خشكسالی در خراسان شمالی بیماری مشترك بین انسان و دام را افزایش داد
آبیاری: بجنورد مدیرکل دامپزشکی خراسان شمالی اظهار داشت: در سال زراعی جاری افزایش گستره خشکسالی در علاوه بر خسارت های اقتصادی بر پیکره کارهای دامی نگرانی ها برای رشد بیماری مشترک بین انسان و دام را در این استان افزایش داد.
دکتر حمید رمضانی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: باتوجه به اینکه بیش از 90 درصد نگهداری دام در سطح این استان بصورت سنتی و عشایری ( گردشی) انجام می شود، همین تردد قشلاقی و ییلاقی نیز می تواند احتمال بیماری مشترک بین انسان و دام را افزایش دهد.
وی توضیح داد: خشکسالی با تاثیر گذاری بر کمیت و کیفیت منابع آبی و علوفه، استرس های زیادی به دام وارد میکند و در چنین شرایطی با کاهش سطح ایمنی دام، ضمن بالا رفتن احتمال بیماری زایی، سقط جنین نیز در دامها افزایش خواهد یافت و این روند خسارت های زیادی را به دامداران وارد میکند.
مدیرکل دامپزشکی خراسان شمالی با اشاره به اینکه خسارت خشکسالی به دام عشایری به سبب نوع زندگی در گردش بیشتر است، اشاره کرد: دام عشایر در فصل کوچ، در راه قشلاق تا ییلاق از منابع مختلف آب استفاده می نماید که کیفیت و کمیت آن متفاوت می باشد بدین جهت بیش از سایر دام ها در معرض مبتلاشدن به بیماری است و سلامت آن بیش از سایر دام ها در معرض تهدید است.
مدیرکل دامپزشکی خراسان شمالی از تب مالت ( بروسلوز)، شاربن ( سیاه زخم)، هاری، سالک، تب کریمه کنگو بعنوان با اهمیت ترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام نام برد و اظهارداشت: اظهار داشت: برای پیش گیری از مخاطرات بهداشتی، بهار امسال بیش از یک میلیون راس دام استان در مقابل بیماریهای مشترک بین انسان و دام واکسینه شدند.
بر طبق گزارش اداره کل هواشناسی استان خراسان شمالی در سال زراعی جاری کاهش حدود 50 درصدی بارندگی سبب رشد خشکسالی در حدود 82 درصد از مساحت این استان شد بطوریکه بیشتر مناطق این خطه شمالشرق کشور با خشکسالی خفیف تا شدید مواجه گشتند.
پیشنهاد تخصیص اعتبار ۲۰۰ میلیاردریال برای کاهش اثر خشکسالی
رمضانی با اشاره به ارائه راهکارهای پیشگیرانه برای کاهش اثرات خشکسالی بر دام و بیماری مشترک بین انسان و دام اظهار داشت: برای اجرای اقدامات مربوط به کاهش اثرات خشکسالی در زمینه دامپزشکی، ۲۰۰ میلیاردریال اعتبار نیاز به مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی استان پیشنشهاد شد.
وی تامین این بودجه را برای اجرای طرح افزایش سطح ایمنی در دام، خرید سموم، تامین داروی ضد انگل، خرید واکسن و مبارزه با بیماریهای با منشاء باکتری و ویروس ضروری دانست و اظهارداشت: علاوه بر آن دامپزشکی طرح هایی چون تامین مواد محرک رشد آبزیان و نیز پشتیبانی از زنبورداران برای تغذیه زنبورها و مبارزه با کنه را هم برای پیشگیری اثرات خشکسالی بر دام و جلوگیری از افزایش بیماری مشترک بین انسان و دام در دستور کار دارد.
مدیرکل دامپزشکی استان خراسان شمالی کنترل بیماری در مناطق حاشیه زیستگاه های حیات وحش را با اهمیت ترین برنامه پیشگیرانه برای کاهش بیماری انسان و دام دانست و اظهارداشت: امسال باتوجه به خشکسالی، واکسیناسیون مقابل بیماریها بیشتر شد بطوریکه تا حالا ۸۵ درصد از حجم پیش بینی شده استان برای واکسیناسیون دام مقابل بیماری نشخوارکنندگان کوچک انجام شده است.
رمضانی اضافه کرد: در مجموع کنترل بیماریها و اجرای اقدامات پیشگیرانه در مناطق حساس مثل مناطق نزدیک زیستگاه های حیات وحش، مناطق با تراکم بالای جمعیت دامی به ویژه میادین عرضه دام باید افزایش یابد.
وی در مورد افزایش رشد کشتار دام مولد اضافه کرد: بطور طبیعی با توسعه روند خشکسالی عرضه دام برای فروش به ویژه کشتارگاهها و فروش تضمینی برای تامین نهاده های دامی افزایش می یابد، ولی تلاش می شود تا از ورود دام مولد و دارای بازدهی جلوگیری شود.
مدیرکل دامپزشکی خراسان شمالی صریح کرد: برای کشتار دام ماده و مواد، نیاز به گواهی کارشناسان دامپزشکی است و کشتارگاه ها، ما دامپزشکان نیز برای کشتار دام های ماده ای مجوز می دهند که بازدهی و سوددهی ندارد و این برنامه نیز با حساسیت بیشتر و نظارت دامپزشکی انجام می شود.
خراسان شمالی ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد دامی دارد که بیش از 90 درصد از این دامها بصورت سنتی پرورش داده می شوند.
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب