مدیركل دفتر آفتكش ها:

واردات ۱۷ قلم سم آماده مصرف مشابه داخلی همچنان ممنوع می باشد

واردات ۱۷ قلم سم آماده مصرف مشابه داخلی همچنان ممنوع می باشد

به گزارش آبیاری مدیركل دفتر آفتكش های سازمان حفظ نباتات كشور اظهار داشت: سال قبل به منظور پشتیبانی از تولید داخلی واردات ۱۷ قلم سم آماده مصرف مشابه تولید داخل ممنوع گردید و همچنان این ممنوعیت برای سال جاری تداوم یافته است.


« سعیده نوربخش » روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت تولید و واردات آفتکش ها اضافه کرد: تولید داخلی برخی سموم به مفهوم فرموله کردن آفتکش ها در دولت تدبیر و امید افزایش پیدا کرد، اما ساخت ماده موثره اولیه توسط شرکت های داخلی صورت نمی گیرد و اغلب آنها از محل واردات تأمین می شوند.
مدیرکل دفتر آفتکش های سازمان حفظ نباتات کشور افزود: سالهای گذشته در بحث تحقق جهش تولید و پشتیبانی از تولیدکنندگان داخلی از ورود سموم آماده مصرف اکسی کلرورمس و کلریدازون که به طور کامل در داخل تولید و فرموله می شوند، جلوگیری شده است.
نوربخش با اشاره به اینکه نزدیک ۷۰ شرکت تولیدکننده ( فرمولاتور داخلی) در این بخش فعال است، اضافه کرد: شرکت های داخلی باوجود داشتن فناوری مطلوب و منطبق با استانداردهای مربوطه، امکان فرموله کردن سایر آفتکش هایی که در بخش کشاورزی کارایی مناسب داشته باشند، در بعضی از موارد ندارند، این بدان معناست که بعضی از این سموم تولیدی منجر به کنترل آفات نمی گردد و بدین سبب بروز خسارت به محصولات کشاورزی و هدر رفت سرمایه های ملی را می تواند به دنبال داشته باشد.
وی اظهار داشت: هدف سازمان حفظ نباتات بعنوان یکی از سازمان های وابسته به وزارت جهاد کشاورزی پشتیبانی از تولید محصولات کشاورزی ضمن بهره مندی از فناوری و دستاوردهای به روز دنیا در رابطه با تأمین آفتکشها و غذای ۸۰ میلیون نفر جمعیت است، بدین سبب تولید محصولات کشاورزی باید بدون وقفه و چالش صورت گیرد.
به گفته این مقام مسوول، عوامل خسارتزا چنانچه کنترل نشوند، حداقل ۳۵ درصد کاهش محصول تولیدی را به دنبال دارد و این خود می تواند تبعات زیاد معیشتی و اقتصادی را برای کشور به دنبال داشته باشد.
مدیرکل دفتر آفتکش های سازمان حفظ نباتات کشور ضمن تاکید براینکه، بحث پشتیبانی از تولید داخلی همیشه پیگیری می شود و اضافه کرد: تفاهم نامه ای را دراین زمینه با معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری امضا و فراخوان هایی برای سنتز مواد اولیه سموم در داخل کشور ارائه شده است.
دریافت کننده ارز رسمی، مشمول صادرات نمی شود
نوربخش درباره صادرات سموم تولید داخل اظهار داشت: واقعیت اینکه برای صادرات آفتکشهایی مانند اکسی کلرور مس، کلریدازون، مخلوط بردو و روغن امولوسیون شونده که مواد اولیه آنها ۱۰۰ درصد در داخل ایران تولید می شود، ممنوعیتی نداریم و مجوزصادرات به این اقلام داده شده است.
وی اشاره کرد: شرکت های تولید کننده داخلی و فرمولاتورها دربحث تولید آفتکش ها علاوه بر مواد تکنیکال، بابت مواد افزودنی هم ارز دریافت می کنند بدین سبب مشمول صادرات نمی شوند.
مدیرکل دفتر آفتکش های سازمان حفظ نباتات کشور افزود: امروز باتوجه به شرایط فعلی کشور و محدودیت در منابع ارزی، حالا برای واردات مواد تکنیکال و تأمین نیاز داخلی مشکلاتی داریم.
وی درباره ممنوعیت صادرات سموم اظهار داشت: قطعا تولید کنندگان سمومی که ارز رسمی ۴۲۰۰ تومانی دریافت می کنند، ممنوعیت صادرات دارند، اما سمومی که به طور کامل صفر تا ۱۰۰ آنها در داخل تولید می شود، ممنوعیتی برای صادرات ندارند، اما در شرایط فعلی تأمین نیاز داخل کشور با اهمیت تر از صادرات است.
نوربخش افزود: برای آفتکشی که تکنیکال آن از خارج تأمین می شود و نگرانی تأمین داخلی آن برای رفع نیاز کشاورزی کشور وجود دارد، اجازه صادرات دادن مفهوم و مفهومی ندارد.
وی اضافه کرد: چنانچه کشور گرفتار محدودیت منابع ارزی نبود، امکان ارائه مجوز صادرات به کالاها وجود داشت، اما در شرایط حاضر اولویت، تأمین نیاز کشور است و قبل از بروز مشکلات و مسایل ناشی از تحریم و تأمین ارز، صادرات انواع آفت کش ها انجام می گرفت.
۳۵ هزارتن نیاز سالانه کشور به آفتکش ها
مدیرکل دفتر آفتکش های سازمان حفظ نباتات کشور اضافه کرد: طبق برآوردها میزان مصرف سم کشور بین ۳۰ تا ۳۵ هزارتن در سال است که با کاهش خسارت ناشی از آفات منجر به افزایش تولید محصولات کشاورزی می شود که از این مقدار سم، به غیر از مواردی که بطور کامل در داخل تولید می شوند، ۷۰ درصد سموم در داخل کشور فرموله می شوند و ۳۰ درصد آنها وارداتی است.
وی اشاره کرد: حالا بین ۱۰ تا ۱۲ درصد سموم وارداتی برندهای اصلی محسوب می شوند و استاندارد های بین المللی دارند که از محل اصلی تأمین می شوند.
نوربخش اضافه کرد: سازمان حفظ نباتات برنامه پشتیبانی از تولید داخل آفتکش ها را در دستور کار دارد، اما در کنار آن پشتیبانی از تولید محصولات کشاورزی را هم برعهده دارد تا خسارت جبران ناپذیری به کشاورزان و بخش کشاورزی وارد نشود.
وی اضافه کرد: امروز در بحران کمبود سموم قرار داریم و به خطر افتادن امنیت غذایی معضلی است و نگران کننده و برای جلوگیری از کاهش تولید و مدیریت بحران احتمالی ناچار از هر راهی باید بتوانیم آفتکش مورد نیاز کشور را تأمین نماییم.
این مقام مسوول درباره کیفیت سموم اظهار داشت: همه سموم آماده مصرف وارداتی ( از شرکت های معتبر) و همین طور تولیدات داخلی کنترل کیفی می شوند.
وی افزود: کیفیت مطلوب سموم تولید داخل منطبق با ضوابط به شرکت های داخلی واگذار شده تا آزمایشگاه هایی را در کنار خود داشته باشند و به شکل موردی ماهانه توسط سازمان نظارت می شوند.
نوربخش اظهار داشت: چنانچه رقابت بین تولید داخل و واردات اتفاق بیفتد در عمل ما کیفیت بالاتری را خواهیم داشت، واقعیت این است که در بحث عرضه و تقاضا تولید داخل و واردات کشاورز قدرت انتخاب را داشته باشد، چونکه هنگامی که واردات ممنوع شود، دیگر امکان رقابت به لحاظ کیفیت و قیمت در بازار وجود نخواهد داشت.
وی درباره سموم بی کیفیت توضیح داد: لازم است در مرحله رصد و پایش وقتی به مواردی برخورد شود که کیفیت لازم را نداشته باشند، سموم مضر جمع آوری و با تولیدکنندگان متخلف برخورد شود و خسارت زیان دیده باید از طرف کارخانه جبران شود.
به گفته نوربخش، تکنیک فرموله کردن سموم و آفتکش ها اهمیت دارد و الان چالش هایی را در بخش کیفیت و فرموله کردن سموم تولید داخل داریم، چونکه در این صنعت تکنیک فرمول مهمست و سال قبل در بحث کنترل ملخ صحرایی از فرمولاسیون تولید داخل استفاده شد، اما پاسخگو نبود و ناچار سموم وارداتی را برای کنترل آفت بکار گرفته شد.
وی اظهار داشت: برخی اعدادی که در رابطه با تخصیص ارز به سموم آماده مصرف ارائه می شود، اشتباه است و مواد تکنیکال از سموم آماده مصرف گرانتر است، ضمن آنکه در فرایند تولید آفتکش ها علاوه بر تکنیکال، مواد افزودنی هم استفاده می شوند که آنها هم در اغلب موارد وارداتی بوده و ارز دریافت می کنند، بدین سبب ارز تخصیصی برای یک لیتر سم فرموله داخلی از محل تکنیکال وارداتی با رعایت ضریب تبدیل ماده اولیه به سم آماده، اختلاف زیادی با ارز مورد استفاده در تدارک سم آماده مصرف نخواهد داشت.
نوربخش درباره حمایت های دولتی از تولید داخل هم اظهار داشت: دولت تدبیر وامید مقرر ساخت، تسهیلات بانکی با عاملیت بانک کشاورزی برای پشتیبانی از تولید داخل به این کارخانه ها داده شود و امیداست، به زودی تخصیص یابد.
وی دربجث دانش فنی و آموزش تهیه سموم در داخل کشور اضافه کرد: بتازگی تفاهم نامه ای با چین انجام شد، تا بتوانیم قسمتی از دانش فنی و فناوری که موردنظر است، وارد و در اختیار بخش خصوصی قرار دهیم، سال قبل چند جلسه درباب یافته های تحقیقاتی جدید داشتیم تا بخش خصوصی ما با چین در زمینه ساخت تکنیکال وارد تعامل شوند، اما بخش خصوصی ایران از این مساله استقبال نکرد.
مدیرکل دفتر آفتکش های سازمان حفظ نباتات کشور اضافه کرد: تولیدات ایرانی با استانداردهای بین المللی مطابقت دارد و از طرف دیگر سازمان حفظ نباتات کشور اجازه ورود محصول بی کیفیت به داخل کشور را نمی دهد و تمامی محموله های آماده مصرف وارداتی آزمایش می شوند.
به گزارش آبیاری به نقل از ایرنا، طبق آمارها حالا ۴۰ شرکت از شرکت های عضو انجمن تولید کنندگان سموم، وارد کننده سموم در کشور محسوب می شوند.
اکنون متوسط مصرف سم در دنیا برای هرهکتار ۲.۸ کیلوگرم و در ایران ۲.۲ کیلوگرم و به ازای هر کیلوگرم محصولی تولیدی در دنیا ۰.۶۵ گرم سم و در ایران ۰.۳۵ گرم سم استفاده می شود.



منبع:

1399/07/21
14:41:17
5.0 / 5
1381
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد