به مناسبت روز جهانی خاك عنوان شد

از مجازات عاملان آلودگی خاك تا احتمال بلعیده شدن جمعیتی توسط زمین

از مجازات عاملان آلودگی خاك تا احتمال بلعیده شدن جمعیتی توسط زمین

به گزارش آبیاری امروز ۵ دسامبر روز جهانی حفاظت از خاک است. خاکی که گفته می شود مهمترین عنصر حیاتی زندگی انسان و ضامن ادامه حیات اوست اما آنچنان که باید به آن اهمیت داده نمی گردد. در این راستا مدیرکل دفترحفاظت آب و خاک سازمان محیط زیست ضمن اشاره به قانون خاک که طی سال قبل ابلاغ گردید می گوید: بر طبق این قانون، دستورالعمل استفاده از سموم و کودهای کشاورزی برای پیشگیری از آلودگی خاک درحال اصلاح است و از طرفی جزای نقدی و کیفری در انتظار عاملان آلودگی خاک خواهد بود.



علی مریدی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه بخشی از قانون حفاظت از خاک به مسائل مرتبط به حفاظت از این سرمایه زیستی می پردازد، اظهار نمود: متولی این بخش وزارت جهاد کشاورزی و سازمان جنگل ها است که باید در چارچوب اقدامات مختلفی ازجمله آبخیزداری این مساله را پیگیری کنند.
اصلاح استفاده از سموم و کودهای کشاورزی برای پیشگیری از آلودگی خاک
وی در ادامه با اشاره به اینکه بخش دیگری از قانون حفاظت از خاک به مبحث آلودگی خاک پرداخته و بر مبنای آن تکالیفی برای سازمان حفاظت محیط زیست مشخص شده است، خاطرنشان کرد: بخشی از آلودگی خاک ها به علت استفاده غیر اصولی از کود و سموم کشاورزی اتفاق می افتد. ازاین رو اصلاح استفاده از سموم و کودهای کشاورزی و مشخص کردن استانداردی برای آنها یکی از اقداماتی است که سازمان محیط زیست با همکاری دستگاههای مربوط درحال پیگیری آن است.

مریدی اضافه کرد: ازاین رو آئین نامه های در رابطه با مبحث تدوین استانداردهای مصرف، تولید یا واردات سموم کشاورزی تدوین شده و در مراحل نهایی ابلاغ به دستگاههای ذی ربط است.
جزای نقدی و کیفری در انتظار عاملان آلودگی خاک
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت زیست محیطی آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به ماده ۱۸ قانون حفاظت از خاک اظهار داشت: بر طبق این ماده سازمان حفاظت محیط زیست مکلف شده است نام واحدهای صنعتی، خدماتی، معدنی و... را که منجر به آلودگی خاک می شوند در لیست واحدهای آلاینده محیط زیست قرار دهد تا برای این واحدها مطابق قانون جریمه - جزای نقدی و جزای کیفری - تعریف شود. درحال حاضر آئین نامه این ماده از قانون تدوین شده و در دولت در دست بررسی می باشد.

وی در ادامه ضمن اشاره به مبحث پاکسازی خاک از آلاینده ها اظهار نمود: قرار شده است که در بودجه های ادواری دولت مبلغ مشخصی برای پاکسازی خاک از آلاینده ها درنظر گرفته شود. این مورد هم از جانب دولت ابلاغ گردیده و مقرر شده است که طی سال آینده مبلغی برای مرتفع ساختن آلودگی خاک و احیای آن درنظر گرفته شود.
دفع غیراصولی پسماندها ازجمله عوامل آلودگی خاک
به گفته مریدی دفع غیراصولی پسماندها ازجمله معضلات دیگری است که سبب آلودگی خاک و حتی آب های زیرزمینی می شود و نیاز است که به صورت جدی تر به مساله پسماندها در کشور پرداخته شود.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت زیست محیطی آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه پایش خاک و خوداظهاری درباره آلودگی آن توسط واحدها و صنایع آلاینده ازجمله موارد مهم دیگری است که در قانون حفاظت از خاک به آن اشاره شده است، خاطرنشان کرد: آئین نامه اجرایی این مورد هم تصویب شده است و بعد از موافقت دولت ابلاغ خواهد گردید.
فرونشست تهدیدی ضد آب و خاک
وی در ادامه ضمن اشاره به اینکه فرونشست زمین هم ازجمله مواردی است که سبب تخریب فیزیک خاک می شود، اظهار نمود: متاسفانه مبحث فرونشست باوجود اینکه مساله بسیار مهمی است هنوز متولی مشخصی ندارد. فرونشست زمین به علت برداشت های بی رویه و بیش ازحد تحمل آبخوان ها و سفره های آب زیرزمینی رخ می دهد. ازاین رو این مساله علاوه بر تخریب خاک سبب کاهش سطح آبخوان ها و غیرقابل بازگشت شدن آنها می شود.
اگر اضافه برداشت ها از آب های زیرزمینی کنترل نشود بطور قطع با فرونشست زمین مواجه خواهیم شد
مریدی افزود: فرونشست زمین سبب تخریب سازه ها و زیرساخت های یک کشور می شود. از سویی این مورد بی شباهت به داستان گنج قارون و بلعیده شدن آن توسط زمین نیست. ازاین رو بعید نیست که در سالهای نه چندان دور بشنویم که جمعیتی یک دفعه داخل زمین بلعیده شدند. درحال حاضر هم ما در کشور با فروچاله های گوناگونی مواجهیم؛ برای مثال در دشت کبودرآهنگ همدان یا سایر دشت های ما در استان های یزد، اصفهان و سایر نقاطی که در آنها وابسته به آب های زیرزمینی هستیم، اگر اضافه برداشت ها کنترل نشود قطعا با فرونشست زمین مواجه خواهیم شد.

مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت زیست محیطی آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: هرچند که سازمان نقشه برداری و زمین شناسی مساله فرونشست در کشور را پایش می کنند اما این مساله موضوعی بین بخشی است و در این میان وزارت نیرو باید دغدغه بیشتری داشته باشد، چونکه علت اصلی فرونشست برداشت های بی رویه آب از آبخوان ها است.
تهدید حیات نسل های آینده با فرونشست زمین
وی با تکیه بر اینکه اگر زمینی فرونشست کند، نسل های آینده دیگر در آن زمین جایی نخواهند داشت، اظهار داشت: متاسفانه اهمیت این مورد از دید مسؤلان ما به دور مانده است. پدیده فرونشست زمین در آینده حتی می تواند امنیت ملی ما را گرفتار خدشه کند. اگر دشت های ما گرفتار فرونشست شوند، آبخوان های ما حتی در ترسالی ها به حالت مطلوب نخواهند رسید و به شکلی ما آن منطقه را از دست خواهیم داد.

مریدی در انتها خاطرنشان کرد: پدیده فرونشست زمین و از دست رفتن آبخوان ها سبب می شود که دیگر آبی برای حیات و کشت و کار وجود نداشت باشد و ادامه زندگی و حیات انسان با تهدید مواجه شود.






منبع:

1399/09/15
13:55:54
5.0 / 5
1445
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد