصل حتی کفاف پرداخت حقوق کارگر که مابین ۴ میلیون و ۷۰۰ تا ۵ میلیون تومان در روز است را نمی دهد. سوال اینجاست که نانوا باید این کسری را از کجا جبران کند؟
نجمدی همینطور خواهان تعیین متولی واحد برای سیاستگذاری در حوزه نان شد و اظهار داشت: نانوایان امروز نسبت به عملکرد سامانه نانی نو معترض اند. این سامانه نتوانسته مصرف یا یارانه را کنترل کند؛ چونکه مصرف گندم نسبت به سالهای قبل تغییر قابل ملاحظه ای نداشته و اگر تغییری رخ داده، باید مشخص شود که این کاهش کجا رفته است.
وی انتقاداتی را هم متوجه ساختار اجرایی سامانه نانی نو دانست و اضافه کرد: در حالیکه کارگروه آرد و نان درحال تصمیم گیری است، قواعد سامانه نانی نو توسط وزارت امور اقتصادی بارگذاری می شود. این دوگانگی در تصمیم گیری باید برطرف شود و برای اصلاح این سامانه، باید از نظرات کارشناسی اتحادیه ها و اتاق اصناف بهره گرفت.
نجمدی با اعلان اینکه سامانه نانی نو از مسیر اولیه خود منحرف شده است، اظهار داشت: در ابتدا قرار بود آزادسازی، یکسان سازی و شفاف سازی صورت گیرد و یارانه به مردم تعلق گیرد، نه به نانوایان. قرار بود نانوا بر مبنای میزان تولید، سهمیه آرد دریافت کند. اما حالا، نانوا چه خوب کار کند چه بد، تفاوتی در تخصیص سهمیه ندارد.
منبع: persianwet.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب