تدوین رسته مستقل مطالعات عشایری در دستور کار قرار گرفت
آبیاری: نشست مشترک سازمان امور عشایر ایران و امور مشاوران و پیمانکاران سازمان برنامه و بودجه کشور، با تأکید بر تدوین رسته ها و شرح خدمات تخصصی مطالعات عشایری اجرا شد.
به گزارش آبیاری به نقل از مهر، جهانبخش میرزاوند رییس سازمان امور عشایر ایران در نشست با سیدجواد قانع فر رییس امور مشاوران و پیمانکاران سازمان برنامه و بودجه، با تاکید بر ضرورت ایجاد چارچوب مستقل برای مطالعات جامعه عشایری اظهار داشت: گستردگی و تنوع خدمات در مناطق عشایری، از تامین آب و راه های دسترسی تا ارتباطات، گردشگری، صنایع دستی و مسایل اجتماعی، ایجاب می کند مطالعات این حوزه بر اساس خاصیت های خاص زندگی عشایری و با شرح خدمات و صلاحیت های تخصصی صورت گیرد.
وی اضافه کرد: در عرصه آب نمی توان تنها با یک نگاه عمومی یا پروژه ای تصمیم گرفت؛ باید محل استقرار عشایر، تعداد خانوار و دام، میزان نیاز به آب و ظرفیت منابع موجود از چاه و قنات تا سازه های بومی ذخیره آب، بصورت یکپارچه مطالعه شود تا امکان تامین پایدار آب آشامیدنی و آب مورد نیاز دام فراهم گردد.
میرزاوند مکان محور کردن سکونتگاه ها و راه های دسترسی عشایری را یکی دیگر از نیازهای اساسی دانست و اظهار داشت: نبود اطلاعات دقیق مکانی، برنامه ریزی برای خدماتی مانند مرمت ایلراه ها، توسعه پوشش مخابراتی، تامین آب و سایر زیرساخت ها را با مشکل مواجه می کند. وقتی مختصات، جمعیت و میزان نیاز هر نقطه مشخص باشد، می توان مطالبه گری و اختصاص منابع را بر پایه داده و واقعیت انجام داد.
وی ضمن اشاره به شروع پروسه تهیه اطلس و برداشت اطلاعات مکانی سکونتگاه های عشایری در استان ها اظهار داشت: سازمان در کنار اطلاعات مکانی، آمار توصیفی جامعه عشایری را نیز دنبال می کند تا تصویری دقیق از سکونتگاه ها، جمعیت، دام، زیرساخت ها و نیازهای خدماتی به دست آید و این اطلاعات به مبنای تصمیم گیری نهادهای اجرایی تبدیل گردد.
رئیس سازمان امور عشایر ایران همین طور بر ضرورت توجه همزمان به ابعاد اجتماعی پروژه ها تاکید کرد و اظهار داشت: اجرای یک پروژه آب، راه یا سایر زیرساخت ها بدون شناخت ارتباطات اجتماعی می تواند خود به مسئله تبدیل شود؛ از این رو مطالعات عشایری باید علاوه بر جنبه های فنی، پیوست های اجتماعی و فرهنگی را نیز دربرگیرد.
وی صنایع دستی، گردشگری و دانش بومی عشایر را نیز قسمتی از حوزه مطالعات تخصصی دانست و اضافه کرد: صنایع دستی و مهارت های بومی می توانند همزمان به حفظ هویت فرهنگی، ایجاد اشتغال، افزایش درآمد خانوار و توسعه گردشگری کمک کنند. احیای ظرفیت هایی مانند نمدمالی، استفاده از پشم، سازه های سنتی ذخیره آب و دیگر دانش های بومی نیازمند مطالعه ای است که ابعاد اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی را همزمان ببیند.
میرزاوند تاکید کرد: هدف سازمان این است که یک بسته مطالعاتی ساماندهی و توسعه مناطق عشایری با شرح خدمات روشن و قابل استفاده برای مشاوران تدوین شود تا کارهای مطالعاتی این حوزه از حالت پراکنده خارج و به یک چارچوب حرفه ای و پایدار تبدیل گردد.
زمینه توسعه تدریجی تخصص های مورد نیاز مطالعات عشایری فراهم می شود
سیدجواد قانع فر رییس امور مشاوران و پیمانکاران سازمان برنامه و بودجه کشور، نیز ضمن اشاره به تجربه «نهاد تعامل» و همکاری مستمر با تشکل های حرفه ای مشاوران و پیمانکاران، بر تقویت سازوکار گفت و گو و مشارکت ذی نفعان تاکید کرد و پیشنهاد داد؛ از ظرفیت نمایندگان و تشکل های در رابطه با جامعه عشایری نیز در پروسه تدوین این چارچوب ها استفاده گردد.
وی با استقبال از ادامه همکاری مشترک، بر استفاده از ظرفیت شرکتهای مشاور و تجربیات تخصصی موجود برای طراحی قدمهای اولیه این رسته تاکید کرد و اظهار داشت: تشکیل این ساختار می تواند زمینه توسعه تدریجی تخصص های مورد نیاز مطالعات عشایری را فراهم آورد.
در پایان نشست مقرر شد؛ سازمان امور عشایر ایران با بهره گیری از ظرفیت کارشناسان و مشاوران دارای تجربه در عرصه های مرتبط، پیشنهادهای در ارتباط با شرح خدمات، اولویت های مطالعاتی و صلاحیت های مورد نیاز را جمع بندی کند تا پروسه طراحی و بررسی رسته تخصصی مطالعات عشایری در تعامل با سازمان برنامه و بودجه کشور ادامه یابد.
منبع: persianwet.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب