مرغ بومی سیستان در راه احیا

مرغ بومی سیستان در راه احیا

به گزارش آبیاری ایرنا- مرغ بومی سیستان به نام ˮخزک ˮبا مقاومت بالا به تغییرات آب وهوایی و بیماری های منطقه در چند سال گذشته با راه اندازی مرکز پرورش در زاهدان و توزیع مجانی جوجه های یک روزه بین روستاییان در راه احیا باردیگر قرار گرفته است.


به گزارش آبیاری به نقل از ایرنا، ایران از دیر باز محل پرورش انواع ماکیان بوده و با عنایت به اکوسیستم های خاص کشور، نژادهای مختلف طیور در آن تکوین یافته و منطقه سیستان به برکت رودخانه هیرمند و تالاب بین المللی هامون هم از قطب های کشاورزی کشور از دوران باستان تابحال بوده است و این شرایط بستر لازم برای بهبود و متناسب کردن طیور برای پرورش در این اقلیم با انتخاب های طبیعی و تصادفی مردمان این سرزمین، بوجود آورده است.
در این میان مرغ محلی سیستان به نام خَزَک از خصوصیت اصلی آن همانگونه که از اسمش بر می آید داشتن قدی کوتاه وپاهای کوچک و عمدتاً پردار است، این نوع مرغ رنگ های مختلفی دارد و از رنگ های حنایی تا قرمز، سفید و خاکستری و عموما مخلوطی از رنگها را می توان روی پرهای این نژاد مشاهده کرد.
ویژگی بارز آن مقاومت به تغییرات آب و هوایی و بیماری های منطقه و همینطور کمبود مواد غذایی و خوراک است، میانگین وزن زنده بالغ این نژاد ۱.۲ تا ۲ کیلوگرم بوده و به دلیل درصد بالای باروری تخم مرغ هایش از نظر تولید در جوجه کشی مورد توجه است.
سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان از سال ۸۵ به منظور حفظ و پیشگیری از انقراض ژنتیکی مرکز پرورش مرغ بومی خزک سیستان را در زاهدان راه اندازی نمود. در این راستا تولید و پرورش جوجه و ترویج آن در روستاها به منظور بهبود جمعیت مرغ بومی و افزایش تولید گوشت و تخم مرغ از دیگر اهداف اصلی راه اندازی مرکز اصلاح نژاد مرغ بومی در سیستان و بلوچستان بود به صورتی که به قول کارشناسان هم اینک در این مرکز سالانه حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار قطعه جوجه یک روزه و پنج هزار تخم نطفه دار در این مرکز تولید و برای پرورش و نگهداری میان روستاییان به صورت مجانی توزیع می شود.
مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: به منظور توسعه پرورش مرغ بومی و ایجاد درآمد برای خانوار روستایی پرورش مرغ خزک با همکاری معاونت بهبود تولیدات دامی این سازمان در منطقه شمال استان در حال اجراست.
بهزاد شهرکی اضافه کرد: راه اندازی مرکز تکثیر و اصلاح نژاد مرغ بومی سیستان و بلوچستان نقش مهمی در اشتغالزایی و علمی کردن تولید و پرورش مرغ بومی داشته است.
وی افزود: این مرکز با گستره سه هزار متر مربع و دارا بودن سه سالن پرورش، نگهداری و تخم گذار ظرفیت خوبی برای تکثیر این مرغ بومی است که در صورت کمک به تأمین اعتبارات برای انجام اقداماتی نظیر اصلاح نژادی آن می توان گام های ارزشمند ای در این راه برداشت.
مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی سیستان وبلوچستان اظهار داشت: توزیع مجانی جوجه، واکسیناسیون و همینطور اجرای دوره های آموزشی مورد نیاز در سنین مختلف رشد جوجه ها از خدمات عرضه شده به زنان روستایی منطقه سیستان برای پرورش مرغ محلی خزک است.
وی افزود: زنان روستایی از محل فروش تخم مرغ تولیدی ماهانه بین یک تا ۲ میلیون تومان درآمد خالص عاید خانوار می کنند.
مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی سیستان وبلوچستان اظهار داشت: سال جاری هم خرید یکسری تجهیزات مورد نیاز توسعه این طرح برای اعضای صندوق های اعتبارات خرد در سایر روستاها در دست اقدام است و خوشبختانه روستاهای محمدآباد هراتی و ژاله ای مبادرت به پرورش این نژاد مرغ بومی کرده اند.
وی بیان نمود: به منظور پشتیبانی از زنان روستا دستگاه جوجه کشی از محل اعتبارات واحد زنان روستایی این مدیریت خریداری و به صورت مجانی در روستاهای محمد آباد هراتی، ژاله ای و ارباب در اختیار زنان قرار گرفت.
شهرکی با اشاره به اینکه خصوصیت اصلی مرغ خزک داشتن قدی کوتاه و پاهای کوچک و عموما پردار است اظهار داشت: مقاومت به تغییرات آب و هوایی، بیماری های منطقه و همینطور کمبودات غذایی و خوراک از مهمترین خصوصیت های بارز این نوع نژاد مرغ است.
مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی سیستان وبلوچستان اظهار داشت: سال جاری برای اولین بار سازمان بسیج سازندگی سپاه سلمان جهت حفظ و پرورش این نژاد و هم ایجاد گله های پشتیبان خزک در سطح منطقه سیستان تفاهم نامه ای امضا نموده است.



منبع:

1399/10/06
22:59:34
5.0 / 5
1536
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد