مرگ ۱۵ هزار پرنده مهاجر در میانكاله

مرگ ۱۵ هزار پرنده مهاجر در میانكاله

به گزارش آبیاری درحالی ۱۵ هزار پرنده مهاجر در تالاب میانکاله به علت آنچه که «سم بوتولیسم» گفته می شود، تلف شده اند که خیلی از کارشناسان اعتقاد دارند که تا مشکلات خلیج گرگان برطرف نشود و میانکاله احیاء نشود، مرگ و میر گسترده پرندگان ادامه خواهد داشت. این در حالیست که مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب ها سازمان حفاظت محیط زیست می گوید که بر مبنای مطالعات انجام شده، خلیج گرگان لایروبی خواهد شد تا تبادل جریان آب در این منطقه با دریای خزر، بر بهبود کیفیت آب در میانکاله اثرگذار باشد.



به گزارش آبیاری به نقل از ایسنا، مرگ و میر گسترده پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله همچنان ادامه دارد. بر مبنای آخرین اطلاعات موجود، شمار پرندگان تلف شده در این تالاب به حدود ۱۵ هزار بال رسیده است. سازمان دامپزشکی می گوید که علت مرگ پرندگان تالاب میانکاله «سم بوتولیسم» است؛ همان سمی که سال قبل هم سبب مرگ ۴۰ هزار پرنده مهاجر در این تالاب شد.

بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که مجموعه ای از عوامل ازجمله آلودگی تالاب میانکاله، ورود فاضلاب به این تالاب، کاهش سطح آب میانکاله و افزایش لایه های رسوبی در آن سبب تولید «سم بوتولیسم» و مرگ پرندگانی شده است که ایران نقطه آخر سفرشان است. ازاین رو میانکاله باید احیاء شود تا جلوی مرگ پرندگان مهاجر آن گرفته شود.

مسعود باقرزاده کریمی - مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب ها سازمان حفاظت محیط زیست - در گفت و گو با ایسنا، ضمن اشاره به مشکلات تالاب میانکاله اظهار نمود: مشکلات این تالاب به سه دسته مهم تقسیم بندی شده است؛ همچون این دسته بندی ها می توان به عواملی اشاره نمود که سبب کاهش کیفیت آب در میانکاله شده است، مانند ورود فاضلاب های شهری و کشاورزی که همچون این موارد به حساب می آید.

وی افزود: ازجمله دیگر مشکلات تالاب میانکاله که می تواند در تولید سم در آن هم موثر باشد، کمبود آب و کاهش تبادل جریان آب بین تالاب و دریای خزر است. ازسویی دیگر دسته سوم مشکلات تالاب میانکاله به تصرفات غیرقانونی و تغییرکاربری اراضی تالاب برمی گردد.

باقرزاده کریمی با اشاره به اینکه برای احیای تالاب میانکاله طرح جامعی در ستاد هماهنگی و مدیریت تالاب های کشور به تصویب رسیده است، خاطرنشان کرد: در این طرح، پروژه های اولویت دار و دستگاههای اجرایی مسئول، مشخص شده اند و اقدامات لازم به آنها ابلاغ گردیده است اما نباید فراموش نماییم که وضعیت کنونی میانکاله حاصل چندین دهه بی توجهی به وضعیت تالاب است و چندین سال طول خواهد کشید تا به وضعیت طبیعی بازگردد.

به گفته مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست، تجهیز شهرهای اطراف تالاب میانکاله به سیستم تصفیه خانه فاضلاب، کنترل مصرف کود و سموم کشاورزی در اراضی اطراف تالاب، ساماندهی پرورش ماهی و... همچون پروژه های اولویت دار برای احیای میانکاله است.

وی در ادامه اظهار داشت: لایروبی خلیج گرگان و تسهیل تبادل جریان آب یکی دیگر از اقداماتی است که برای احیای میانکاله در اولویت قرار گرفته است. بهمن ماه سال قبل در ستاد ملی تالاب ها مقرر شد که مرکز ملی اقیانوس شناسی روی مبحث لایروبی خلیج گرگان مطالعاتی را انجام دهد و نتیجه آنرا در ستاد ملی تالاب ها عنوان کند.

باقرزاده کریمی ضمن اشاره به اینکه بر مبنای نتایج مطالعات مرکز اقیانوس شناسی قرار شده است خلیج گرگان به عمق ۱.۵ متر و عرض ۲۰۰ متر در منطقه آشوراده و چپقلی، لایروبی شود، اظهار نمود: برپایه این مطالعات چنین اقدامی می تواند سبب تسهیل تبادل جریان آب بین خلیج گرگان و دریای خزر شود. البته باید تصریح کرد که لایروبی سبب افزایش آب تالاب نمی گردد بلکه تنها جریان آب را بهبود می بخشد.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب ها سازمان حفاظت محیط زیست در انتها با اشاره به اینکه این مورد در جلسه بعدی ستاد ملی تالاب های کشور - که قبل از آخر سال برگزار می شود - مطرح و به دستگاههای اجرایی ابلاغ می شود، اظهار داشت: به صورت کلی برای احیای میانکاله حدود سه هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که قرار شده این هزینه ها از راه اعتبارات جاری دستگاههای مختلف تامین گردد. همینطور ما تاکید کرده ایم که در دو استان مازندران و گلستان اولویت ها در بخش کشاورزی، آب و فاضلاب و شیلات با احیای تالاب میانکاله باشد.





منبع:

1399/12/09
22:39:07
0.0 / 5
1061
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد