۸۰ درصد گلخانه ها به کشت سبزیجات اختصاص دارد پیشتازی تهران

۸۰ درصد گلخانه ها به کشت سبزیجات اختصاص دارد پیشتازی تهران

به گزارش آبیاری، یک مسئول دولتی اظهار داشت: نسبت کشت گلخانه ای سبزیجات و گل های زینتی 80 به 20 درصد است و از 19 هزار هکتار سطح گلخانه ها نزدیک به 16 هزار هکتار به کشت خیار، گوجه فرنگی، فلفل و بادمجان اختصاص دارد.



به گزارش آبیاری به نقل از مهر، برمبنای آمار سرشماری عمومی کشاورزی ۱۴۰۳ که از جانب مرکز آمار ایران انجام شد، نتایج به دست آمده نشان میدهد که ۷۰ درصد گلخانه های کشور به کشت گل های زینتی اختصاص دارد. در صورتیکه کشور در وضعیت خشکسالی و بی آبی و البته فرسایش خاک و فرونشست زمین در مناطق مختلف دست به گریبان است چه ضرورتی دارد که فضای گلخانه ها به گیاهان زینتی اختصاص یابد؟ آیا کشت گل های زینتی در گلخانه ها مزیت اقتصادی بیشتری نسبت به امنیت غذایی دارند؟

نسبت ۸۰ به ۲۰ کشت سبزیجات و گل های زینتی در گلخانه ها


الهام فتاحی فر، مدیرکل دفتر امور گلخانه وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص به گزارشگر مهر اظهار داشت: برمبنای آماری که در مجموعه وزارت جهاد کشاورزی سالانه جمع بندی می شود و هم برمبنای سامانه پهنه بندی و مدیریت داده های کشاورزی نشان می دهد، این نسبت در سطح گلخانه های کشور ۸۰ درصد محصولات سبزیجات و صیفی جات است و فقط ۲۰ درصد گلخانه ها به گیاهان زینتی اختصاص دارد. بدین سان از مجموع ۱۹ هزار هکتار سطح گلخانه های کشور نزدیک به ۱۶ هزار هکتار سبزی و صیفی شامل خیار، گوجه فرنگی، فلفل و بادمجان کشت می شود که نقش اساسی در امنیت غذایی دارند.
وی اضافه کرد: حدود ۳۳۰۰ هکتار از سطح گلخانه ها هم مربوط به گل های زینتی است. بنابراین، این که ۷۰ درصد فضاهای گلخانه ای کشور به کاشت گل های زینتی اختصاص یافته باشد، منطقی نیست.
وی اضافه کرد: آمارها از سایت وزارت خانه تأکید دارد ۸۰ درصد گلخانه ها به نفع صیفی و سبزیجات است.

مکان یابی های جدید برای توسعه فضاهای بسته کشت


یکی دیگر از نتایج سرشماری عمومی بخش کشاورزی ۱۴۰۳ مرکز آمار ایران این است که گلخانه ها در استانها و شهرهایی درحال توسعه است که معضل آب دارند؛ مثل تهران، کرمان و یزد. این گلخانه ها بر عکس در استان خوزستان یا سایر استانها که وضعیت بارندگی بهتری دارند توسعه زیادی نیافته اند.
مدیرکل دفتر امور گلخانه وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص با اشاره به الگوی مطالعاتی برای مکان یابی توسعه گلخانه ها، اظهار داشت: هنگامی که تولید ۱۰ میلیون تن محصولات گلخانه ای در برنامه هفتم پیشرفت هدف گذاری شد به این نتیجه رسیدیم که باتوجه به چالش های انرژی و آب اساسا قسمتی از مناطق کشور ظرفیت توسعه گلخانه و راه اندازی گلخانه های جدید را ندارند.
وی اضافه کرد: بنابراین در مرحله اول توسعه گلخانه ها با بازبینی و بازنگری و حتی مطالعات جدیدی که داشتیم، مکان یابی و الگوی کشت محصولات گلخانه ای را در ۶ استان شروع کرده ایم. این رویه برای ۲۶ استان دیگر هم با تأمین اعتبارات مورد نیاز ادامه پیدا خواهد نمود.
این مسئول دولتی با اشاره به جمع بندی های انجام شده بعد از مطالعات مکان یابی برای توسعه فضاهای گلخانه ای، عنوان کرد: ممکنست در استانی مثل استان تهران، اصفهان یا یزد فقط قسمتی از مناطق آنها اجازه توسعه گلخانه ای داشته باشند. باقی مناطق، فقط به حفظ وضعیت موجودی که در تولید محصولات گلخانه ای دارند، می پردازند.

آب برها اولویت نخست کشت گلخانه ای


کشت گندم، برنج، هندوانه و… از محصولات آب بر در کشور به شمار می روند که حتی از استاندارد جهانی هم مصرف آب بیشتری برای کشت دارند؛ اما گندم و برنج دو محصول پرمصرف کشور بوده و برای تأمین و تضمین امنیت غذایی چاره ای جز کشت این محصولات در داخل وجود ندارد. آیا مطالعه ای برای کشت محصولات آب بر در فضای گلخانه ای شده است؟
این معاونت وزارت جهاد کشاورزی در قسمت کشت گلخانه ای، عنوان کرد: آن چه در اسناد بالادستی آمده و تعدادی از مفاد قانونی برنامه های ۵ ساله پنجم، ششم و هفتمی که در حال اجرا می باشد، بیشتر تأکید بر انتقال محصولات سبزی و صیفی آب بر در فضای گلخانه ای است؛ ضمن این که محصولات زراعی مثل گندم و جو عملا قابلیت انتقال به گلخانه ها را ندارند. یعنی از لحاظ سرمایه گذاری این امکان وجود ندارد که آن حجم از نیاز غذایی به گندم در بحث امنیت غذایی به فضاهای گلخانه ای منتقل شوند. این مورد محدود به کشور ما نبوده و در تمام کشورهای جهان همین گونه است.
فتاحی فر با تأکید بر این که نه از لحاظ فنی و نه از لحاظ اقتصادی و اجرایی این امر شدنی نیست، اظهار داشت: به طور عمده محصولاتی مثل سبزیجات برگی که در فضای باز، آب بیشتری مصرف می کنند همچون خیار، گوجه فرنگی و قسمتی از ملون ها مثل هندوانه یا خربزه تا حدودی برای انتقال به فضای گلخانه ها اولویت دارند.

پیشتازان کشت گلخانه ای


فتاحی فر در ادامه با اشاره به سرمایه گذاری در این عرصه، خاطرنشان کرد: گلخانه ها باید از نظر سطح تکنولوژی برای انتقال کشت با حداقل سرمایه گذاری و سازه های ارزان طراحی شوند که بتوانیم در همه جای کشور که این توانایی برای آنها مکان یابی شده، عملیاتی شود.
این مسئول دولتی در جواب این پرسش که بیشترین سطح کشت استانی مربوط به کدام استان است، اظهار داشت: استان تهران اولین استان از نظر سطح کشت گلخانه ای است. بعد از آن، استان یزد، جنوب کرمان به علت این که عمده کشت سبزی و صیفی جات را دارند، قرار دارند. در ادامه هم استانهای اصفهان، مرکزی، خوزستان، ایلام و مازندران از لحاظ گیاهان زینتی به طور عمده فضاهای گلخانه کشور هستند.
مدیرکل دفتر امور گلخانه وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با بیشترین محصولات کشت شده در گلخانه ها، اظهار داشت: عمده محصولات کشت شده هم به ترتیب خیار، گوجه فرنگی، فلفل و بادمجان است. در قسمت گل و گیاهان زینتی هم بیشتر مربوط به گل های شاخه بریده هستند. حرف آخر اینکه این رویه برای ۲۶ استان دیگر هم با تأمین اعتبارات مورد نیاز ادامه پیدا خواهد نمود. کشت گندم، برنج، هندوانه و… از محصولات آب بر در کشور به شمار می روند که حتی از استاندارد جهانی هم مصرف آب بیشتری برای کشت دارند؛ اما گندم و برنج دو محصول پرمصرف کشور بوده و برای تأمین و تضمین امنیت غذایی چاره ای جز کشت این محصولات در داخل وجود ندارد. این مورد محدود به کشور ما نبوده و در تمام کشورهای جهان همین گونه است.

1404/08/30
11:24:32
5.0 / 5
8
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲

پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد