تحولات جدید جهانی در زنجیره تأمین نهاده های خوراک دام

تحولات جدید جهانی در زنجیره تأمین نهاده های خوراک دام

به گزارش آبیاری، رئیس انجمن صنایع خوراک اشاره کرد: فعال سازی مسیر دریایی آرتیک بعنوان راه ابریشم قطبی، تجارت جهانی دستخوش تغییر و ایران را ناگزیر به بازبینی در استراتژی های تأمین نهاده های دامی می کند.



یادداشت مهمان؛ مجید موافق قدیری، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران و رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران؛ در ۲۰ سپتامبر سالجاری یک کشتی از بندر چینگ دائو چین عازم اروپا خواهد شد. این سفر برای اولین بار از مسیر دریای آرتیک و با حمایت یخ شکن ها انجام می گیرد و تنها ۱۸ روز به طول خواهد انجامید؛ در صورتیکه مسیر سنتی کانال سوئز حدود ۲۸ روز زمان می برد. این رویداد یک اتفاق ساده نیست بلکه بیان کننده تغییر بنیادین و عمیق در جغرافیای تجارت جهانی است. مسیر جدید آرتیک (راه ابریشم قطبی) نه تنها کانال سوئز و دریای سرخ را دور می زند، بلکه وابستگی به تنگه های باب المندب، هرمز و مالاکا را نیز به صورت قابل توجهی می کاهد. این چهار نقطه شریان های حیاتی تجارت جهانی هستند که طی سالیان اخیر تحت فشارهای جدی ژئوپلیتیکی قرار داشته اند. برای چین بعنوان بزرگ ترین واردکننده و صادرکننده جهان، این مسیر امنیت لجستیکی بالاتری فراهم می آورد و ریسک اختلال در زنجیره تامین را بطور محسوسی می کاهد. در عین حال آثار این تحول برای سایر بازیگران همچون ایران نیازمند بررسی دقیق و آینده نگری است.


تأثیر بر صنعت خوراک دام، طیور و آبزیان ایران


صنعت خوراک دام، طیور و آبزیان ایران بعنوان یکی از ارکان اصلی امنیت غذایی کشور، بالاتر از ۷۰ درصد از نهاده های اولیه خود (ذرت، سویا، کنجاله سویا، ویتامین ها، مواد معدنی و افزودنی ها) را بوسیله واردات تامین می کند. بخش عمده این نهاده های دامی از مبادی آمریکای جنوبی خصوصاً برزیل و آرژانتین وارد می شود و مسیر حمل آنها عمدتا از تنگه های حساس خاورمیانه و جنوب شرق آسیا عبور می کند.


احتمال تغییر الگوی هزینه های حمل و نقل در مسیرهای سنتی همچون مسیرهای در رابطه با خلیج فارس


فعال سازی مسیر آرتیک پیام های مهمی برای صنعت استراتژیک ما دارد. اگر چین و اروپا بخش قابل توجهی از تجارت خودرا به مسیر راه ابریشم قطبی منتقل کنند، فشار بر مسیرهای سنتی امکان دارد تغییر کند. این مساله می تواند بر هزینه حمل نهاده های دامی تاثیر بگذارد.


جابه جایی تدریجی جریان تجارت جهانی نهاده های دامی تولید خوراک دام خصوصاً باتوجه به حجم عظیم تقاضای چین


چین بعنوان بزرگترین مصرف کننده خوراک دام جهان امکان دارد در آینده قسمتی از نیاز خود به ذرت و سویا را از مسیرهای جدید تامین کند. این جابه جایی می تواند بر قیمت های جهانی و در دسترس بودن نهاده های دامی برای کشورهای واردکننده مانند ایران اثرگذار باشد.


لزوم بازبینی جدی در استراتژی های تأمین


صنعت خوراک دام ایران باید خودرا برای سناریوهای جدید آماده کند به این معنا است که ما نیز باید به سوی تنوع بخشی به مبادی تامین، افزایش ذخایر استراتژیک و توسعه تولید داخل نهاده های دامی با اولویت کشت فراسرزمینی و البته استفاده از ظرفیتهای بالقوه کارخانجات خوراک دام حرکت نماییم.


این تحول را نه فقط یک تهدید، بلکه باید بعنوان یک واقعیت جدید ژئوپلیتیکی-اقتصادی دید که همزمان حاوی ریسک و فرصت خواهد بود. وابستگی بالای کشور به مسیرهای دریایی پرریسک، نقطه ضعف قابل توجهی است؛ اما موقعیت ژئوپلتیکی ایران و کریدورهای ترانزیتی شمالی (به ویژه کریدور شمال-جنوب) می تواند زمینه را برای ایفای نقش فعال تر ایران در شبکه تجارت جدید فراهم آورد.


صنعت خوراک دام، طیور و آبزیان ایران بعنوان یکی از صنایع استراتژیک و حساس کشور، نقش محوری و پررنگی در تامین امنیت غذایی ایفا می کند. در این برهه حساس بالاتر از هر زمان دیگری نیازمند سیاستگذاری هوشمند، حمایت هدفمند دولتی از زنجیره تامین، سرمایه گذاری در تولید داخلی نهاده های دامی، استفاده از تکنولوژی های کارخانجات خوراک دام، کاهش خام فروشی نهاده های دامی، گسترش فناوری و افزایش ذخایر استراتژیک با تأکید بر خوراک آماده مصرف هستیم. انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران آمادگی کامل خودرا برای همکاری نزدیک با تمامی دستگاه های ذی ربط اعلام می دارد تا صنعت خوراک دام کشور در برخورد با این تحولات جهانی، نه تنها تاب آور بماند، بلکه با تقویت و کاهش ریسک ها به موقعیتی شایسته تر برسد.



منبع:

1405/03/23
10:35:02
5.0 / 5
5
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
لینک دوستان آبیاری

پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد